Woensdag 21 Juli
Activiteiten: National Historic Museum Gaborone; Mall in Gaborone; Phuthadikobo Museum Mochudi
Afgelegde afstand: ± 100 km / 1 uur 40 min (Google Maps)
Einddoel: Gaborone

Samen met Mpaphi zijn we naar Gaborone Secondary School geweest. Hier is hij deputy headmaster. Omdat het vakantie was voor government scholen was Mpaphi vrij. Seratwa moest wel werken en hun kinderen moesten ook naar school, omdat die op een private school zitten.

Vanuit de school zijn we naar het National Historic Museum geweest. Dat stelde nog steeds niet veel voor. De Mall ziet er ook nog steeds hetzelfde uit als 20 jaar geleden. Daar hebben we geld opgehaald. Een uniek verschijnsel: bij iedere geld automaat staat een mannetje om te voorkomen dat je niet wordt overvallen. Dus in Botswana zorgen de geldautomaten voor extra werkgelegenheid.
Daarna zijn we doorgereden naar Mochudi. Hier hebben we de auto onder aan de berg geparkeerd. Bij de kgotla: de gemeenschappelijke vergaderplaats in het dorp. Een kgotla is te herkennen aan een halve cirkel van boomstammen. We zijn naar boven gelopen om het museum te bekijken.
Daar was ook niet veel veranderd. Het uitzicht was nog steeds mooi van boven. Er stond zelfs water in de rivier in het dal. Dat hebben wij, in onze tijd 20 jaar geleden, nooit gezien. Maar veel van de mooie roundavels waren inmiddels vervangen door gewone stenen huizen met golfplaten daken. We hebben, op aanraden van Mpaphi, geluncht in een mooi restaurant van een lodge langs de weg naar Francistown.
Daarna weer terug naar Gaborone om voer te kopen voor het vee van Mpaphi. Dat gaan we morgen afleveren op zijn cattlepost.
’s Avonds zijn we uit eten geweest met de familie van Ineke, in een restaurant in één van de vele winkelcentra, die Gaborone nu rijk is.