Auto + Opbouw + Kampeeruitrusting

= Je vervoermiddel tijdens de reis.

Het vervoermiddel is op een reis door Zuidelijk Afrika een belangrijk hulpmiddel.
De vakantie vreugde en rust tijdens je reis kan sterk worden bepaad door een goede keuze.
Vandaar dat wat aandacht voor een goede keuze wel van belang is. Eigenlijk zijn er 3 facetten aan het vervoermiddel:

  • De opbouw ofwel de slaapgelegenheid en de
  • De camping uitrusting. Die wordt geheel bepaald door het verhuurbedrijf waar je deze auto met opbouw huurt. En daar is veel verschil tussen. Natuurlijk kun je de kampeeruitrusting wel aanvullen door items zelf mee te nemen, of ter plekke aan te schaffen.
  • Het onderstel: de eigenlijke auto;

We hebben op onze 4 reizen door Zuidelijk Afrika inmiddels 3 verhuurbedrijven en 3 verschillende slaapgelegenheden en 2 verschillende auto’s gehad.

Opbouw en Slaapgelegenheid

Inmiddels hebben we ervaring met een daktent (2004), een Trax (2007 en 2009) en een AHA canopy (2012).

AHA canopy

Het is een prachtig idee. We zijn dan ook erg enthousiast over deze opbouw.

Pluspunten van de AHA canopy

  1. Met stip genoteerd, de buitenkeuken:
    Binnen een minuut heb je de keuken paraat. Dus om onderweg even koffie te drinken hoef je niet de canopy op te zetten. En wat een bergruimte. En wat lekker om buiten te kunnen koken en afwassen etc.
  2. Handige opberg ruimtes. Metname in de single cab, omdat je dan een grote ruimte hebt voor zaken als banden, tafel, stoelen, hout, beddengoed en dozen met boodschappen.
  3. Lichter in gewicht dan bv deTrax, terwijl je wel vergelijkbare luxe hebt. Dat is metname handig als je veel off road gaat rijden.
  4. Net als bij de Trax hoef je geen smalle trap te beklimmen om in de slaapgelegenheid te komen. Er is een lage brede trap.
  5. De slaapgelegenheid is ruim. Je kunt er zelfs prima in zitten om bv. te eten of te lezen als het erg hard waait, regent of koud is.
  6. Goedkoper dan de Trax, terwijl je een vergelijkbare luxe hebt.
  7. De AHA canopy is in tegenstelling tot een gewone canopy van de daktent stof- en zand vrij. De naden zijn goed met rubbers afgedicht.

Nadelen van de AHA canopy

  • Op de filmpjes laat men zien dat je in 45 seconden de canopy kan opzetten. Inderdaad zet je de canopy in 45 seconden op. Maar dan ben je er nog niet. Dan moet je nog het tentdoek aan de voor -en achterkant opzetten. Daar krijg je wel steeds meer handigheid in, maar het kost toch wat meer tijd. Ongeveer 5 minuten. Zie ook het filmpje. Ook is de tent niet 100% dicht. Ik ben benieuwd hoe de tent zich gedraagt bij regen. En als er veel muggen zijn.
  • Het is een gammel geheel. Erg snel en eenvoudig gaan elementen kapot. Als je niet erg handig bent, kan dat erg vervelend worden.
  • Het is niet zo netjes als de Trax. De vele kastjes van de Trax geven een opgeruimd gevoel.
  • Alle oppervlakken zijn gestoffeerd. Na enige tijd wordt dat vuil. Ineke was nog van plan halverwege de auto te laten stofzuigen, maar daar is het niet van gekomen. We weten ook niet of dat mogelijk was geweest.

Verbeterpunten

  • Ontbreken van uitzetters op de twee kleppen naar het laadvak.
    Op het grote vak voorin zitten twee kleppen. Zowel links als rechts. Die kun je eenvoudig openen. Maar helaas blijven ze niet open staan. Met als gevolg dat als je met twee handen iets wilde pakken of wegleggen, het nogal eens voorkwam dat je de klep op je hoofd kreeg.

Trax

Prima camper. We zijn dan ook erg enthousiast over deze opbouw.

Pluspunten van de Trax

  1. Schoon, netjes en comfortabel. Dit lijkt nog het meest op kamperen zoals je gewent bent in Europa. Dus als je op zoek bent naar wat luxe en gemak is dit de beste keus.
  2. Handige opberg ruimtes. Veel kastjes. De koffers die je nodig hebt voor de reis kun je achterlaten bij het verhuurbedrijf (is onze ervaring).
  3. Net als bij de AHA canopy hoef je geen smalle trap te beklimmen om in de slaapgelegenheid te komen. Er is een lage brede trap.
  4. De slaapgelegenheid is ruim. Je kunt er zelfs prima in zitten om bv. te eten of te lezen als het erg hard waait, regent of koud is, maar minder ruim dan de AHA canopy.
  5. De Trax is in tegenstelling tot een gewone canopy van de daktent stof- en zand vrij. De naden zijn goed met rubbers afgedicht.

Nadelen van de Trax

  • Je moet altijd binnen koken. Het is een vast gasstel. Dus als je veel kookt op een houtvuurtje en bv de rijst nog wel op het gas wilt koken. Loop je veel heen en weer.
  • Zware auto.
  • Goed schoon te houden. Even een vegertje over de vloer en schoon is het weer.
  • Duurder dan een AHA canopy en daktent
  • Is alleen te gebruiken als je met zijn tweeën bent.

Daktent

Prima slaapgelegenheid voor jonge reizigers.

Pluspunten van de daktent

  1. Goedkoopste methode om rond te reizen in Zuidelijk Afrika.
  2. Omdat je ver boven de grond slaapt, is het veiliger dan slapen in een tentje op de grond.
  3. Lichter in gewicht dan bv deTrax. Dat is metname handig als je veel off road gaat rijden.
  4. Ideaal als je met 4 personen reist.

Nadelen van de daktent

  • De trap om in de daktent te komen. Maar dit is persoonlijk. Ondanks dit nadeel is het nog steeds de meest verhuurde slaapgelegenheid.
  • Alle bagage ligt achter in de canopy. Daar wordt het snel stoffig, En het is minder opgeruimd.
  • Je hebt geen mogelijkheid om binnen te koken.
  • Minder ruimte om comfortabel binnen te zitten in geval van regen, kou of wind.

Kampeer uitrusting

Dit jaar (2012) hebben we onze auto gehuurd bij Africa4*4rentals. We zijn zeer tevreden over de camping uitrusting.

Highlights

  • Twee zwarte pannen: je kunt deze pannen niet alleen op het gas gebruiken, maar ook heel goed op een houtvuurtje. Deze pannen zijn ons zelfs zo goed bevallen dat we ze zelf ook hebben aangeschaft.
  • Een gloed nieuw braai rooster inclusief een driepoot: Super! Daar hebben we bijna elke dag gebruik van gemaakt. Die hebben we nog niet zelf gekocht, waar we nu al spijt van hebben. Op internet inmiddels uitgezocht waar ik ze kan kopen. Waarschijnlijk gaan we die laten meenemen door Anita onze dochter die in september naar Zuidelijk Afrika vertrekt.
  • Deken: we hadden om een extra slaapzak gevraagd, omdat dat op de site stond als mogelijk extra te huren object. Maar ze vroegen of we ook liever een deken hadden. En dat was inderdaad beter. Die hebben we in het bijzonder de eerste dagen goed kunnen gebruiken, omdat het toen ’s nachts koud was.
  • Bijl: die is vooral handig als je veel zelf op houtvuur kookt. Je kunt eenvoudig hout kopen langs de kant van de weg of op een campsite. Of je zoekt zelf wat hout in de bush. Het hout dat je koopt is een goede manier om de lokale bevolking financieel te steunen. Vandaar dat we dat regelmatig doen. Een bijl is handig om het hout nog wat kleiner te maken.
  • Schep: voor het geval je vast komt te zitten, maar ook om gaten te graven ingeval je in de bush kampeert en je een eigen bush toilet moet graven.
  • Bandenspanningsmeter (preasure gauge): Die hadden we ook zelf al meegenomen, omdat bij andere verhuurbedrijven dit in het verleden nooit bijgeleverd werd. Maar een must om bij je te hebben. Regelmatig controleerde Johan of de banden nog de goede spanning hadden. Zo niet dan even pompen.
  • 2 kussens: die nemen te veel bagageruimte in beslag om zelf mee te nemen. Vandaar dat ik die expliciet had gevraagd dit keer. Ze stonden nl. niet vermeld in de lijst met de bijgeleverde camping equipment. Bij vorige reizen stonden deze wel op de equipmentlijst.
  • Laken voor over het matras, kussenslopen en handdoeken: deze items stonden niet op de equipment lijst van Africa4*4rental, maar werden wel meegeleverd. Desnoods per item aangegeven of het op verzoek geleverd kan worden, en wat daar eventueel de kosten van zijn.
  • Solar shower: normaliter neem ik die zelf mee. Maar op de laatste dag thuis kwamen we er achter dat we die hadden uitgeleend en nog niet terug hadden ontvangen. Dus was het erg fijn dat we een solar shower als standaard equipment terug vonden in de auto. Deze stond ook niet vermeld op de equipment lijst op internet.

Lowlights

  • Defecte luchtpomp (compressor): het is bijna niet te doen, maar eigenlijk zou je alles goed moeten controleren voordat je wegrijdt bij het verhuurbedrijf. Wij ontdekten dat de luchtpomp niet werkte. Gelukkig is Johan erg handig en al snel ontdekte hij dat het een los contact was. Dus als we de banden op pompten moest Ineke de kabels goed aandrukken en dan werkte het. Natuurlijk hebben we aan het eind van de reis dit gemeld aan het verhuurbedrijf. Ik vind ook dat het de taak is van de huurder om altijd te meldden wat er kapot is of kapot is gegaan tijdens de reis. Anders kan een verhuurbedrijf dat ook niet repareren. Eigenlijk zou de compressor in de auto onder de motor kap moeten zitten, dan is het eenvoudiger om even de banden op spanning te brengen. Bij andere verhuurbedrijven was dat altijd het geval. Je hebt dan ook geen losse contacten, omdat hij al op de accu is aangesloten.
  • Metalen drinkgerei: wij vonden dat niet lekker voor fris, thee en koffie. Vandaar dat wij twee plastic mokken hebben gekocht. Maar dit is natuurlijk persoonlijk. Ook is dit het eerste verhuurbedrijf waarbij we geen plastic mokken en borden hadden. Dit is inderdaad wat robuuster. In het verleden hebben we nog wel eens plastic mokken moeten kopen omdat de andere mokken kapot gegaan zijn.
  • Stoel: op zich zijn de meegeleverde stoelen prima. Maar vertonen al wat slijtage. Na enkele dagen zakt Johan dan ook door de stoel: Gelukkig kunnen we de volgende dag al een nieuwe stoel kopen. De kosten hiervan zijn betaald door het verhuurbedrijf. Dus bonnetjes bewaren.
  • Koelbox: dit leverde de meeste problemen op. De koelbox zit normaliter vastgeschroefd. Dat was in ons geval niet zo. Volgens 4*4Travel had hij vast moeten zitten. Doordat hij kon bewegen is een kabel in de knel gekomen. Met als gevolg dat we opeens geen werkende koelbox meer hadden. Dit hebben we gemeld bij het verhuurbedrijf. Zie de verhalen over het repareren hiervan in het verslag bij Opuwo en Oshakati.

Advies

  • Vraag ruim voor vertrek een lijst op van de bijgeleverde camping equipment. En vraag na over de items die je wel had verwacht en er niet opstaan. Bij veel verhuurbedrijven (bv Britz) staan lakens slopen, kussens en hand -en theedoek op de equipment ijst. Let in dat geval wel op (of vraag het na) dat je geen nieuwe theedoek en handdoeken krijgt. Die drogen n.l. niet. Vandaar dat ik toch altijd nog zelf hand -en theedoeken meeneem. En het kan geen kwaad om hier meerdere van te hebben. Zeker als je kookt op houtvuur worden theedoeken erg snel vuil (en zijn niet meer schoon te krijgen).
  • Controleer zo veel mogelijk van het equipment voordat je vertrekt. Neem daar dus de tijd voor.
  • Meldt altijd achteraf als je defecte zaken bent tegengekomen. Daarmee help je de huurder na jou!

Auto (het onderstel)

Namibië en Botswana zijn landen waar een 4wheel drive geen overbodige luxe is.

Rijden op een gravel road is echt aangenamer in een 4*4 dan in een gewone auto. Daar zou ik dan ook niet zo gauw op bezuinigen.
De Toyota Hilux bevalt ons uitstekend. Metname als hij op diesel rijdt, en je een dubbele tank hebt. Dan hoef je niet zo vaak te tanken.
Wel vindt Johan dat je voor de tocht die we in 2012 hebben gemaakt misschien beter nog een robuuster type zou moeten hebben met brede banden en een hogere wegligging. Maar met deze auto is het ook prima gegaan. Geen lekke band en we hebben maar één keer vast gezeten.

Omdat een lekke band sneller is opgelopen dan opgelapt, en het iedereen kan overkomen, zijn goede banden en een goed reserve wiel een must. Controleer die voor je vertrekt. Niet elk verhuurbedrijf levert goede reservebanden. In 2012 bij Afrika4*4rentals waren de reserve wielen uitstekend, maar we hebben ze niet nodig gehad. In 2009 bij Britz hadden we een zeer slechte reserveband. Die we toen wel nodig hebben gehad. We hebben toen echt ons programma moeten aanpassen.