Maandag 28 juli
Afgelegde km: ± 105 km
Temperatuur in Kununurra: 33˚
Activiteiten:  Gurrandalng walk – Jinumum walk – Kununurra – Ivanhoe café – Valentine Spings
Overnachting:  Bush camp omgeving Valentine Pool Kununurra aan de Old Wyndham Road

Pas om kwart voor 7 opgestaan omdat het om half 7 nog te donker is. Omdat we geen gas hebben, vraagt Ineke bij onze overburen of we bij hen een keteltje water mogen koken voor thee en koffie. Dat mag. Nog even gepraat met hen over mogelijke wandelingen. Volgens hen was de verste wandeling (Jarnem walk) minder leuk dan de middelste wandeling (Jinumum walk).

We besluiten om na het ontbijt eerst de Gurrandalng walk bij de campsite te doen (Ineke dus voor de tweede keer). Nog steeds prachtig. Nu doen we er een uur over. Daarna rijden we naar de Jinumum walk. Volgens de brochure (Keep River NP factsheet) is dit een wandeling van 3 km waar je 2 uur over doet. Na 35 minuten zijn we bij het eindpunt van de wandeling door rotsachtig gebied langs de rivier. Van de rivier zien alleen nog enkele poeltjes. Aan het eind zijn wat rotstekeningen. Daar raken we nog aan de praat met een ander stel wandelaars, dat ons wijst op een nest van de bower bird. Het nest is, kenmerkend voor deze vogel, versierd met allemaal botjes. Op zich is dit niet een spectaculaire wandeling. Wij doen over de  2,7 km 1 uur en 8 minuten. Onze route: Jinumum walk.

Op de parkeerplaats drinken we koffie en rijden dan naar de grens met West Australia (WA). Daar mag geen groente en fruit de grens over. Niks aan de hand. Ze kijken in de koelbox en voorraadkast en dan mogen we weer verder rijden. Later realiseren we dat we nog een afvalzak hebben met bananen schillen en wortel resten. In Kununurra gaan we eerst naar het Info centre. Hier schieten we niet echt op. Ze hebben geen WA National Park passen meer, daarvoor moeten we naar het ministerie toe. Ook is de balie van El Questro gesloten, omdat de medewerker ziek is. De El Questro pas kunnen we dus ook niet vroegtijdig aanschaffen. Gelukkig kunnen ze ons wel helpen aan het adres van een kampeerwinkel. Die zit gewoon in het winkelcentrum waar ook de Coles supermarkt is. Volgens de persoon die ons helpt kunnen we beter niet de Kurinjie track rijden. Volgens hem is er geen verzekeringsmaatschappij, die dat wil dekken. Daarna gaan we met de gasslang naar de sportzaak waar ze ons een rubbertje verkopen. Johan had al ontdekt dat het rubbertje van de gasslang veel te klein was voor deze gasslang, en dat er daarom gas lekte. Bij de kampeerwinkel annex sportzaak wisten ze ons een adres te geven voor het vullen van de gasfles. Ondertussen koopt Ineke nog een extra accu/batterij voor haar nieuwe fototoestel in de apotheek annex drogisterij annex fotozaak naast de sportzaak/kampeerwinkel. Ook daar weet men het probleem van onze camera niet op te lossen. Wel krijgen we het telefoonnummer van Nikon. Wat we overigens niet hebben gebeld.
Daarna rijden we naar het gas refill station: een soort tuincentrum (Mitre 10), waar we beide gasflessen vullen. In 2 minuten en voor 13,75 dollar zijn beide flessen gevuld.  We voelen ons dan ook een beetje ge(gas)flest door Apollo die ons voor 1 fles 25 dollar heeft laten betalen. De tweede gasfles die we steeds meegesleept hadden was dus gewoon leeg. Advies en leer punt: laat je niet verleiden door een gasfles bij Apollo af te nemen. Het is goedkoper en zo blijkt nu betrouwbaarder om zelf een vulstation te zoeken direct aan het begin van je vakantie.
We testen ter plekke of de gasslang nu wel werkt. En ja, dit probleem is opgelost.

Dan rijden we door naar het ministerie voor Parks & Wildlife aan de Ivanhoe road. Johan rijdt nog te ver, alles is zo dichtbij. Maar dat geeft niet, we wilden toch al naar het Ivanhoe café. Ineke had gelezen op Tripadvisor dat je hier overheerlijke mango smoothies kan kopen. Inderdaad heerlijk! Die tip houden we erin.
Na de mango smoothies genuttigd te hebben onder de schaduwrijke bomen bij het Ivanhoe café gaan we alsnog naar het ministerie. Daar is een West Australia National Park pass snel geregeld.
We sluiten ons bezoek aan Kununurra af met een bezoek aan de Coles supermarkt. Een grote winkel met veel keuze. Het is best moeilijk om te plannen hoeveel je moet kopen voor 9 dagen. De liquor store is al om 12 uur open, dus daar kopen we nog een doos met blikjes bier (VB). Wijn wordt alleen in flessen verkocht en die willen we niet.
Vanuit een telefoon box bellen we met Apollo om toestemming te vragen voor onze trip over de Gibb River Road en de Kurinjie track. Die wordt ons verleend. Wel duurt het al met al lang voordat we de juiste persoon aan de lijn hebben. De telefoon “kaart” blijkt goed te werken.

Dan op weg naar Valentine Springs. Gevonden door Geocaching, alhoewel deze geocache niet meer beschikbaar is. We gaan pootje baden, maar echt zwemmen lijkt ons niet lekker. Bij Valentine Springs mag je niet kamperen. Ineke had thuis al ontdekt via Google Earth dat tegenover Valentine Springs een doodlopende weg is. Aan het eind willen we kamperen. Wel bleek hier een hek te staan met daar achter een mijn. Tja, dat zie je dus niet op Google Earth. Maar voor het hek konden we prima naast de weg staan.  Daar hebben we overnacht.
We zijn in West Australië en hebben de klok 1,5 uur terug gezet. We zijn om half 3 (WA tijd) op de plaats van bestemming, dus hebben de tijd om nog rustig wat te lezen. We zoeken dan ook een lekker zitje aan de droogstaande rivier. Johan maakt geen kampvuur vanavond. Na het eten gaan we om een uur of half 9 op bed.