Vrijdag 13 augustus
Einddoel: Johannesburg

’s Ochtends bleek dat er ijs op de tent en onze stoeltjes lag. Dus zo koud was het geweest.
We hadden er niet veel last van en hebben een lekker vuurtje gemaakt om op te warmen. Normaal doen we dat alleen ‘s avonds.
Bij de grens geen problemen ondervonden. Men vroeg nog of we lekker hadden gekampeerd. Zouden ze ons hebben gesignaleerd? Nu snel op weg naar Johannesburg. Onderweg nog één keer gepauzeerd. We probeerden zo lang mogelijk op de secundaire wegen te rijden. Secundaire wegen zijn gratis en rustig en je ziet meer van het omringende landschap.
Zo ook door een paar townships gereden. Je ziet dat er elektriciteit wordt aangelegd.
Vlak voor Pretoria toch nog een klein stukje op de tolweg. Tussen Pretoria en Johannesburg is het eigenlijk één grote stad. Erg druk op de snelweg, maar Johan was ervaren geworden met het links rijden. Vroeg in de middag kwamen we aan in de Ursuline convent, waar zuster Margareth ons al opwachtte. Ze kende ons wel niet, maar wist al onze namen. Dat stond op hun kalender, dus ze wist dat we zouden komen. Zuster Karin was er niet, maar dat wisten we. Zij was met een andere Nederlandse vriendin Els naar Kaapstad.
We hebben de auto uitgeladen en alles uitgezocht, het was nog even zoeken naar de koffer die we achtergelaten hadden bij de missie en waar ook een aantal dingen van het verhuurbedrijf in zaten. Bijvoorbeeld een peper en zout stel en een suiker en melk stel. We bleken erg veel levensmiddelen overgehouden te hebben. Die hebben we bij de missie achtergelaten.
Gelukkig op tijd de koffer gevonden. Johan en Ineke hebben de auto weggebracht. Dankzij een route kaartje, dat in de auto lag wisten we het in één keer te vinden. Bij het autobedrijf deden ze nergens moeilijk over. We waren volledig verzekerd. Johan had onderweg al een lijstje met klachten en opmerkingen gemaakt. Toen we daar in de garage waren ziet Ineke ook zo’n goed ingerichte auto staan, die we al eerder waren tegengekomen (auto’s uit Namibië). Ze zeiden dat ze alle auto’s zo aan het ombouwen waren. We waren dus eigenlijk net te vroeg.
’s Avond op de missie de opening van de Olympische spelen gezien.