Donderdag 14 augustus
Afgelegde km: ± 50 km
Activiteiten: Tolmer Falls walk – Greenant Creek Walk – Wangi Falls – Tjaynera (Sandy Creek) Falls
Overnachting: Sandy Creek Falls campsite

De afstand die we vandaag afleggen is minimaal. Des te meer tijd hebben we voor de wandelingen. Ineke maakt foto’s van een nog rustige Buley Rockhole. Vlak voor de eerste zwemmers het water in gaan.

Na het ontbijt gaan we een kijkje nemen bij de Tabletop Swamps. Dat stelt niet veel voor. Het is een picknick plek bij een moeras. Helaas zien we geen vogels. We rijden direct verder naar de parkeerplaats van de Tolmer Falls (volgens de folders 1.6 km en 45 minuten).
We lopen de Tolmer Falls walk met de klok mee. Dus eerst de walk die uiteindelijk uitkomt bij de viewpoint.

Een prachtige wandeling! In het begin van de wandeling zie je mooie rotsen met daarop Cycads. Een plant die klaarblijkelijk al voorkwam in de tijd van de dinosauriërs. Uiteindelijk kom je boven de Falls uit bij het viewpoint. Volgens het informatiebord heeft deze waterval ook een natuurlijke brug of Arch. Wij hadden geen verrekijker bij ons, anders hadden we het even wat beter kunnen bestuderen. Vanaf de viewpoint lopen we terug naar de parkeerplaats.

Misschien is het beter om de wandeling anders om te doen (Anti clockwise). Dan ga je eerst naar het viewpoint waar je de info over de Arch kunt lezen. Dan weet je waarop je moet letten tijdens het vervolg van de wandeling. Over deze Arch hadden wij nog nooit iets gelezen en is ook moeilijk te zien met het blote oog vanaf het viewpoint. Ineke heeft nog geprobeerd dit in te zoomen met de camera (foto onder links): De arch is te zien boven het donkere vlak.

De volgende stop is de Greenant pickpick plek. Eerst gaan we daar een geocache zoeken (Greenant). Omdat onze telefoons en GPS-en bijna niet meer opgeladen zijn, is dit een beetje moeilijk, maar het lukt toch. De Nüvi die we hier voor gebruiken is helaas niet echt geschikt voor Geocaching. Uit de beschrijving denken we dat de geocache te vinden is bij de picknick plekken. Mooi niet. Gewoon gaan wandelen en na de eerste brug pas op zoek gaan naar de geocache. Een leuke cache behuizing op een leuke plaats.

Daarna gaan we de Greenant Creek Walk lopen. Volgens de folder van Litchfield is dit een wandeling van 2,7 km heen en terug waar je 1,5 uur over doet, met een moeilijkheidsgraad: moderate (steep in sections). Ineke had zich even niet goed voorbereid. We dachten dat deze wandeling iets korter was. Het eerste deel is echter erg mooi en loopt door een mooi tropisch bos. Daarna gaat de wandeling verder door een open bush landschap waarin je ook nog een 10tal meters moet klimmen. Omdat we geen GPS logtrail hebben kunnen maken, weten we niet hoeveel het hoogteverschil is (update 2022: 118 meter, details zijn te vinden op Tjaetaba waterfall. Ineke had zelfs geen hoed op en we hadden bijna of geen water bij ons. Niet slim dus!

Uiteindelijk komen we uit bij het viewpoint van de Tjaetaba Waterfall. De waterval is echter moeilijk te zien en gaat schuil achter de struiken. Na dit viewpoint lopen we even verder naar de bovenkant van de waterval. Waar je eventueel je voeten in het water kunt laten hangen, maar dat doen we niet. Wij lopen via dezelfde route terug naar de auto. De wandeling is langer dan we hadden gedacht, maar toch leuk. Als het op het midden van de dag is kun je desnoods alleen het eerste deel lopen, door het tropisch bos. Loop in dat geval tot de afslag naar de Tabletop track.
Bij de picknickplaats zoeken we een plekje in de schaduw voor ons kopje koffie. Daar waren we echt aan toe.

Het is nog te vroeg om al naar de campsite te gaan, vandaar dat we naar de Wangi Falls rijden om te gaan zwemmen. Bij de Wangi Falls gaan we net als vele anderen zwemmen in de pool onder de Falls. Heerlijk verkoelend. Hier kun je ook lekker baantjes trekken. Zeker aan het linker eind van de pool. Vlak bij het gat in de rotsen waar sommigen in proberen te zitten, kun je staan in de pool en even uitrusten alvorens weer terug te zwemmen.

Na een uurtje zwemmen, gaan we op weg naar de campsite. Hiervoor rijden we 8 km terug, om daarna via het Reynolds 4WD track de laatste 9 km af te leggen naar de Sandy Creek Falls campsite. Een kleine campsite met maar 7 plaatsen. Als we hier aankomen hebben we de gehele campsite voor ons alleen.

Op weg naar de campsite maken we foto’s van een magnetische termietenheuvel, waar je gewoon langs kunt lopen, en van een uitgebrande auto. Die zie je hier wel vaker langs de kant van de weg.

We zoeken op de campsite de schaduw op, lunchen, lezen wat en rusten lekker uit. Om een uur of half 5 starten we de wandeling naar de waterval. De Tjaynera (Sandy Creek) Falls Walk is volgens de gegevens een moderate wandeling van 3,4 km (heen en terug) waar je ongeveer 1,5 uur over doet.

Wederom zien we hier Cycads groeien. Je loopt enkele meters boven de rivier langs een goed pad. Aan het eind is een idyllische pool en waterval. Ineke gaat hier zwemmen. Er zijn nog enkele anderen, die vragen of het water koud is. Volgens Ineke valt dat wel mee. Lekker verkoelend na de warme wandeling. Deze twee heren besluiten ook het water in te gaan, maar die vinden het veel te koud. Tja, wij Nederlands zijn natuurlijk wel wat gewend. Ondertussen hebben we de batterijen weer een klein beetje opgeladen. Voldoende voor een GPS log van onze wandeling naar de waterval: Tjaynera (Sandy Creek) Falls. Onze wandeling is 1,6 km (enkele reis). Hier doen we 34 minuten over. De terugweg is ongeveer gelijk hieraan.

Na de verfrissende duik van Ineke lopen we terug naar de campsite. Ondertussen zijn er al 4 plaatsen bezet. Maar de afstanden tussen de plekken zijn groot, dus je hebt geen last van elkaar. Er heerst een heerlijke rust op de camping. Naast toiletten heeft deze campsite zelfs een douche met koud water. Daar maken we dus geen gebruik van.
Johan maakt van de laatste groente en vlees een lekkere maaltijd klaar op het gasstel.