Woensdag 15 juli
Activiteiten: vlucht Schiphol Reykjanes – Blue Lagoon – Reykjavik
Overnachting: 4th floor hotel Reykjavik

De auto is als het goed is al in IJsland aangekomen en eindelijk kunnen we zelf op pad. We zijn vroeg wakker en kunnen rustig aan doen. We lopen naar de tram, we hebben maar 1 tas (op wieltjes) en een rugtas bij ons. De laptoptas zit voorlopig nog in de tas op wieltjes. Die halen we er pas uit als we op Schiphol zijn, omdat we die willen meenemen als handbagage. Met de tram en de trein arriveren we veel te vroeg op Schiphol. Maar dat geeft niet. Er is nu ruim tijd voor een lekker kopje koffie.
Ongeveer twee uur voor tijd gaan we inchecken. Daarna lezen we nog wat in de wachtruimte.
De vlucht verloopt prima. En we arriveren op de verwachtte tijd in IJsland. Het is mooi weer en droog. Maar het waait wel hard.
We hebben nog een ongeveer 1,5 uur de tijd voordat de bus naar de Blue Lagoon komt, dus gaan we even op onderzoek uit. Overigens is het zo klein hier, dat je al door de douane bent voordat je door hebt. In de aankomst hal(letje) pinnen we Kronen en kopen we een kaart van IJsland. Dan gaan we naar buiten. Rechts van de uitgang staan heel veel bussen. O.a. van Reykjavik Excursions, maar niet één met bestemming Blue Lagoon. Die stoppen op een andere plek links.

Ineke gaat eerst even wat foto’s schieten van de twee kunstwerken. Bij één ervan ligt n.l. een geocache.
Dan wachten we op de bus. Helaas wat onduidelijk, maar uiteindelijk ongeveer 10 minuten voor vertrek krijgt één van de bussen ineens een bordje Blue Lagoon voor het raam en gelukkig ziet Johan dat. Dus wij er naar toe. Er zijn maar een handje vol mensen in deze enorme bus. In de bus laten we onze voucher zien en krijgen op vertoon hiervan een ticket van de Blue Lagoon. Na een klein half uurtje zet de bus ons af bij de ingang van de Blue Lagoon. Hier kunnen we voor ongeveer 3 euro onze grote tas kwijt in een bagagedepot. Dan begint het relaxen. Nou ja, wel eerst een stief kwartiertje in de rij staan. Wat een drukte! Gelukkig hebben wij al een entreebewijs, anders lukt het al helemaal niet om binnen te komen. Johan heeft nog problemen met zijn armbandje. Eerst bij de toegangspoort en daarna bij de lockers. Dus hij gaat, half uitgekleed, weer terug naar de balie om dat te herstellen. Ineke, die hiervan geen weet heeft wacht en wacht bij de ingang van het bad. Maar gelukkig komt ook Johan uiteindelijk aan bij het bad. Dan kunnen we lekker relaxen. We hebben de huid helemaal rimpelig laten worden van het water. Ook gaan we in een stoombad en sauna. Duidelijk niet in trek bij de andere badgasten, want beide zijn leeg als we erin gaan. Ook laten we onze rug masseren onder een waterval en smeert Ineke haar gezicht in met een witte substantie (klei). Het water is niet overal even heet. Gemiddeld ongeveer 38 graden. Halverwege halen we de camera op om wat plaatjes te schieten voor het thuisfront en het album. Om een uur of 6 gaan we ons aankleden om op tijd bij de bus te staan. Die wil je niet missen, want dan moet je twee uur wachten. Aangekleed en wel hebben we nog ruim de tijd om ook de omgeving even te verkennen. Buiten het formele bad liggen ook basins waar je niet in mag badderen. Zie foto’s hieronder. Vooral een aanrader als je niet zelf wilt badderen en toch wilt ervaren hoe het eruit ziet, ruikt en voelt: de witte rand is dus glad. Ineke heeft zelfs nog tijd om een cache, die aan het eind van de parkeerplaats ligt te vinden.

Als we de bagage weer ophalen, begint het te regenen, maar gelukkig kunnen we schuilen. Er zijn zoveel mensen die op dit moment van deze bus gebruik willen maken, dat er twee bussen nodig zijn. Als je de bus binnenkomt, vraagt de buschauffeur eerst bij welk hotel je afgezet wilt worden. Wij willen graag naar het 4th Floor Hotel (4thfloorhotel.is). In de regen rijden we Reykjavik binnen, maar dat is van korte duur. Als we bij het hotel arriveren, is het alweer droog. We toveren weer een voucher tevoorschijn en alles is weer geregeld. We zitten, hoe verbazingwekkend, op de 4de verdieping en hebben dit keer pech. De lift doet het niet. Die is net die middag kapot gegaan. Dan maar lopen. Met zijn tweeen tillen we de tas omhoog. Na een korte inspectie van de kamer met douche, toilet en balkon, gaan we snel weer naar beneden. Het is ruim over 8-en, en volgens onze magen ver na 10-en. Het restaurant bij het hotel serveert al geen eten meer, maar we hoeven maar één blok verder te lopen om bij een pizzeria uit te komen. Daar is het nog erg druk. Dat komt waarschijnlijk omdat de pizza’s er ook erg lekker zijn.
Na afloop lopen we, met goed gevulde buik (we konden de pizza’s lang niet op), direct terug naar het hotel. Reykjavik bezoeken we wel op de laatste dag. We gaan ook snel op bed, want voor ons gevoel is het al erg laat.