Je vervoermiddel tijdens de reis
=
Auto + Opbouw + Kampeeruitrusting + Verhuurder

Het vervoermiddel is op een reis door Australië een belangrijk hulpmiddel.
De vakantie vreugde en rust tijdens je reis kan sterk worden bepaald door een goede keuze.
Vandaar dat aandacht voor een goede keuze wel van belang is. Eigenlijk zijn er 4 facetten aan het vervoermiddel:
– Opbouw ofwel de slaapgelegenheid
– Kampeer uitrusting. Die wordt geheel bepaald door het verhuurbedrijf waar je deze auto met opbouw huurt. En daar is veel verschil tussen. Natuurlijk kun je de kampeer uitrusting wel aanvullen door items zelf mee te nemen, of ter plekke aan te schaffen.
– Het onderstel: de eigenlijke auto
– Verhuurder.

Tijdens onze reis in Australië hebben we gebruik gemaakt van een Adventure van Apollo. We zijn meer dan tevreden over de Adventure en de Hilux waarop deze opbouw is gemaakt, Helaas zijn we zeer ontevreden over de kampeeruitrusting en de verhuurder.

Zie ook onze ervaringen en tips met campers in Zuidelijk Afrika: Ervaring met campers in Zuidelijk Afrika.

Adventure = Opbouw en Slaapgelegenheid

Generiek
Prima opbouw. We zijn dan ook erg enthousiast over de Adventure, en zouden deze zeker een volgende keer weer willen huren. Kamperen op deze manier is zeer comfortabel.

Van de Adventure zijn 2 filmpjes. Met name de lange is erg goed en volledig:
– Korte film Adventure 90 sec. video Adventure
– Lange film Adventure Adventure in 15 minuten

Pluspunten van de Adventure
+ BUITENKEUKEN
Het keukenblad is snel uit te klappen. In het keukenblad zit een gat voor de afwasbak, met als vaste klep de snijplank. Daarnaast een gasstel. De meeste tijd ben je kwijt met het aansluiten van de gasfles. Het blad is erg hoog voor kleine mensen, maar dat is geen groot nadeel. En wat lekker om buiten te kunnen koken en afwassen.

+ HANDIGE OPBERGRUIMTES
In en om de camper zijn veel kastjes en vakken om van alles in op te bergen. Wel moet je oppassen met wat je er in opbergt, omdat je bij waterdoorsteken natuurlijk niet al je levensmiddelen nat wilt krijgen. Om een idee te krijgen waar wij de opbergvakken voor hebben gebruikt:
Rechterkant van de camper
1. Laag voor: alle schoenen werden hierin bewaard

2. Laag achter: Touw en ander gereedschap en bv. de elektriciteitskabel. Deze ruimte wordt erg smerig en zanderig. Achteraf hadden wij deze ruimte misschien ook wel kunnen gebruiken voor hout.
3. Hoog midden groot: petrol in bijgeleverde jereycans
4. Hoog midden klein: niet te gebruiken. Dit is het luik waarachter de accu zit.
Achterkant (laag) van de camper
1. Hier bewaarden we een kartonnen doos met al het gereedschap en bv de lege hout zakken. Ook deze ruimte wordt erg smerig en zanderig.

Linkerkant van de camper (waar ook de keuken zit)
1. Hoog: naast de water containers bewaarden we hier de thermosfles, afwasmiddel, flesje olie en de pot met oploskoffie, een pak koekjes en een handdoek. Tijdens de koffiepauze kunnen we snel koffie inschenken. Helaas kun je dit deurtje niet open houden door een klem. Dus wij deden dit door bv een tent pen er tussen te stoppen. Wel moet je de triplex plaat verwijderen (en dus alles ervoor weghalen) voordat je de watertanks kunt vullen.

2. Laag: Naast de gasflessen is hier nog ruimte voor bv de toiletemmer.

Binnen in de camper is ook erg veel opberg ruimte
1. Linker keukenkastje
Dit is helaas 1 grote ruimte. Waarschijnlijk om hier een toitet (porta potti) in op te bergen. Er zitten dus geen planken in het kastje. Door gebruik te maken van kartonnen dozen kun je echter wel meer kwijt. Hier bewaarden we het afwasteiltje en de plastic bakken (zelf aangeschaft in Australië) met bv het bestek en de borden. Door de borden, kopjes en bestek in plastic bakken te bewaren vlegen ze niet door de kasten en blijven ze schoon. De meegeleverde bestekbak hebben we niet gebruikt. Deze lag achterin het vak onder de camper.

2. Rechter keukenkastje
hier zit wel een plank in. Hier bewaarden we de pannen en potten en een plastic bakken en wat dozen met eten en drinken.

3. Achterin de ruimte
Groot vak waar we alle levensmiddel in bewaarden. Bovenop deze grote bak stond ‘één van de twee opbouwbare Ikea dozen met kleren. De ander doos met kleren stond achter het keukenblok.

4. Rechts (tegenover het keuken blok, naast de koelbox)
Dit is een erg lang vak met een relatief kleine opening, Hier bewaarden we de tassen. Met daarin bv de handdoeken e.d. En de plastic zak met vuile was.

5. Links (tegenover het keukenblok
Een klein vak met de accu. Hier bewaarden we ook de plastic tassen en zakken.

+ OVERIGE PLUSPUNTEN+
+ De binnenkant van de camper is ruim. Je kunt er zelfs prima in zitten om bv. te eten of te lezen als het erg hard waait, regent of koud is. Wij hebben hier echter nooit gebruik van gemaakt.
+ Goede buitenverlichting boven het gasstel en het keukenblad. Die je ook kunt gebruiken als je geen gebruik maakt van elektriciteit.
+ De camper is behoorlijk stofvrij. Dat viel ons erg mee. Behalve de lage buiten vakken, was alles keurig schoon.
+ De camper is super snel nacht klaar te maken. In 1 minuut staat het dak om hoog en in 2 minuten is het bed klaar. Even de plank naar voren trekken en het matras rechtleggen en klaar is kees. Echt super. De volgende ochtend vouwen we alles weer dubbel en klaar is kees. Omdat het niet stoft in de camper kan dat prima. Je trekt de plank half over de gootsteen. Je kunt dus nog prima ‘s avonds binnen je tanden borstelen.
+ Er ligt zeil op de vloer van de camper. Dus eenvoudig schoon te houden met het bijgeleverde vegertje.
+ In en uit klimmen van de camper gaat super eenvoudig via het trapje dat aan de camper vast zit.
+ Het slaapgedeelte is erg ruim. En met name het bed is super groot. Erg prettig. Je kunt ook goed rechtop zitten in bed. Dat geeft dus geen benauwend gevoel. We hebben dan ook zeer goed geslapen tijdens deze vakantie.

Nadelen van de Adventure
— De Airconditioner. Een beetje overbodig voor een Adventure. En hij neemt ontzettend veel ruimte in beslag.
— Erg groot (ook een voordeel) en daardoor misschien niet de handigste auto voor het ruige 4wheel drive werk. Dat merkten we bv op de Karunjie track.
— Om op bed te klimmen moet je altijd via de bank klimmen. Is wat onhandig maar eigenlijk prima te doen. Je moet dus ‘s nachts wel eens over elkaar heen klimmen. Maar dit nadeel vinden we acceptabel.
— Binnen is een soort gelgastel. Dat kunnen ze er wel uit halen. Die wordt volgens mij ook weinig gebruikt. Maar neemt wel plaats in beslag.
— Het linker keukenkastje heeft geen plank. Daardoor kun je hier eigenlijk niets in kwijt.

Verbeterpunten
-+- We weten niet of het alleen onze tafel is of dat dit altijd zo is, maar de tafel kun je eenvoudig verstellen, en vloog als je hem niet vastsnoerde alle kanten uit. Wij konden hem ook niet verticaal zetten.

Kampeer uitrusting
Dit jaar (2014) hebben we onze auto gehuurd bij Apollocamper. Helaas zijn we niet erg tevreden over de kampeeruitrusting.

Highlights
+ Omdat we onze eigen slaapzakken bij ons hebben, vroegen we om een extra deken. In plaats daarvan kregen we een dekbed. Wat eigenlijk veel beter is. Veel hygiënischer omdat hier een hoes om heen zit (die kregen we er ook bij). We hebben dan ook dit dekbed standaard bovenop het matras gelegd. En daar bovenop de slaapzakken. We hebben het dekbed niet nodig gehad voor het eigenlijke doel: om warm te blijven.
+ Goede andere items zoals messen en opscheplepels: paklijst Adventure. (kolom 4WD A). Als je deze lijst bekijkt, hadden wij niet de 3 plastic bakken die hierin vermeld staan en hadden we zeker geen 6 messen en vorken. Ik zou als ik ooit weer bij Apollo een camper ga huren, vooraf veel meer contact hebben per mail, zodat ik precies weet wat er in zit en wat niet. En voor vertrek alles controleren.

Lowlights
Het lijkt wel alsof de camper uitrusting is samengesteld door iemand die zelf nog nooit op reis is geweest met een 4WD op 4WD tracksgereden heeft. Wij hebben maar op 1 camping gestaan met elektriciteit. Dan heb je dus niets aan electrische apparatuur.
— Er zit er weinig materieel in de camper. Er worden maar twee messen, vorken en lepels bijgeleverd. Op verzoek krijgen we echter nog wel 2 lepels extra.
— Veel onnodige zaken zoals een elektrische water koker (voor een reis waar je eigenlijk nooit gebruik kunt maken van elektriciteit), een elektrisch broodrooster, een extra kooktoestel, een bestekbak, een vergiet. Veel van deze items hebben we direct achtergelaten bij Apollo.
— Een bestekbak: Zeer onnodig. Hebben we nog nooit eerder mee gehad op zo’n reis. Als je die gaat gebruiken vliegt al het bestek door de kastjes. Niet erg hygiënisch. We hebben de bestekbak niet gebruikt en achter in een vak gestopt. Het bestek bewaarden we in een eigen aangeschafte plastic bak.
— Daar en tegen missen we zaken als grote plastic bakken om borden, mokken e.d. in te bewaren. (Deze hebben we dan ook ter plekke gekocht).
— Geen pomp, terwijl je eigenlijk op de 4WD tracks je banden wat leeg moet laten lopen en dus ook weer moet oppompen. Gelukkig hebben we die niet echt nodig gehad. Normaliter pompt Johan veel vaker de banden op.
— Solar shower. Normaliter neem ik die vaak zelf mee, maar omdat hij op de equipment lijst stond, hadden we besloten om die thuis te laten. De Solar shower die meegeleverd werd was op drie punten kapot. Dus eigenlijk niet te gebruiken. Helaas hebben wij deze niet vooraf gecontroleerd.

— Drinkgerei en borden
Drinkgerei was echt glaswerk en stenen mokken (Arcopal). Ook de borden waren van Arcopal. Omdat we bang waren dat deze onderweg zouden breken, en omdat het maar twee mokken waren hebben we 1) direct plastic mokken bijgekocht 2) plastic bakken gekocht om bestek, borden en mokken in te bewaren. Achteraf toch even Arcopal op internet opgezocht. Dit blijkt gelukkig wel 5 keer sterker te zijn dan porselein. Er is dan ook geen glas, mok of bord gesneuveld.
— Stoelen: je moet bij Apollo apart betalen voor stoelen en een tafel. Terwijl je toch zou verwachten dat deze standaard bij het equipment horen. De stoelen waren van een zeer slechte kwaliteit. Niet iets waar je lekker 4 weken op zit. Een volgende keer zou ik dan ook mijn eigen stoelen kopen. Gelukkig hadden we de bijgeleverde stoelen wel gecontroleerd. Eén ervan was direct al kapot, en hiervoor kregen we direct een nieuwe. Maar onderweg ging 1 stoel helemaal kapot en de andere stoel stond ook bijna op springen.
— De stoelen en de tafel hebben geen echte bewaarplek in de camper.
Vlak voordat je wegrijdt leggen we de tafel en de stoelen in het gangpad in de camper. Als je in de camper wilt zitten, moet je de stoeltjes eerst naar buiten zetten. Wij hebben echter nooit in de camper gezeten.
— Koelbox: Op een gegeven moment raakte de koelbox los. Je kon zien dat dat vaker was gebeurt, er zaten al deuken in de koelbox. We hebben de koelbox zeer stevig en opvallend vastgezet. Dit is niet te controleren bij aanvang. We hopen dat door onze opvallende manier van repareren in ieder geval Apollo de camper niet weer zo meegeeft aan de volgende verhuurder. Natuurlijk hebben we het ook gemeld.
— De elektrische waterkoker, de elektrische broodrooster, het extra gasstel op speciale gastank geven we terug. En natuurlijk de slaapzakken. Die gaan we niet gebruiken, want we hebben onze eigen slaapzakken meegenomen, dus willen we ze ook niet als ballast meenemen. We hadden extra betaald voor 2 stoelen, een tafel en een gevulde gastank.
— De gevulde gasfles. Hier hebben wij extra voor betaald. Wat men er niet bij gezegd had was dat we dan maar 1 gevulde gasfles kregen. De andere gasfles hebben we dus steeds leeg vervoerd. De kosten hiervan $ 25 waren ook erg hoog. Halverwege de reis hebben we alsnog twee gasflessen laten vullen voor slechts $13,75.

Advies
-+- Vraag ruim voor vertrek een lijst op van de bijgeleverde camping equipment. Vraag na over de items die je wel had verwacht en er niet opstaan. Bij veel verhuurbedrijven staan lakens slopen, kussens en hand -en theedoek op de equipment lijst. Let in dat geval wel op (of vraag het na) dat je geen nieuwe theedoek en handdoeken krijgt. Die drogen heel slecht. Vandaar dat ik toch altijd nog zelf hand -en theedoeken meeneem. Het kan geen kwaad om hier meerdere van te hebben. Zeker als je kookt op houtvuur worden theedoeken erg snel vuil (en zijn niet meer schoon te krijgen).
-+- Controleer zo veel mogelijk van het equipment voordat je vertrekt. Neem daar de tijd voor. Maak vooraf een lijstje van de zaken die je wilt controleren. Of neem de equipment lijst mee en vink die af samen met de verhuurder.
-+- Meldt altijd achteraf als je defecte zaken bent tegengekomen. Daarmee help je de huurder na jou!
-+- Voor de beeldvorming hier onze mankementen lijst. Een deel hiervan (de eerste 3) hebben we met Apollo besproken, maar van het totale lijstje hebben we Apollo een copy gegeven:
—– Gasfles lekte gas. En de tweede gastank bleek leeg te zijn. De gasslang lekte op het punt waar hij is bevestigd aan het gasstel. Waarschijnlijk is alle gas dus weggelekt terwijl wij lagen te slapen. Wij hebben dit zelf opgelost door een nieuwe rubber ring te kopen en de gasflessen zelf te laten vullen. Consequentie: veel frustratie en twee dagen zonder thee of koffie. Kosten gedeclareerd bij Apollo. Bewaar je bonnetjes, ander kunnen/ willen ze het niet vergoeden.
—– Lampje vanhet brandstof systeem blijft branden. Volgens de instructie in de auto zouden we direct een Toyota dealer moeten opzoeken. We zijn dan ook teruggegaan naar Kununurra om het door een Toyota dealer te laten oplossen. Consequentie: 1 reisdag kwijt, en 1 dag zeer veel zorgen om de auto.
—– Lekke band: Is te verwachten dus dit hebben we alleen maar gemeld en de kosten gedeclareerd. Eén van de verbindingsbouten van het linker voorwiel is afgebroken. Dit was een gevolg van het niet tijdig na draaien van de moeren na het verwisselen van het wiel. We wisten niet dat dit nodig was. Na het rammelen van het voorwiel hebben we de overgebleven 5 bouten alsnog goed aangedraaid.
Overige irritators:
—– Licht in de cabine van de auto werkte niet. Is ‘avonds lastig als je wat wilt opzoeken.
—– Water kraan in de camper lekte. Met als gevolg dat er water kwam in het kastje eronder. Opgelost door hier alleen zaken te bewaren die tegen wat water konden.
—– Koelbox was niet goed bevestigd. De koelbox verschuift tijdens het rijden. Zelf opgelost door hem met ijzerdraad (dat we standaard in onze gereedschapskist hebben (meegenomen uit Nederland)) vast te zetten aan de camper.
—– Handvat van de koekenpan zit los. Erg irritant.
—– Armleuning / stoel gaat tijdens de reis kapot. Dit hebben we zelf gerepareerd door een deel van de krik in het frame van de stoel te verankeren. En vanaf dat moment heel voorzichtig te gaan zitten en staan. Vanaf dat moment zit alleen Ineke nog op deze stoel.
—– Gordijnen konden niet goed dicht, omdat te veel gordijnhaakjes weg waren of kapot gingen. Dergelijke plastic haakjes moet je af en toe vervangen, omdat ze helemaal vergaan.
—– Tafel was niet goed vast te zetten. Dit hebben we opgelost door hem altijd tijdens het rijden vast te snoerden met een lange riem (die we ook standaard meenemen uit Nederland).
—– Vulelement van één van de jerrycans voor diesel is geheel geperforeerd. Hierdoor hebben we veel benzine gemorst en was het vullen van de dieseltank erg moeizaam.
—– Technische handleiding niet aanwezig. Vonden we onder de bank tijdens het uitruimen van de auto op de laatste dag.
—– 3th party verzekeringsplaatje op de voorruit was verlopen op de 11de augustus. Terwijl wij de auto t/m de 15de augustus hebben gehuurd. Gelukkig werd dit door de Toyota garage in Kununurra ontdekt en hebben zij dat met Apollo rechtgezet. Maar we hadden dus een aantal dagen geen goede stikker op de voorruit.
—– Andere campingstoel ging ook kapot tijdens de reis. Losse connecties en een bijna uitscheurende ring bij de armleuning.
—– Solar shower is op drie plaatsen kapot, en in het geheel niet te gebruiken. En ook niet te repareren.
TIP: maak van iedere zijde van de auto foto’s, zodat je later goed kan zien hoe de begintoestand was.

Auto (het onderstel)

Noord Australië is een gebied waar een 4wheel drive geen overbodige luxe is. De echt leuke natuurgebieden liggen niet aan het asfalt. Rijden op een gravel road is echt aangenamer in een 4*4 dan in een gewone auto. Daar zou ik dan ook niet zo gauw op bezuinigen.
De Toyota Hilux bevalt ons uitstekend. Met name als hij op diesel rijdt. Helaas had onze Toyota Hilux geen dubbele tank. Maar dat is niet bezwaarlijk gebleken voor onze route. Wel een voordeel van de Toyota die we deze keer hadden is de cruise control. Overigens hebben we daar niet altijd gebruik van gemaakt, omdat we niet op de hoogte waren van het feit dat we cruise control hadden. Vraag dat dus na voordat je vertrekt. Omdat een lekke band sneller is opgelopen dan opgelapt, en het iedereen kan overkomen, zijn goede banden en een goed reserve wiel een must. Dit keer hadden we geluk. Onze banden waren goed. Wel hebben we ze vooraf goed gecontroleerd. Inclusief het reserve wiel. Ze maken overigens de banden wel mooi zwart, zodat het er mooier uitziet dan dat het werkelijk is.
TIP: Controleer voor je vertrekt goed de banden en de reserve band. Dit kost maar een paar minuten, maar kan veel elende voorkomen. Niet elk verhuurbedrijf levert goede reservebanden. In 2009 bij Britz in Zuid-Afrika hadden we een zeer slechte reserveband. Die we toen wel nodig hebben gehad. We hebben toen echt ons programma moeten aanpassen.

De verhuurder Apollo
Helaas zijn wij niet zo tevreden over Apollo. Apollo heeft de volgende nadelen:
— We vinden het beleid over het rijden op de wegen met een 4WD in Australië (alleen Apollo?) wel erg raar. We mochten niet naar de Mitchell falls. Gelukkig wel via het Karunjie track, terwijl dat ook echt een 4WD track is.
Weg restricties Apollo NT
Wegrestricties Apollo WA
— De auto en het equipment is slecht onderhouden. Een lampje van de petrol dat al na een dag ging branden, waarvoor we een dag vertraging hebben opgelopen.
— De koelbox was kapot. Dergelijke zaken zijn bijna niet van te voren te controleren. We concluderen dat ze bij Apollo in Darwin niet echt servicegericht zijn. Het zou dus best zo kunnen zijn dat andere filialen beter zijn.

Conclusie
Omdat we de Adventure wel een erg goede camper vinden, en we de Adventure waarschijnlijk alleen maar kunnen huren bij Apollo, zou het zo kunnen zijn dat we de volgende keer gewoon weer bij Apollo huren.

Update 2023
De Adventurer is nog steeds te huur. Helaas alleen bij Apollo. Maar het goede nieuws is, dat hij er nog steeds fantastisch uitziet: Adventure 4WD van Apollo.