Dinsdag 22 juli
Afgelegde km: ± 200 km
Activiteiten: Mamukala walk – Cahills crossing – Ubirr
Overnachting: Ubirr Merl campsite

We worden om kwart voor 7 wakker. Tijdens het ontbijt zien we, al muggen wegslaand, het mooie landschap om ons heen. Er hangt een mist over het landschap. In de verte zien we enkele walibi’s en vogels. Maar helaas ook nog steeds veel muggen. Vandaar dat we na het ontbijt snel wegrijden. We stoppen na een paar 100 meter voor de brandende boom die vannacht over de weg is gevallen. Johan had vannacht al wat gehoord, maar kon de klap toen niet thuisbrengen. Nu weten we dat dat deze boom was. Gistermiddag/avond lag hij er nl. nog niet.

Bij Aurora stoppen we om een Kakadu park pas aan te schaffen ($ 25 p.p.). We nemen ook het boekje van Kakadu mee, waar alle details en wandelingen in staan (Kakadu visitor-guide). Ineke had thuis al een aantal pagina’s hiervan uitgeprint. Een autokaart en Telstra telefoonkaart hebben ze helaas niet.  Die waren we gister in Palmerton vergeten aan te schaffen.
Even verderop is de afslag naar de Mamukala walk. Ineke dacht al dat we het voorbijgereden waren en helaas stond de wandeling niet in de GPS, zoals alle andere wandelingen. Mamukala walk is volgens de beschrijving een wandeling van 3 km die 1 à 2 uur duurt. Een leuke wandeling door de bush van Australië met uitzicht over de wetlands. Na zo’n 3 kwartier zijn we rond en gaan nog een kijkje nemen bij het viewpoint. In totaal is onze route hierdoor 3,5 km en 1 uur en 5 min. Onze route: Mamukala.

Op de parkeerplaats drinken we koffie. Ineke raakt nog aan de praat met een Nederlands gezin dat reist met een 4WD van Wicked Campers die er niet uitziet als een 4WD. Tip van hen is een bezoek aan de Douglas hotsprings en de Butterfly Gorge. We noteren het direct. Per slot van rekening hebben we nu twee reserve dagen, omdat we besloten hebben geen risico’s te nemen en niet naar Mitchell Falls gaan.

We vervolgen onze weg naar Ubirr. Eerst nemen we een kijkje bij Cahills crossing. Leuk plekje in de schaduw met zicht op de river crossing Arnhemland in. Wij mogen niet verder omdat we geen vergunning hebben om Arnhemland (Aboriginal land) te betreden. We zien een aantal krokodillen en vissers op de river crossing. Zij liever dan wij. Daarna zoeken we een plekje op het non-generator deel van de Merl campsite. Wel gebruiken we het toiletgebouw van het generator deel omdat daar wel licht brand en we daar ook dicht bij staan. We houden wel van een beetje comfort. Ineke neemt ’s middags nog een douche. Vlak voordat we naar Ubirr gaan komt de kampwacht (ranger) langs om geld voor de nacht te innen (20 dollar). Het valt gelukkig nog mee met de muggen.
Om 5 uur gaan we naar Ubirr. We bekijken de rotsschilderingen en genieten samen met heel veel anderen van de zonsondergang waargenomen vanaf de top van de heuvel.

We hebben geen last van het grote aantal aanwezigen. Men praat allemaal heel rustig en zacht. Heerlijk. Het is een leuke ervaring. Na zonsondergang zie je pas echt hoeveel mensen op de top verspreid waren. Iedereen gaat tegelijkertijd weer naar beneden in alle rust. Het eerste deel van de wandeling: Ubirr.

De wandeling terug is een rechtstreekse route, die je kunt zien door in wikiloc te kiezen voor de openstreetmap kaart. Prettig om nu te weten dat deze heuvel maar 30 meter hoog is.
In het donker komen we aan op de campsite waar Johan een vuur maakt voor het eten. De voorbereidingen waren vanmiddag al gemaakt (aardappels en wortel zijn alvast in folie gedaan).

Het wordt erg laat vanavond. We hebben het gevoel dat we de enigen zijn die nog niet slapen. Het is stil en donker om ons heen. Inmiddels zijn we, ondanks sokken en lange broeken en uiteindelijk een zwart vest, (een wit T-shirt trok alleen nog maar meer muggen aan) opgevreten door de muggen. Johan neemt nog even een douche terwijl Ineke het bed opmaakt en alles opruimt en afwast. Afwassen doen we, op één dag na, met koud water. Geen probleem, het wordt altijd schoon. Om ongeveer half 10 gaan we naar bed.