Tips

Als voorbereiding is voornamelijk gebruik gemaakt van de volgende eBooks:
– Brigit Bradtke: Destination Top End
– Brigit Bradtke: Destination Kimberley
Wij hadden deze twee ebooks mee op de eReader, maar daar ging het zoeken erg traag. Het is dus handiger als je ze op een laptop kunt lezen. Je vindt veel detail informatie in deze boeken, alleen geen kaartjes.

Camper
De camper en reis hebben we geboekt bij Walkabout. De camper was door Walkabout geboekt bij Apollo, waar we helaas niet zo tevreden over zijn. Ik raad niemand aan om een camper via Apollo te huren. Als je dit gehele verslag van Australië 2014 hebt gelezen weet je inmiddels hoeveel narigheid we hebben ondervonden met deze camper.
We zijn heel tevreden over de Adventure. We hebben nog nooit zo’n grote 4WD camper gehad. Prima bed, veel ruimte en een buitenkeuken. Maar hierover meer op mijn aparte pagina over de Adventure.
(Update 2023:) Het is tegenwoordig aan te raden om alle reiscomponenten bij één aanbieder onder te brengen. Vroeger boekte Ineke alles zelf, maar dat doet ze niet meer. Op die manier ben je beter verzekerd voor als er zich calamiteiten voordoen. Ook boeken wij inmiddels direct alle extra’s mee, zoals verzekeringen. Geeft je veel meer rust op die welverdiende vakantie.

Detail informatie over wandelingen en atracties
Het viel ons tegen zo weinig folder materiaal en informatie je kunt krijgen van de wandelingen. Verzamel thuis al zo veel mogelijk pdf bestanden of kaartjes en print die thuis uit. (update 2022: Als je van wandelen houdt is het handig om een account te nemen op Alltrails. Een erg goede site met veel goede wandelingen. Een site die wij inmiddels gebruiken bij de voorbereidingen voor onze vakanties).Als je onderweg ergens bent en je vindt een kaart of folder, neem die dan direct mee. Wij hadden op die manier bij toeval al een kaart van de Bungle Bungles. De wandelingen aldaar zijn net veranderd.

Geocaching
Ineke heeft een nieuwe hobby: Geocaching. Tijdens deze vakantie hebben we gemerkt dat je met Geocaching op de mooiste plekjes komt, die vaak niet staan beschreven in reisgidsen. Geocaches worden er neergelegd door lokale mensen, die weten waar je de leuke plekjes vindt. Ook voor het vinden van picknick plekken en Bushcamps is Geocaching heel nuttig gebleken.

Pas op voor knipperlichten van roadtrains
Pas op voor knipperlichten: Roadtrains geven met hun knipperlicht vaak aan dat je ze kunt inhalen. Dus als je zelf naar rechts wilt afslaan, en je je knipperlicht naar rechts aan zet, kan een achterliggende auto ook denken dat zij mogen inhalen.

Levensmiddelen importeren
Levensmiddelen mag je nauwelijks meenemen. Maar als je dat toch doet, zorg dan dat je ze opgeeft en snel kunt laten zien bij de douane. Wij hadden wat zakjes nasi – en bami kruiden bij ons. Die hebben we in een voorvakje van de reistas gestopt. We konden ze dus eenvoudig laten zien bij Customs.

Geld pinnen
Om in de winkel of bij de ATM met je ING pas geld op te kunnen nemen, krijg je altijd een keuze menu voorgeschoteld: “savings” of “cheque”. Alleen de optie “cheque” leidt tot cash. Kies dus niet voor “savings”.

Telefoonkaart
PhoneAway Prepaid Calling Card (PhoneAway Card): Als je deze aanschaft bij een Telstar verkooppunt krijg je alleen een kassabon met daarop alle gegevens en de gebruiksaanwijzing. Werkt uitstekend. Overigens hebben wij de voicemail optie niet getest.

Route kaarten
Je krijgt bij het verhuurbedrijf geen kaarten. Het lukte ons niet om direct de eerste dag een kaart te kopen. Vandaar dat het handig is om van het gebied waar je het eerst naar toe gaat een kaart te kopen in Nederland. Wij hebben gebruik gemaakt van de HEMA kaarten: The Kimberley en Top End National Parks. Dat is niet volledig dekkend, maar wel voldoende gebleken.

Nuttige zaken om mee te nemen:
– Electrische vliegenmepper
– Ovenhandschoen, als je veel gebruik gaat maken van de barbecue.
– Waterschoenen: daar hebben we erg veel plezier van gehad. Probeer ze niet te ver van te voren te kopen. Pas eind juni konden we ze overal krijgen.
– Niet te veel warme kleren. De dikke truien en broeken hebben we niet aangehad.
– Kleine toiletemmer. Hoef je ‘s nachts niet de camper uit. Is eenvoudig mee te nemen in de reistas en goed te gebruiken om al je elektronica en ijzerwaren tijdens de vliegreis in te vervoeren.
– Hammam doeken. Die we gekocht hadden bij ETOS. Handig omdat ze dun zijn en eenvoudig mee te nemen op de wandelingen.
– Opbergdozen van Ikea, om tijdens de reis de kleren in op te bergen. Zie voor foto’s de tips bij Zuidelijk Afrika.
– Omvormer. Zie voor foto de tips bij Nieuw Zeeland 2023.

Openingstijden drank winkels
Helemaal duidelijk is het ons niet geworden, maar je kunt ‘s middag redelijk goed wijn kopen. Behalve op zondag. Wij hebben wijn gekocht in Pine Creek, Katherine, Kununurra, op het vliegveld bij de taxfree shop en bier in Palmerton.
Onze ervaringen per plaats:
– Pine Creek:
—- Ook overdag wijn en bier te koop
—- Je moet je paspoort laten zien, waar ze een afdruk van maken
– Katherine:
—- Vanaf 2 uur open
—-Je moet je paspoort laten zien, waar ze een afdruk van maken
– Kununurra:
—- Geen paspoort nodig
—- Niet op zondag open
– Fitzroy Crossing en Halls Creek:
—- Geen drank te krijgen
– Palmerton:
—- Bier te krijgen overdag

Nuttige links

OnderwerpSite
Tips voor het rijden door rivieren4×4 Driving Tips: Water Crossings
Telstra coverageTelstra
Tijden zonsopgang en zonsondergang:Sunrise-and-sunset Australia/Kununurra
WeervoorspellingNT Darwin
WA Kununurra
info over campsitesCamps Australia Wide
Campsites en tips Gibb River RoadTravelledroad
Leuke reisverslag over dit deel van AustraliëAustralie 2011: Wouter en Carin
KakaduKakadu
Om te kijken welke wegen en wandelpaden open zijn
Nationale Parken Kamperen en wandelingenWandelingen Litchfield NP
Kimberley BradtkeKimberley
Gregory Nat. ParkGregory NP factsheet
Onze wandelingen vanaf 2023Alltrails wandelingen Johan en Ineke
Onze wandelingen tot 2023Wikiloc wandelingen Johan en Ineke