Zondag 2 augustus
Afgelegde km: ± 203 km
Activiteiten: Laufas; Botanische tuin Akureyri; stadswandeling Akureyri; Bola waterfall; Glaumbær
Overnachting: bij het standbeeld van the Ferryman ten oosten van Sauðárkrókur

Achteraf bleek het toch een drukke weg te zijn waar ‘s nachts nog verkeer over gaat. Ineke heeft hier geen last van, maar voor Johan was het handiger geweest als we toch doorgereden hadden tot aan Laufas.
Vandaag wordt een dag zonder echte wandeling. We starten toch vroeg omdat we wel veel willen doen en zien vandaag. We rijden eerst naar Laufas om de kerk en de huizen te bekijken. We gaan deze niet van binnen bekijken. Dat willen we later vandaag doen bij Glaumbær.

Wel pakken we een tweetal geocache mee die hier in de buurt liggen. Eén daarvan op een parkeerplaats vlak voor een rivier. Dat was een goede overnachtingsplek geweest.
Voordat we arriveren in Akureyri, bekijken we het eerst van een afstandje op een viewpoint waar je een goed zicht hebt op de stad. Helaas is het daar erg druk met bussen vol toeristen.

In Akureyri willen we eerste de botanische tuin gaan vereren met een bezoek. We parkeren de auto achter de botanische tuin. Dit is waarschijnlijk ook de parkeerplaats van de universiteit. We nemen onze koffie mee, om in de tuin op te drinken. We besluiten om vanuit hier een totale rondwandeling te maken. Parkeren op deze plek is allicht handiger dan ergens in het centrum. We maken een erg leuke wandeling. Eerst kris kras door de botanische tuin, waar we koffie drinken op een bankje in de zon. Wat zijn hier mooie en bloeiende planten. Een bezoek aan deze tuin is echt de moeite waard.

Helaas kunnen we de door ons gefotografeerde lokale wilde planten nauwelijks terugvinden. In deze tuin wilde Ineke graag de namen van alle planten achterhalen die we in de loop van onze reis hebben gezien.
Het is nog rustig als we aankomen bij de botanische tuin, maar je ziet steeds meer mensen arriveren.

Vanuit de botanische tuin lopen we richting de grote kerk in het centrum van Akereyri, die we helaas niet van binnen kunnen bezoeken. We maken het rondje af door de hoofdstraat, waar enkele toeristische winkels open zijn. In de haven bekijken we het muziekcentrum van binnen en van buiten. De terugweg is deels langs het water en deels via een leuk klein paadje dat zigzaggend ons weer naar boven brengt. Een erg leuke wandeling van 4,2 km en 2 uur die te vinden is op wikiloc: Botanical garden en stadswandeling Akureyri.

De volgende stop stond gepland bij de Kotárgil kloof, maar het lukte ons niet om daar te parkeren met de caravan. We hadden op een forum wel de juiste gegevens gevraagd, maar zoals ons al vaker is opgevallen is er alleen voor 1 auto de mogelijkheid om van de weg af te rijden. En de afrit, voor zover je daar al van kon spreken, was erg stijl. Voor ons met de caravan is dat eigenlijk niet te doen. Vandaar dat we de Korárgil kloof overslaan. In plaats daarvan gaan we naar de Bóla kloof. Hiervoor rijden we een landweggetje op, waar we wel een goede parkeerplaats vinden.

Krijgen we toch nog een beetje lichaamsbeweging. We zijn hier zelfs niet de enigen. Wij lopen tot aan de geocache die hier ligt. De twee andere mannen lopen verder de bergen in. Een mooie kloof en waterval, maar niet spectaculair. Deze korte wandeling, leuk om even de benen te strekken, is 1,4 km met een hoogteverschil van 112 meter. We doen een dik half uur over deze wandeling. De details van onze route op wikiloc: Bóla kloof en waterval. Voor meer details over de geocache en foto’s: Geocaching.com Bóla Waterfall .

Glaumbær, onze volgende en laatste stop voor vandaag is een prachtige oude boerderij en museum. Alle kamers van de boerderij staan onderling met elkaar in contact. Echt de moeite waard. We sluiten ons bezoek waardig af met het drinken van een kopje thee met gebak in het museumrestaurant dat geheel in stijl is ingericht. Een genot om daar te vertoeven. De bovenverdieping van dit restaurant is ook ingericht als museum.


Onderhand is het tijd om onze overnachtingsplek op te zoeken. Wederom een plek die Ineke had gevonden via Geocaching: Geocaching.com The Ferryman.

Inderdaad een prachtplek naast het standbeeld van de Ferryman met een fabelachtig uitzicht. En een mooi stukje geschiedenis. Helaas hebben we de bijbehorende cache niet gevonden, maar ook dat hoort erbij.
Als Johan eten kookt, gaat Ineke wat geocaches zoeken in Sauðárkrókur, maar de geocaches hier willen zich niet erg laten vinden. Wel vindt Ineke tijdens het zoeken de plek in de haven waar de vis te drogen hangt.