17 en 18 juli

=============

Zaterdag 17 juli
Einddoel: vliegtuig naar Johannesburg

Om 16:30 uur vijf gaan we op weg naar Schiphol. Op Schiphol hoeven we niet lang te wachten om in te checken. Er staan maar 2 à 3 mensen/ groepjes voor ons. Omdat we eerst in Europa blijven hoeven we niet door de douane dus ook dat gaat erg snel. Dan begint het wachten. Ondertussen begint het om een uur of 6 erg donker te worden en even daarna breekt het noodweer los, harde regen en onweer. Om 7 uur gaan we naar de gate.
Johan heeft nog even sigaartjes en drank gekocht in de taxfree shop. Bij de gate begint pas het echte wachten. Om 8 uur krijgen we te horen dat ons vliegtuig is uitgeweken naar Düsseldorf vanwege het noodweer. We krijgen etensbonnen mee en gaan tegelijk met alle anderen op zoek naar een restaurant. Om een uur of 10 krijgen we te horen dat onze vlucht is geannuleerd. Wij mogen niet in een hotel omdat we dicht bij Schiphol wonen. Om 23.30 uur waren we weer thuis.

Zondag 18 juli
Einddoel: Opnieuw het vliegtuig naar Johannesburg

Om 9:15 uur vertrekken we wederom naar Schiphol. Inmiddels hebben we zuster Karin in Johannesburg gebeld om te zeggen, dat we een dag later komen. Zij was verrast dat we belden: ze dacht dat we al waren aangekomen. Op Schiphol aangekomen staan er inmiddels lange rijen bij de servicedesk van Iberia. Hier krijgen we te horen dat we met de KLM naar Nigeria kunnen vliegen en van daaruit met SAA naar Johannesburg. Er is nog een echtpaar uit Groningen dat dezelfde reis gaat maken. Wij gaan vanaf dat moment samen met hen op pad. Bij het inchecken krijgen we te horen dat we op de wachtlijst staan voor de vlucht, maar de medewerkster stuurt een mailtje naar de gate om te vertellen dat we al een dag wachten. Dat werkt, wij mogen uiteindelijk mee en arriveren goed in Nigeria.
Ons was verteld dat de bagage direct door geboekt was naar Johannesburg, maar in de transit ruimte op het vliegveld van Nigeria wordt ons verteld dat men in Nigeria eigen regels heeft en de bagage uitgeladen wordt. Dus moeten we door de douane Nigeria in. Dus moeten wij ons paspoort inleveren, door de douane en lang wachten op de bagage: de bagageband had problemen en stopte steeds. Uiteindelijk als allerlaatste en na lang wachten kwam onze bagage. Daarna werden we weer overal langs geloodst, helemaal buitenom, naar de incheckbalie, waar de bagage opnieuw gelabeld werd. Dit ging echter niet helemaal OK. Volgens Jonathan (en dat bleek correct) was de eerste tas niet gelabeld, maar daar stond toch al Johannesburg op. Gelukkig kregen we ons paspoort uiteindelijk weer terug en konden we onze reis vervolgen.