Maandag 26 juli
Activiteiten: Reisdag; Bezoek Swaneng Hill School en Serowe
Afgelegde afstand: ± 316 km/3 uur 49 min (Google Maps)
Einddoel: Serowe

Om half negen gaat de winkel open (Spar) en hebben we inkopen gedaan en getankt. Daarna op weg naar Serowe. We kwamen vroeg in de middag aan bij Swaneng Hill School, de school waar wij les hebben gegeven. De school is verdubbeld qua aantal gebouwen. Eerst even gekeken of iemand van de schoolleiding aanwezig was en toen nog een oud collega ontmoet: Segakolodi. Zij was net als Ineke wiskundelerares. Ze stapte op ons toe met de opmerking: “I think I see some familiar faces”. Ineke en Johan zijn in die 18 jaar dus niet veel veranderd.
Daarna zijn we op zoek gegaan naar ons oude huis. We konden het eerst niet vinden. Ze hadden er allemaal huizen omheen gebouwd en er waren asfaltwegen tussen de huizen aangelegd. Uiteindelijk het huis gevonden. De bewoners kwamen net thuis van hun pay-day inkopen. We werden uitgenodigd om even binnen te kijken. De keuken had nu keukenkastjes en de kamer-veranda deuren waren helemaal naar voren geplaatst, zodat de kamer groter was geworden. Het huis had nu een zonne-collector voor het warme water, dus de bewoners wisten niet waarvoor de donkey boiler diende. Die stond er nog steeds.

De door Ineke geplante bougainville stond er nog en was een grote boom geworden. De ingang van de tuin was niet meer aan de voorkant, maar nu aan de zijkant achter. We lopen om de school en over het schoolterrein naar de huizen op de heuvel. Er zijn een groot aantal lokalen bijgekomen, zelfs een complex met 2 verdiepingen. Bij het oude deel (zie foto) zijn rondom de lokalen overdekte looppaden aan gelegd. De studies waren inmiddels begonnen: de sirene klinkt nog steeds hetzelfde en de leraar on duty heeft nog steeds een grote stok. Ook nog even gesproken met de deputy headmaster en de timetable master: “still the same housing problems, old fashioned classrooms and unmotivated students”.

Na ons bezoek aan Swaneng Hill school rijden we door naar het centrum van Serowe en drinken een drankje in het Tswaragano hotel. Vandaar heb je mooi uitzicht op het centrum van Serowe. Daarna op zoek naar de missie, waar we op de compound gaan overnachten. Wel even moeten zoeken naar de missie. Alles ziet er zo anders uit.
Zuster Immanuel wist direct wie we waren. We hebben achter de missie de tenten klaargemaakt voor de nacht en binnen gezeten om wat te lezen terwijl de zusters een eigen mis hebben in de kapel. Daarna samen met hen soep met brood gegeten en gezellig bijgepraat. Met name met zuster Zora veel oude herinneringen opgehaald.
We hebben ook een zuster ontmoet die nu onderzoek doet naar het leven van de schrijfster Bessie Head. Die hebben wij nog gekend. Bessie Head woonde destijds achter ons.
Wederom was het die nacht erg koud. Maar gelukkig hebben Ineke en Johan een extra fleece deken en een warme kruik. Na onze enthousiaste verhalen over het feit dat Mpaphi zo slim was om zo’n kruik mee te nemen, hadden we die van Eunice mee gekregen voor op de trip.