Donderdag 7 augustus
Afgelegde km: ± 400 km
Activiteiten: bootcruise Geiki Gorge – Ngumban rest area  – Halls Creek – China wall
Overnachting: Bush camp aan de Great Northern Highway ter hoogte van de upper Phanton River

Het is kwart voor 3 als ik dit schrijf. Het is ons wederom gelukt een prachtig plekje in de bush te vinden.
We staan bij de upper Phanton river, zo’n 100 meter van de Highway. Dat lijkt ons toch leuker dan de rest area 50 km verderop. Ondanks het feit dat je maar 100 m van de weg zit is het stil. Er zijn nog maar een paar auto’s langs gekomen. Vogeltjes overheersen.
Maar even terug naar het begin van de dag:
We staan iets later op dan normaal: kwart voor 6. We hebben geen haast. De bootcruise door de Geiki Gorge die we willen doen, start pas om 8 uur.

Ineke haalt eerst even de rest van de was van de lijn. Na het ontbijt maken we nog een korte wandeling langs de rivier de Fitzroy.
Dan op weg naar Geiki Gorge, waar we keurig op tijd aankomen. Er liggen twee boten klaar. 1 voor een groep en 1 voor het resterende gezelschap, een man of 14. Er is dus ruimte genoeg op de boot. Helaas mogen we niet zelf een plekje uitzoeken. Het gezelschap wordt strategisch over de boot verdeeld. Het is nog fris dus houden we de truien aan. Hebben we die niet voor niets uit Nederland meegenomen.
Een leuke boottocht met heel professionele uitleg van de kapitein. Deze ranger gaf een leuke uitleg over Aboriginals, planten en dieren. Leuker eigenlijk dan we hadden verwacht. Met nog wat Freshies die op de mooiste plekken liggen. Aan het eind zelfs nog wat Wallaby’s.
Na de 1 uur durende tocht in de brandende zon, rijden we zonder eerst koffie te drinken weg. We willen nog een groot aantal kilometers afleggen.
We rijden terug naar Fitzroy crossing en stoppen bij de brug over de Fitzroy River Bridge (1974). 
Ineke vindt hier nog een geocache terwijl Johan op de brug foto’s maakt van de rivier.
Daarna rijden we door naar de Ngumban rest area. Hier drinken we koffie op een leuke picknick plek met schaduw. Je hebt een prachtig uitzicht vanaf deze picknick plek.

Daarna gaan we samen op zoek naar de geocache die hier ligt. Johan vindt hem. Je moet zo ver mogelijk om de rots heen lopen. Erg leuk gedaan. Daarna neemt Ineke het stuur over tot aan Halls Creek. Terwijl Johan gaat tanken, loopt Ineke naar het Visitorscentre om de Bungle Bungles campsite Walardi te boeken voor morgennacht. Dat is vanaf dit jaar verplicht. De booking kost 10 dollar extra als zij het voor ons doen.  Wat natuurlijk onzin is. Vandaar dat Ineke vraagt of er ergens Internet is. Achter het Visitorscentre is de bibliotheek, waar ook Internet beschikbaar is. Als Johan klaar is met tanken, rijden we daar naar toe. De bibliotheek is niet eenvoudig herkenbaar aan de buitenkant. Het lijkt meer op een communitycentre. Het gebouw ligt naast een parkeerplaats. Internet is beschikbaar voor 1 dollar per 10 minuten. Achteraf te betalen. De boeking, die Ineke thuis al had bekeken, kon gemakkelijk in 10 minuten worden afgehandeld. Dus dat was slechts 1 dollar. Het bookingsnummer hebben we even opgeschreven, omdat we niet kunnen printen. De booking wordt naar je email gestuurd maar daar kunnen we in de Bungle Bungles natuurlijk niet bij komen.
Na dit oponthoud rijden we door naar de China Wall.  Een leuke onderbreking van de rit en een ideale lunch locatie. We lunchen met cornflakes en melk en gaan daarna even op zoek naar de geocache, die snel wordt gevonden naast deze natuurlijke Chinese Muur. Dit had overigens ook een goede overnachtingsplek kunnen zijn.

Dan de laatste etappe. Planning is om te overnachten bij de Leychester Rest Area, maar we weten ondertussen dat je ook langs de kant van de weg eenvoudig leuke plekken kunt vinden. Vooral in de buurt van een rivier of creek. Al rijdend zien we bij de eerste rivier al 4 auto’s staan. Bij de 2de staat nog niemand. Die nemen wij dus. Dan morgen maar 50 km extra rijden. Ter plekke kunnen we voldoende brandhout vinden voor een vuurtje.

Vanuit onze campingplek hebben we zicht op de snelweg. Sterker nog, we staan er maar een 50 tal meters vandaan. Toch heb je geen last van de auto’s. Er rijden erg weinig auto’s langs. En de enkele mooi verlichte roadtrain die ‘s avonds langs komt is juist leuk om te zien. Net de Coca cola kerst reclame.