Woensdag 6 augustus
Afgelegde km: ± 150 km
Activiteiten: Windjana gorge wandeling – Tunnel Creek wandeling – Fitzroy crossing
Overnachting: Crossing Inn campsite Fitzroy crossing

Om half 6 is het weer de hoogste tijd om op te staan. Klaarblijkelijk is dat vroeger dan de rest op de campsite. Maar het is juist zo lekker ’s morgens vroeg. Wel trekken we eerst een trui aan. Vannacht was het ook fris. We hebben dan ook alle raampjes dicht geritst vannacht. Als we starten met de wandeling (zonder truien) zijn we niet de enigen. Ook een toergroep is al vroeg op pad. Maar die halen we na enige 100en meters in. Daarna komen we bijna niemand meer tegen. Het eerste deel van de wandeling is het mooist. Eigenlijk het laatste deel. Als de zon schijnt op de rotsen en de Freshies (zoetwater krokodillen) langs de kant van het water liggen. Aan het begin van de wandeling is aangegeven dat de route een kilometer voor het eind is afgesloten. Die notitie zien we ook ergens aan het eind, maar herkennen dit niet als het eind punt. Ook als we over prikkeldraad lopen, dat op de grond ligt, denken we nog verder te kunnen lopen. Kortom we lopen veel te ver. Tot aan het eind van de gorge. Aan het eind lopen we de rivierbedding nog in om daar een kijkje te nemen. We kunnen dan ook de weg terug niet meer vinden. Dat we nu net bij deze wandeling geen GPS meer kunnen gebruiken. Batterijen waren allemaal leeg. We laadden de batterijen (en andere apparaten) op tijdens het rijden, maar het lukt niet altijd om alles tijdig op te laden.

Uiteindelijk gaan we even door de bush hoger op de oever lopen en vinden dan het pad terug. Nog steeds hebben we geen Freshies gezien. Dus afgezien van de mooie wandeling en de mooie gorge zijn we wel een beetje teleurgesteld. Maar dan opeens zo’n 1, 5 km voor het eind van de wandeling zien we de ene na de andere Freshie. Tien in totaal. Inderdaad kun je er vlak bij komen. Een leuke wandeling, maar het is niet nodig om helemaal tot het eind te lopen. Na het water na de bocht van de gorge naar rechts, zou ik terug gaan. We zijn wel 4 uur aan het wandelen geweest. Onze route: Windjana gorge.

Hierin is ook aangegeven op welk punt je eigenlijk wel terug kan lopen. Dit is toevallig ook het eindpunt van de Openstreetmap track. Op de campsite gaan we eerst koffie drinken en uitrusten. We hebben echt 4 uren gewandeld zonder te pauzeren.
Daarna pakken we in en gaan op weg naar Tunnel Creek. Dat is mooi. Wow, elke 100 meter. We trekken direct de waterschoenen aan. Gouden greep! Het water is nooit hoger geweest dan net boven de knieën van Ineke, maar je hebt wel goede schoenen nodig om over de rotsen te kunnen klimmen en met waterschoenen loop je stukken prettiger door het water dan zonder. Een 2-tal Zwitserse vrouwen kan de ingang niet vinden van de tunnel. Dat is inderdaad moeilijk. Vandaar dat het goed was dat we deze wandeling om 12 uur deden. Zo kan je met de lichtjes van anderen zien welke kant je uit moet lopen. De Zwitserse dames blijven de gehele wandeling bij ons: Johan met zijn harem. 3 vrouwen achter zich aan. Johan had onze led looplamp bij zich. Die gaf erg goed licht. Beter dan de hoofdlampjes die we op hebben. Halverwege de tunnel is een gat in het dak van de tunnel en daarna zijn links hele mooie figuren in druipsteen. Ineke herkent er een draak in en Johan de Piëta van Michelangelo.
Door de lamp er op te schijnen en in het water te gaan staan hebben we een paar foto’s genomen, maar deze zijn niet zo goed gelukt. We lopen tot het eind van de tunnel en dan rechts langs het water nog even verder langs de rivier om daarna weer terug te keren. Volgens de bordjes had je misschien links aan het eind kunnen lopen, maar nog een keer door de tunnel was ook erg mooi. SUPER!

De parkeerplaats stond helemaal vol met auto’s terwijl het in de tunnel best mee viel met de drukte. Mensen blijven langer op de parkeerplaats staan om te lunchen of koffie te drinken.
Als we terug zijn bij de camper blijken de Zwitserse dames naast ons te staan met een Adventure. Even ervaringen uitgewisseld. Zij waren tevreden over Apollo en hadden tijdens een vorige tocht juist problemen ervaren met Britz. We lunchen op de picknickplek waar Ineke nog een geocache probeert te vinden, wat niet lukt. Dan de laatste kilometers op de dirt road. Twintig kilometer voordat we op het asfalt komen willen we stoppen om een foto te maken van het savanne landschap. Als Ineke weer instapt, hoort ze een gesis. Maar volgens Johan is er niets aan de hand. Na enkele meters rijden, stopt hij toch en constateren we dat de linker voorband langzaam leeg loopt. Dus band verwisselen. Dat gaat supersnel. De reserve band is zoals we al bij Apollo hadden gecontroleerd in goede conditie. Binnen een half uur heeft Johan de nieuwe band er op en onder en kunnen we verder rijden. Wel had Johan moeite met het vinden van de krik plaats onder de camper. Maar hij kon nog putten uit zijn ervaringen uit het verleden. Alles ging erg goed. Weer iets dat niet goed is aan de camper: de technische handleiding ontbreekt. Op de laatste reisdag, toen we alles gingen opruimen, hebben we deze wel gevonden. Hij lag onder de bestuurders stoel. De handleiding van de camper vermeldt bij het onderwerp “Lekke Band”: bel Apollo. Ja, dat kan dus mooi niet.
Om tijd te besparen gaan we niet naar de RAAF Boab Quarry, maar rijden direct door naar Fitzroy crossing. Ineke had ondertussen al besloten om in Fitzroy crossing te kamperen op een campsite, omdat we nodig een wasmachine kunnen gebruiken.

Bij het eerste benzine station, goedkoper dan de Shell even verder op, geven ze ons de details van een Tyre Repair Shop: 1ste links, 1ste rechts. Maar eerst gaat Johan de banden op spanning brengen. Dat lukte op de Gibb River Road nergens en er zit geen pomp bij deze camper (ook een gemis).
Daarna rijden we naar de tyre shop. We worden direct geholpen. Voor 50 dollar kan hij het repareren. Het is half 4 als we aankomen. Als hij klaar is, een klein half uurtje later, sluit hij ook direct zijn zaak af. Hebben wij even geluk.
Vervolgens naar de supermarkt voor een paar boodschapjes en dan naar de campsite: Crossing Inn.
Ineke koopt direct muntjes voor de wasmachine en de droger (ja, dat is even luxe).
De Crossing Inn heeft een mooie kleine rustige camping. Ineke heeft 2 machines vol was en de helft daarvan doet ze in de droger. ’s Avonds gaan we hier uit eten. Het terras zat gezellig vol. We eten Barramundi en Rib eye, met patat en salade. Zeer goed. We sluiten deze maaltijd af met een overheerlijk nagerecht. Ineke heeft een kwark taart met Tia Maria Butterscotch ijs en Johan een Vanille pudding. Super! Tijdens het eten SMSen we naar de kinderen. We hebben hier eindelijk weer mobiel bereik.
We gaan daarna direct op bed.