Botswana – Namibië – Zuid-Afrika
Tips
- Als voorbereiding is vooral gebruik gemaakt van de Lonely Planet Botswana/ Lonely Planet Namibie en Bradt Travel Guide Namibie. De Lonely Planet boeken zijn met name erg geschikt voor activiteiten in de natuur. Zoals bv een wandeling bij Tsodilo Hills in Botswana. Terwijl Bradt meer details geeft over plaatsen. Ze vullen elkaar goed aan.
- Naast de boeken over Namibië en Botswana hebben we ook veelvuldig gebruik gemaakt van de vele weblogs en natuurlijk de discussiepagina van de startpagina Namibië en de startpagina Botswana om ons voor te bereiden op de reis.
- Elke reis boeken we wel een aantal zaken van te voren.
Om zeker van een plaats te zijn boeken we dan de top toeristische locaties, het hotel voor de laatste nachte en soms de campsite van de eerste nacht. Dit geeft een geruststellend gevoel.
Voor Botswana kun je de campings in Moremi, Savuti en Chobe National park beter ruim van te voren boeken.
De trip door de Okavongo (Nguma itinerary self-cat 2 day’s trip) hebben wij van te voren geboekt via Audi camp, omdat je daar ook de tent e.d. kunt huren. En de nacht voorafgaand aan deze trip was voor het gemak ook vastgelegd. Anders zouden we tijdens de tocht zelf veel meer tijd hiervoor hebben moeten uittrekken. De tent voor de trip naar de Okavango had ik tegelijkertijd geboekt. De matrassen en de pan heb ik pas geboekt vanuit Gaborone. Toen was pas duidelijk dat de matrassen van de tent op het dak niet geschikt waren om mee te nemen in de mokoro’s. Dit was vooraf ook zo afgesproken.
Voor Namibië kun je de campings in Etosha en bij Sesriem beter ruim van te voren boeken. - Plan je route ruim, zeker als je vooraf reserveert. Je kunt snel pech krijgen of een andere vertraging, waardoor je planning in de war kan lopen.
- Kamperen in het wild of op campings:
In principe houden wij van wild kamperen. Dat betekent wel dat je je moet instellen op totale onafhankelijkheid. Zorg dus altijd voor voldoende drinkwater en voldoende voedsel en hout om een vuurtje mee te kunnen maken. Dit vuur houdt eventueel wild op afstand.- In Botswana is dat ook goed te doen. Het is overal veilig. Ook zijn in Botswana veel minder campings dan in de omringende landen.
- In Namibië; is het moeilijk om wild te kamperen. Maar bij een aantal campings heb je gewoon het gevoel dat je toch in het wild kampeert, omdat er weinig of geen voorzieningen zijn. Campsites in Namibië variëren van heel basic (geen toilet/ geen water/ geen afvalemmer) tot een ruime plaats met eigen WC/douche. Als je kiest voor een basic camping, zoals Ganab of Spitzkoppe, heb je toch het gevoel in het wild te kamperen. Verder zijn we ook weinig plaatsen tegengekomen die voor wildkamperen goed in aanmerking komen.
- In Zuid-Afrika is het niet aan te raden om in het wild te kamperen. Er zijn ook voldoende campings.
- Zorg altijd dat je watertank goed is gevuld. Ook al ga je naar een camping, het komt voor dat er geen water is.
- Zorg dat je tijdig benzine tankt. Zuidelijk Afrika is erg dun bevolkt, dus zijn er grote afstanden zonder benzinestation.
- Botswana:
Wij hadden zelfs voor de trip tussen Maun en Kasana een extra tank van 20 liter gehuurt bij het autoverhuurbedrijf. Controleer deze tank bij aflevering. Die van ons lekte aan de onderkant. Vandaar dat we de volle tank uiteindelijk ondersteboven hebben vervoert. - Zuid-Afrika: Hier hebben we zelfs bijna zonder benzine gezeten. Ook al staat er een benzine pomp op de kaart, dat wil lang nog niet altijd zeggen dat er benzine is.
- Botswana:
- Pas op voor apen. Als je even niet op let gaan ze er met je voedsel vandoor. Zeker als je ver van een winkel af bent is dat niet prettig.
- Ga niet kamperen onder een boom als je verwacht dat er apen in de omgeving zijn. Apen houden ervan om s’ nachts in de bomen te gaan zitten. Eventuele uitwerpselen komen dus onder die boom terecht. Niet prettig idee als je net je avondeten zit te nuttigen of lekker in bed ligt te slapen.
- Auto met daktent: We hadden een Nissan Double Cab 4 X 4 voor vier personen met twee daktenten gehuurt. Voor Botswana is een fourwheeldrive een must. Deze constructie met twee tenten op het dak is de beste methode om te reizen binnen Botswana of Naminië met vier personen, als je geen gebruik wilt maken van lodges.
- Neem niet al te nieuwe kleren mee. Je leeft veel meer dan in ander landen in de natuur. Je blijft bv. makkelijk achter een tak haken. Verzamel in de maanden voor je reis oude kleren, thee -vaat -en handdoeken. Neem die mee op vakantie. Aan het eind van de vakantie kun je al dit textiel weggooien. Scheelt ook in de koffer.
- Op de autowegen in Botswana wordt gecontroleerd op snelheid. Dat kan aardig in de papieren lopen.
- Zorg dat je voor zonsondergang op je plaats van bestemming bent aangekomen. Rijden in het donker is niet prettig en kan gevaarlijk zijn vanwege overstekende dieren en mensen.
- Een GPS en GPS kaarten zijn erg handig in Botswana en Namibië. Met name als je van de standaard asfaltwegen wilt afwijken.
- Botswana: Wij hebben gebruik gemaakt van de Shell GPS kaart van Botswana. Probeer deze van te voren aan te schaffen. Het is ons niet gelukt om een exemplaar in Gaborone te kopen. Met als consequentie dat we de tracks door de Makgadigadi Pans op de heenreis niet konden vinden. <
- Namibië en Botswana;: Hier hebben we gebruik gemaakt van Tracks4Africa. Tracks4Africa is ook erg handig om je reis voor te bereiden. Wij hadden de route vooraf uitgeprint. Tracks4Africa is vrij goedkoop, en je hebt veel informatie voorhanden, zoals bv waar je een benzine pomp kunt vinden. Inmiddels is er ook een app beschikbaar voor gebruik op de mobiele telefoon.
- Vraag bij het verhuur bedrijf van de auto wat voor extra’s je nog kan huren. Zoals bv. een barbecue rooster.
- Vraag bij de supermarkt in de aankomstplaats een doos. Altijd handig om van alles in te bewaren.
- In het geval je een auto met daktent hebt: omdat er geen plastic bakken worden meegeleverd bij de huur van de auto, hebben wij op de eerste dag direct een grote plastic bak gekocht. Dusdanig hoog dat flessen er ook in bewaart kunnen worden. Erg handig, je komt nl niet elke dag een goede supermarkt tegen.
- Boeken van campsites via NWR voor campsites in Namibië:
probeer niet meerdere campsites tegelijkertijd te boeken. Alleen de laatste wordt in dat geval verwerkt. Maak elke boeking apart. Scheelt een hoop wachttijd. - Controleer je reserve band voordat je wegrijdt bij het verhuurbedrijf. Een lekke band in Namibië; is heel gewoon. Dus je wilt in dat geval ook zeker zijn van een goede reserve band.
- Als je in een dorp in Namibië je auto parkeert, adviseren wij om de auto te laten bewaken. Meestal zijn er wel kinderen in de buurt die dit zelf ook aanbieden. Kosten ongeveer N$5 – N$10.

Nuttige zaken om mee te nemen
- Een GPS, bv de Oregon 700, met daarop de kaarten van Track4Africa
- Hoofdlampje: het is snel donker in Zuidelijk Afrika. Hiermee kun je je ‘s avonds en ‘s nachts goed verplaatsen en houd je je handen vrij. Ook handig bij het eten (wat je vaak in het donker doet) en bij het lezen.
- Omvormer, wij hebben hem aangeschaft via conrad.nl.
- Extra slaapzak(ken) of een kruik voor in de koude wintermaanden.
- Een ereader, dat scheelt in gewicht en bagage.
- Een flesje Direct Desinfect om je handen te kunnen wassen zonder zeep.
- Inhoud van je medicijndoos uitgebreider dan je gewend zou zijn voor Europa.
- Het zelfde geldt voor de gereedschapskist. Standaard nemen wij altijd ijzerdraad, dik en breed tape, touw en een multi tool (speciale alles in één tang) mee op dit soort reizen.
- Een thermoskan. In het geval je een auto met daktent hebt: In deze achterbak heb je ruimte voor alle bagage. O.a stonden hierin de watertank, een reservewiel, de vier stoeltjes en de tafel en twee gastanken. Alle eten moet daarom buiten worden gekookt. Ook koffie -en theewater. Omdat het vaak winderig is kost dit in verhouding veel tijd. Vandaar dat het handig is om een thermoskan mee te nemen uit Nederland of er één te kopen op de eerste dag van je reis. Je kunt dan tijdens je ontbijt alvast het koffiewater klaar maken.
- Neem die dingen mee, die je ook zou meenemen als je in Europa kampeert en wat niet door het verhuurbedrijf wordt mee verhuurt. Te denken valt dan aan b.v. een thermoskan, een toiletemmer, een barbecuerooster, en plastic bakjes van de Chinees (kun je aan het eind van de reis weggooien of weggeven).
- Handschoenen voor als je een daktent moet dichtklappen ‘s morgens vroeg in de kou.
- Verloopstekker: In Namibië gebruikt met een ronde pin. Je kunt ze overigens ook eenvoudig kopen ter plekke.
- Neem een paar honderd Euro contant mee. Soms kun je moeilijk geld pinnen. Je hebt dan altijd nog de mogelijkheid om geld te wisselen.
Nuttige links
- Duits forum over o.a. Namibië, Botswana & Zuid-Afrika: www.namibia-forum.ch
- Facebook groep: Travelling Namibia & Botswana : ideas ~ advice ~ experiences ~ inspiration!
- Autoverhuurbedrijf (voor reis door Zuid-Afrika & Namibië in 2007 en Namibië & Botswana in 2009): www.britz.co.za
- Trackplanner (zie ook tips): www.tracks4Africa.co.za
- GSM bereikbaarheid Orange Botswana: www.orange.co.bw/en/coverage-map.html