Vrijdag 8 augustus
Afgelegde km: ± 165 km
Activiteiten: Bungle Bungles – Homestead Valley walk – Echidna Chasm
Overnachting: Walardi campsite Bungle Bungles

Om half 6 staan we op en rijden naar de Leycester rest area om een kijkje te nemen. Dit is een erg grote rest area, groter dan menig camping waar we gestaan hebben. Er is nog plaats genoeg. Maar ons plekje van vannacht was toch leuker. Vooral de verlichte road trains waren erg leuk. Ineke vindt een geocache (Ord River) als Johan gebruik maakt van het toilet van deze rest area.

We vervolgen onze weg naar de afslag van de Purnululu NP (Bungle Bungles). Ineke gaat de camper uit om het hek open te maken, want je gaat over privéterrein. We doen 1,5 uur over de 53 km naar de Rangerspost. Hemelsbreed is de weg niet zo lang, maar deze 53 km is continue op en neer en heen en weer. Maximale snelheid is 50 km/uur. Je moet met name oppassen als je over een heuveltje rijdt. De neus van de camper is dan in de lucht en je kunt niet zien hoe de weg er voor je uit ziet en of er mogelijk tegenliggers zijn. Dus oppassen geblazen! We rijden direct door naar de parkeerplaats bij de Mini Palms Gorge (The Bloodwoods Parking area). Eerst drinken we koffie op de schaduwrijke parkeerplaats en dan op weg voor de wandeling.

Daar wacht ons een teleurstelling. De Mini Palms gorge wandeling is gesloten. Zo wie zo zien we dat de paden anders lopen dan we op Internet (bv. Openstreetmap) hadden gezien. Gelukkig had Ineke in Kununurra een folder van de Bungles Bungles met kaarten opgepikt bij het Visitorscentre. We besluiten om de Homestead Valley walk te doen. De enige wandeling die start vanaf deze parkeerplaats. Een leuke wandeling die volgens de folder 4,4 km is. De wandeling leidt naar een open gorge waarvan de Aboriginals zeggen dat er vroeger een nederzetting heeft gestaan. Inderdaad is er aan het eind een verhoging, waarvan je je heel goed kan indenken dat daar mensen hebben gewoond. Er zijn echter geen bewoningsresten gevonden. Leuke wandeling met veel palmen aan het eind. Hé klinkt bekend.

Gelukkig zijn de batterijen weer opgeladen en kunnen we onze route vastleggen met de GPS. Onze route: Home Valley walk. Wij lopen de wandeling van 4,8 km in 1 uur en 29 minuten. Hoogteverschil is slechts 76 meter. Zeker op dat punt geen moeilijke wandeling. Het lastige aan deze wandeling is het grind van de rivierbedding waarop je loopt.

Daarna rijden we direct door naar de Echidna Chasm. De beste tijd voor deze wandeling is op het  midden van de dag. PPRR….aacchhtttig, Prachtig, Prachtig! Ook zien we een nest van de bowerbird. Dit keer met steentjes i.p.v. botjes. Op een brede plek in de gorge is het druk. We gaan op een bankje zitten, omdat je dan eenvoudiger naar boven kan kijken.

Daarna lopen we weer door. Als het zo druk is kun je toch geen goede foto’s nemen. Achteraf gezien hadden we misschien beter kunnen blijven en hadden we gezien hoe om ongeveer kwart voor 12 de bodem van de gorge beschenen werd. De zon staat dan loodrecht boven de gorge. Dit wisten we niet en heeft Ineke ook nergens gelezen. We lopen, over steeds meer en grotere rotsblokken, verder naar het eind van de gorge die erg abrupt ophoudt. Tijdens de terugtocht lopen we weer langs de plek waar het net zo druk was. Een ruime plek bijna aan het eind van de gorge. Nu hadden we de plek voor ons alleen om een foto te maken in de schaduw! Ondertussen had Ineke het al heeeeel erg heet.
Onze route: Echidna Chasm. De trail is niet helemaal betrouwbaar. Zeker niet aan het eind, waar de gorge erg smal is. We doen 1 uur en 9 minuten over deze 1,8 km (volgens de folders: Easy to moderate, 2 km, 1 to 2 hour return walk).

Na de wandeling rijden we naar de Rangers Office waar we net voor één uur aankomen. We moeten even wachten totdat hun lunchpauze voorbij is. Ineke wil weten hoe duur een helikoptervlucht is. Per slot van rekening is de vlucht bij Mitchell Falls niet doorgegaan. Maar 265 dollar voor 18 minuten vinden we toch wel iets te duur. Dus rijden we naar de Walardi campsite. We rijden er overheen zoals anderen dat ook altijd doen en bepalen vanuit de auto op welke plek we gaan staan. De verkeerde plek blijkt achteraf. We staan prima hoor maar omdat het bijna volle maan is, kun je beter aan de droge rivier staan. Tenslotte produceert de camper wel genoeg schaduw. Plaats 18 (we stonden, geloof ik op 21) was beter geweest. Met volle maan licht het zand in de rivier heel mooi op.
De campsite is lang niet vol. Gelukkig maar voor ons. Zo staan we allemaal goed ver van elkaar af. Zo te zien hadden we geen moeite hoeven te doen om online te reserveren. Ook hier is een IJzeren Hein (buiten bij de Rangers office). Alleen kun je dan niet zien of er plaats is, dus misschien werkt die wel niet meer. Site voor het boeken van de campsite: Parkstay.
Om een uur of 5 gaat Ineke op weg naar het sunset point. Die overigens niet duidelijk is aangegeven en waarschijnlijk ook niet echt bestaat. Ineke maakt een foto van het landschap met daarop de mooie rode bergen beschenen door de ondergaande zon.

Ineke heeft ’s middag de Solar Shower geprobeerd, maar dat werkt echt niet. Hij is op 3 punten stuk. Het lukt niet goed om er onder te staan en te douchen. Het haar wassen lukt net. We hebben veel contact met andere kampeerders. 2 Australische stellen (grey nomads) en een Zwitsers/Duits stel dat problemen heeft met hun, ja 1 keer raden: Adventure van Apollo. Johan helpt hen om de luifel weer terug te krijgen in de oorspronkelijke stand. Om hem daarna niet weer te gebruiken. Een luifel is echt niet nodig. De Adventure Camper geeft zelf genoeg schaduw als je het dak omhoog zet. Ineke assisteert hen met hun tafel en verteld hoe ze die in elkaar moeten zetten om hem op de goede hoogte te krijgen. We liepen samen op naar het niet bestaande sunset point en kwamen toevallig aan de praat. Ze vonden hun tafel erg laag. Ze hadden dezelfde tafel als wij die je in 2 standen kan zetten. Moet je net even weten. Wij deden het de eerste keer ook verkeerd, maar hebben ondertussen wat meer ervaring.
We eten vroeg en genieten van het prachtige vollemaanlandschap. Om 7 uur is het al heerlijk stil. Iedereen op de campsite is al naar bed of zit binnen in de camper.