Dinsdag 27 juli
Activiteiten: Bezoek Serowe hill en Serowe
Afgelegde afstand: 302 km (3 uur T4A)
Einddoel: Bushcamp nabij Dzibui Pan

De volgende ochtend was het nog steeds erg koud. Met name Jonathan merkt dat als hij de tenten inklapt. Het metaal is erg koud. Hadden we maar handschoenen mee genomen voor dit doel.
‘s Ochtends nog een oude bekende ontmoet: Ruth Forkhammer. Die deed nu tijdelijk onderzoekswerk voor het museum om eveneens het leven van Bessie Head in kaart te brengen. Bessie Head is een schrijfster die destijds achter ons woonde. Enkele van haar boeken zijn ook in het Nederlands vertaald. Na het ontbijt zijn we naar het museum gegaan. Hier werd veel verteld over de geschiedenis en de Khama familie.
Daarna zijn we gaan zoeken naar een mogelijkheid om het graf van de Khama’s te bezoeken. Ze zullen dit niet aan iedereen toestaan, maar we gebruiken het feit dat Anita hier is geboren even als excuus. Eerst waren we bij het verkeerde kantoor (Land Board), maar uiteindelijk kregen we bij de tribal police hulp en begeleiding van een zeer spraakzame politieagent en zijn stagiaire. De heuvel beklommen en de graven bekeken en van het mooie uitzicht genoten. We mochten zelfs foto’s maken van de omgeving. Natuurlijk niet van de graven. Het centrum van Serowe is nu dichter bebouwd. Vroeger was het een en al zand, nu geasfalteerd en geplaveid. De Welcome bottle store en de Coop waren er nog steeds!

Ook zijn we een kijkje gaan nemen bij het ziekenhuis waar Anita is geboren. De kamer waar Ineke destijds had gelegen was er nog steeds. Wel wordt er een nieuw ziekenhuis gebouwd, dus binnenkort zal alles wel verdwijnen. In het centrum doen we inkopen. Wij waren één van de weinige blanken op straat en voelden ons een beetje bekeken. In het centrum staat een groot bord met reclame voor condooms ter voorkoming van AIDS. Aids is hier een groot probleem. Nog een andere verandering was het aantal kraampjes op straat waar men van alles verkocht. Daarna op weg naar de pans.

Bij Orapa en Letlakane nog een aantal keren geprobeerd om de pans in te komen, maar dat is niet gelukt. Zonder goede GPS kaart kun je dat wel vergeten. Er zijn zoveel zandpaden en je weet niet welke een echte weg door de pans is. Uiteindelijk in de pans (een paar honderd meter van de asfaltweg) overnacht. Prachtig uitzicht en volle maan, maar wel erg koud ‘s nachts.