Donderdag 24 juli
Afgelegde km: ± 150 km
Activiteiten: Jim Jim Falls – Twin Falls – Maguk
Overnachting: Maguk campsite

We staan om 6 uur op. Maar op één of andere manier zijn we vandaag niet echt snel. Maar dat hoeft ook niet. Er zijn hier geen muggen. Na het ontbijt gaan we op weg naar de Jim Jim Falls. Eerst kopen we nog 2 kaartjes, bij de beheerder van de camping, voor de Twin Falls boot shuttle. Dat waren we gisteren vergeten toen de ranger langs kwam voor de camping fees (20 dollar).

Tot op vandaag wisten we nog niet precies welke wandelingen we zouden doen. Het leek Ineke leuk om naar de top van de Twin Falls te lopen. Maar daarover is erg weinig bekend. Dus houden we het bij de twee lage wandelingen.
We vertrekken om half 8 en bij de campsite zetten we direct de 4WD aan. De weg is vanaf nu ook een single track road. We komen niemand tegen.

Bij de Jim Jim Falls ontdekken we dat de camera het niet meer doet (objectieffout, raadpleeg uw Nikkon dealer!?), dus we gebruiken onze telelens camera om onderweg nog wat foto’s te maken. Volgens de visitor guide is de Jim Jim Falls wandeling  2 km heen en terug en 1 à 2 uur. Het eerste deel van het wandelpad valt nog wel mee, maar gaandeweg liggen er meer rotsen op het pad. Op een afslag gaan wij richting de Beach pool. Achteraf gezien misschien wel een verkeerde keuze. We zien nu niet de pool waar de waterval naar beneden komt en het water raakt. Wel hebben we nu een heel mooi strand voor ons alleen. Maar goed ook. Ineke had alleen Johan’ s zwembroek meegenomen. Johan heeft geen behoefte om te zwemmen en juist Ineke wil zwemmen. Dus snel even naakt zwemmen (de Australiërs zeggen “nudy swim”). Het is heerlijk koel water. Na een snelle duik en snel weer aankleden, aanvaarden we de terug wandeling. Net als we op pad gaan komen er andere wandelaars aan. Onderweg, vooral aan het eind van de wandeling, als we al bijna weer bij de parkeerplaats zijn, komen we hele groepen wandelaars tegen. Toch goed dat we zo vroeg zijn begonnen. Het is altijd leuk om zo’n mooie plek voor jezelf te hebben. Concurentietip: sta zo vroeg mogelijk op (= 15 minuten voor zonsopgang). Wij doen er uiteindelijk 2 uur en 11 minuten over. Dat is dus inclusief het zwemmen. Onze route: Jim Jim Falls walk. Deze GPS details zijn  niet helemaal betrouwbaar. Door de steile wanden wordt het GPS signaal niet altijd goed weergegeven.

Na een kopje koffie op de parkeerplaats rijden we verder naar de Twin Falls. We moeten door een ongeveer 70 cm diepe rivier rijden. Makkie! Met een mooie boeggolf. De 9 km lange weg tussen Twin Falls en Jim Jim Falls is veel beter en prettiger te rijden dan het eerste stuk naar de Jim Jim Falls. We komen niemand tegen, mooi zand en met minder stenen. Bij de Twin Falls parkeerplaats staan de nodige auto’s. Volgens de visitor guide is dit een wandeling van 2 uur. We wandelen eerst de 200 m naar de boot. Die komt net met een grote lading mensen aanvaren. Wij hebben een privé tour. Een leuk tochtje. De bestuurder is niet alleen machinist op de boot, maar ook ranger en vertelt het één en ander over planten en dieren, die we onderweg waarnemen. Na een paar 100 meters gaan we weer aan land. Daar lopen we door zand en over rotsen naar een 100 meter lange brug. Men kon hier waarschijnlijk geen goed pad in de rotsen aanleggen. Daarna nog zo’n 100 meter over rotsen klimmen en dan ben je op het strand en bij de pool van de Twin Falls. Het water van de waterval stroomt nog. We genieten van het landschap alvorens de terugweg te aanvaarden.
Als we aankomen bij de startplaats van de boot, komt deze net aangevaren. Toeval. De boot heeft nog wel enige vertraging bij het af meren, omdat een prachtige watermonitor precies zit op de plek waar de boot moet aanmeren. Die poseert keurig voor de camera. Inmiddels maken we foto’s met de telefoon van Ineke.

Onze route: Twin Falls walk. Wij doen er 1 uur en 45 minuten over.

We rijden de hele route weer terug. Nu moesten we wel een aantal keren de kant van de weg opzoeken vanwege tegenliggers.
Als we door de rivier rijden neemt iemand aan de andere kant een foto van ons. We stoppen even en dan blijkt dat hij ook Nederlander is en in een Adventure van Apollo rijdt. We maken nog even een praatje. Op ons verzoek wil hij ons de foto wel toesturen. We geven hem ons email adres en hopen dat hij de foto zal toesturen (wat helaas tot op heden nog niet is gebeurt). Het is slim om hier een parkeerplaats te maken. Het is prettig om hier te kunnen kijken hoe anderen deze rivier bedwingen.

We rijden in één keer door naar de kampeerplaats bij Maguk. Op de dirt road naar Maguk zien we nog prachtig gevormde termieten heuvels. Hier blijven we vannacht, in plaats van door te rijden naar de Kambolgie campground. We zoeken één van de mooie plekken uit en drinken wat. Daarna laten we onze stoeltjes achter, om aan te geven dat de plaats bezet is, en rijden de paar kilometer naar de parkeerplaats voor een wandeling naar de waterval en plunge pool bij Maguk. Volgens de visitor guide een wandeling van 2 km heen en weer en 1 uur en 30 minuten. Een super wandeling van 2,4 km die wij afleggen in 1 uur en 15 minuten, inclusief zwemmen. Je loopt eerst over een boardwalk door de prachtige natuur. Daarna over wat kleine rotsen. En dan een prachtige pool met waterval. Ineke gaat nog even zwemmen. We zijn de laatsten die de pool verlaten. Onderweg terug zien we nog een Aboriginal familie (vader, moeder, kinderen, baby’s en oma) een gans slachten en een vuurtje stoken langs het wandelpad aan de rand van het riviertje.

Onze route: Maguk walk.


Op de campsite betalen we nog onze bijdrage via het IJzeren Hein principe dat in Nederland ook gebruikt wordt op Natuurkampeerterreinen (kosten $ 6,60 p.p.).