Zaterdag 26 juli
Afgelegde km: ± 235 km
Activiteiten: Baruwei Lookout – Baruwei loop walk – Bootcruise Katherine gorge – autorit richting Victoria River road house
Overnachting: bush camp in de omgeving van Victoria River roadhouse

Vanochtend staat Ineke alleen op om 6:30 uur. De was wacht. Gisteravond ontdekten we dat we geen 4 dollar munten hebben voor de wasmachine. Dus Ineke gaat op weg naar het visitor centre om 2 dollars te wisselen en tegelijkertijd voor 11 uur een bootcruise van 2 uur te boeken. Bij het visitor centre ziet Ineke nog een prachtige Kookaburra zitten op een hekje. Helaas geen fototoestel mij zich. Helaas hebben we deze vogel ook in de rest van de vakantie niet meer gezien.

Na deze ochtendwandeling (we stonden op de uiterste plek op de campsite, zo ver mogelijk van het visitor centre vandaan) eerst de wasmachine gevuld. Daarna om half 8 ongeveer ontbeten, waarna we de wandeling zijn gestart naar de Baruwei lookout. Volgens de brochure een wandeling van 3,7 km en 2 uur (Baruwei-lookout and loop walks). We zien op weg naar de boat ramp heel veel fruitbats en een walibi. Wij hadden er gisteravond geen last van op de campsite, maar stonden ook op het uiterste puntje van de campsite waar de meeste aussies stonden. Andere toeristen stonden meer op het kampje het dichtst bij het visitor centre.
De wandeling naar de lookout is leuk. De rest van de wandeling door open terrein over de heuvel is heet omdat daar geen schaduw is. Het laatste deel is door een dal, waar ook weer veel meer begroeiing is, dat is wel zo aangenaam en leuk. Uiteindelijk kom je weer op een pad vlak langs de autoweg.
Je kunt er ook voor kiezen om een kleine loop te maken bij de lookout. Er was ook een geocache bij het viewpoint, maar Ineke heeft niet lang genoeg gezocht om die te vinden. Het is te warm om in de hitte lang te zoeken. Achteraf zien we op Internet dat sinds 7 juli nog niemand hem heeft gelogd. Misschien is hij er ook wel niet meer. Onze route: Baruwei loop walk. Wij lopen in totaal 5,1 km in 1 uur en 40 minuten, maar dat komt voornamelijk omdat we aan het begin de verkeerde kant op liepen.

Na de wandeling rijden we direct met de camper naar de boat ramp waar we 15 minuten voor tijd aankomen. Duidelijk een voorbeeld van een iets te strakke planning.

De boottocht is erg leuk. Een 2 uur durende tocht is voor ons meer dan genoeg. Onderweg drinken we onze meegenomen koffie en er is ook voldoende water aan boord. De boot was helemaal volgeboekt. Helaas zitten we ergens midden op de boot. Het is handiger om op de heenreis vooraan te zitten. Dan kun je beter foto’s maken. Ineke gaat af en toe naar voren lopen om een foto te nemen. Halverwege de boottocht is een leuke wandeling van zo’n 600 meter over een goed pad. Vervolgens varen we door de 2de gorge en varen daarna de gehele route weer terug. Er werd ook een leuke uitleg bij gegeven. Erg grappig af en toe.
De gevaren route: Bootcruise Katherine gorge.

Bij aankomst op de vaste wal rijden we direct naar de campsite terug om de was van de lijn te halen die nog op de community waslijn hangt. Alle campsites waar we een was hebben gedaan, hebben dergelijke community waslijnen. Erg handig. Wastabletten hadden we uit Nederland meegenomen.
Daarna gaan we alvast een deel van de route voor morgen rijden. In de bush kun je veel rustiger overnachten dan op een campsite. We gaan op zoek naar een bushcamp ergens halverwege Katherine – Kununurra. Onderweg wisselen we nog even van plaats op de Limestone rest area, waar Ineke nog op zoek gaat naar een geocache, maar deze wordt helaas niet gevonden. Volgens ons had de cache in een vierkante buis van 1 meter moeten zitten. Maar die staat op het midden van de rest area en het is daar erg druk. Dus ongezien een geocache scoren kun je wel vergeten. Achteraf gezien hebben we niet op de goede plek gekeken.
Ineke had een aantal alternatieve bush camp plekken bedacht vlakbij het Victoria River roadhouse, maar alle 3 deze plekken waren verboden om te kamperen.
We rijden van de Joe’s Creek picknickplek langzaam terug richting het Victoria river roadhouse om te kunnen bekijken of we ergens langs de kant van de weg een leuk plekje kunnen vinden. En dan ziet Ineke ineens een klein pad naar links. Alleen zichtbaar als je rustig rijd en als je komt vanuit de richting van Kununurra. We parkeren de camper langs de kant van de weg om te kijken waar dit pad naar toegaat. En ja hoor het is ons weer gelukt. Het pad eindigt na zo’n 200 meter, en op die plek kan de camper prima staan. Johan haalt de camper op.

Wel in de 4WD gereden, de weg is niet echt goed, maar ach, je rijdt ook erg langzaam. Je kunt zien dat hier vaker auto’s hebben gestaan. Coördinaten van deze bush camp: S15° 35.172′ E131° 04.849′ . Coördinaten van de afslag vanaf de Victoria Highway: S15° 35.311′ E131° 04.774′ . Op Google Earth kun je dit pad vaag zien liggen. Daar overnachten we. Johan gaat koken op gas, om niet te veel vuur te maken. Maar dat gaat heel erg traag en uiteindelijk geeft het gasstel het helemaal op. De reserve tank blijkt ook leeg te zijn. Gelukkig hadden we al wat brandhout gezocht voor een klein vuurtje. Brandhout is in Australië volop aanwezig. Johan kookt verder op het houtvuur. De pannen worden nu wel erg zwart, maar dat kunnen wij ook niet helpen. Na enig onderzoek blijkt dat de gasslang lekt en dat het gas een aantal dagen de tijd heeft gehad om weg te stromen.