Donderdag 9 augustus
Eindpunt van de dag: Opuwo Country lodge

We zijn vroeg op pad. Omdat we gister al een deel van de voor vandaag geplande route hebben gereden, verwachten we vroeg in Opuwo aan te komen. Dat komt goed uit, want een reparatie is vaak tijdrovend.
Johan maakt een tosti van het laatste brood. Zo is het nog net te eten.
Al na enkele kilometers is de afslag naar rechts. We zijn heel benieuwd hoe dit korte stuk van de track zal zijn. Tenslotte is dit een detour. Op het punt waar we naar rechts gaan staat in de rivier een grote groep motoren en motorliefhebbers. Die hebben daar de nacht doorgebracht. Gelukkig hebben we ze niet gehoord, gister of vannacht.


De verbindingsweg tussen het Khumib river trail en de D3707 is kort en goed. Al snel komen we op de D3707. Je kunt zien dat de D3707 af en toe wordt geschaafd, maar de weg loopt voor een groot deel door de bergen en de weg is dan erg stenig en gaat heen en weer en op en neer. Je kunt geen hoge snelheden bereiken. Het landschap is ineens weer geheel anders.
Op een gegeven moment komen we weer bij de Hoarusib rivier. Hier heeft de rivier weer water. Overigens stroomt het niet echt. Wel wordt het dankbaar gebruikt door de koeien om water te drinken. Een ideale plek om te pauzeren en koffie te drinken.


Af en toe kom je weer een paar hutjes of een dorpje tegen. Soms verlaten, soms zie je er mensen rondlopen. Hoe dichter bij Opuwo hoe groter de dorpen en hoe mooier de hutjes. De laatste 30 km is een gewone dirt road waar het verkeer ineens veel drukker is.
In Opuwo is het weer een drukte van je welste. We gaan eerst tanken. Terwijl Johan de tank vol laat lopen en Ineke wat rondloopt, vragen twee Himba vrouwen of ze op de foto mogen tegen betaling. Natuurlijk kan dat geregeld worden. Omdat ik er niet echt rekening mee had gehouden, zijn de foto’s niet echt mooi geworden en heb ik er veel te veel voor betaald, omdat ik zo snel geen klein geld had. Maar ach, hebben zij geluk.


We hebben het verhuurbedrijf gebeld. Misschien weten die raad met de kapotte koelbox. Eerst vragen ze om diverse zaken te controleren, maar dat heeft Johan allemaal al gecontroleerd. Alleen de zekering in de accu die onder de motorkap zit had hij nog niet gecontroleerd. Na uitleg hoe we die konden vinden, bleek ook die niet kapot. Afgesproken werd dat we gewoon naar de campsite zouden gaan, en dat zij ons om 2 uur terug zouden bellen.
Ondertussen was Ineke naar de winkel gegaan om wat houdbare levensmiddelen te kopen. Tenslotte deden we dat vroeger altijd zo. Vanavond willen we uit eten in de lodge en morgen komen we in Oshakati, dus het is niet echt noodzakelijk om veel levensmiddelen te kopen.
Op de campsite bij Opuwo Country lodge krijgen we site 2 aangewezen, maar daar staat al een tent. Dus gaan we zelf op zoek naar een leuk plekje met schaduw en uitzicht. Dat is snel gevonden: plek nr. 4. Vandaar dat we even meldden dat we plek 4 in beslag gaan nemen, om te voorkomen dat we straks van ons mooie plekje worden verjaagd.
We hebben hier uitzicht op een weg, die ze aan het repareren zijn. Zo te zien een hele klus. Je denkt dat zo’n dirt road geen onderhoud vergt, maar dat valt volgens ons best tegen. Volgens ons levert het onderhoud van de wegen heel wat werkgelegenheid op.
Dan begint het wachten op het telefoontje van Africa4*4rental. Johan gaat zich alvast douchen, Ineke doet ondertussen de was. Dat kun je hier ook laten doen, maar dan moet je wel twee nachten blijven en dat past niet in ons schema. Zelf wassen gaat ook prima. Zeker met de meegenomen Ossegal zeep stick. Het water is hier gloeiend heet. Vandaar dat Ineke de was lekker laat inweken. Als om 3 uur nog niemand heeft gebeld van Africa4*4rental, nemen we zelf contact op. Ze zijn nog bezig iemand te vinden die ons kan helpen, maar kort daarna gaat de telefoon en vertellen ze dat er om 4 uur iemand zich zal melden bij de receptie van de lodge om de koelbox te repareren. Wat een service!


Om 4 uur gaat Johan naar de receptie om te kijken wie daar is om ons te helpen. 3 mensen van Millenium, een bedrijf dat gespecialiseerd is in koelsystemen, komen langs om de koelbox te repareren. Het probleem blijkt in losse onderdelen te zitten van de aansluiting op de koelbox. Die heeft waarschijnlijk tijdens ons off road avontuur een flinke klap opgelopen. Het lukt wel om het tijdelijk op te lossen, maar het is nodig om de stekker te vervangen. We hoeven het niet te betalen. Dat regelt het verhuurbedrijf allemaal. We krijgen het advies om morgen in Oshakati, waar onze route ons morgen langs zal brengen, een collega te bellen. We krijgen zijn nummer en naam. Hij zal ons dan begeleiden naar een bedrijf waar we een nieuwe stekker kunnen kopen. Al met al toch weer heel wat gestress in Opuwo. Net als onze vorige vakantie.
Ondertussen is Ineke aan de praat geraakt met onze buren: twee meisjes uit Nederland. We vertellen hen dat je hier heerlijk kunt eten. We gaan ’s avonds samen uitgebreid genieten van het buffet.
We gaan al vroeg naar het restaurant om te genieten van een drankje en de zonsondergang. We hebben weer wat leuke foto’s gemaakt van Ineke bij het zwembad. Dit keer zonder dat Ineke het koude water in gaat.


Daarna genieten we met z’n vieren van het heerlijke buffet. Wat een super uitgebreid buffet (kosten ongeveer 25 euro)!
En het was erg gezellig met zijn viertjes. We waren de laatste gasten die om half 10 in het donker teruggingen naar de tent/hotelkamer.