Zaterdag 8 augustus
Afgelegde km: ± 98 km
Activiteiten: boott
ocht Brjánslækur -> Stykkisholmur; Stykkisholmur; Helgafjell
Overnachting: Op een parkeerplaats langs weg 56

We doen het rustig aan vanochtend. We hoeven uiteindelijk pas om kwart voor 12 bij de boot te zijn.
Voor het ontbijt, na achten, gaan we beiden nog even douchen in het zwembad. Die is alleen open van 8 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds en daar kunnen we douchen omdat de douche op de campsite niet werken. De douches van het zwembad zijn overigens ook veel beter, dus dat komt goed uit. Het is wel groepsdouchen en als je naar binnen stapt, gaan er ineens 10 douches stromen. Maakt niet uit want warm water is in IJsland bijna gratis.

Als je rustig aan kunt doen gaat alles langzamer, met als gevolg dat we nog niet eens op het uiterst geplande tijdstip weg zijn. Even na kwart over 10 verlaten we de campsite en rijden, nu voor de 3de keer de route naar Brjánslækur.
Links van de weg bij de campsite moet je je ticket voor de boot halen en betalen. Daarna kunnen we als eerste in Lane 3 opstellen. Er stonden al meer auto’s, maar die staan in de rij met gewone auto’s.
Dan drinken we een kopje koffie in de caravan en aanschouwen het gebeuren rondom ons.
Helaas ontdekt Ineke dan dat de e-reader leeg is, net terwijl we alles hebben opgeladen omdat we nu 3 nachten in het wild gaan kamperen. Dus dat wordt geen leesvoer tijdens de bootreis.

Als Johan met de auto de boot op rijdt maakt Ineke nog wat foto’s. Alle meerijders moeten nl via de voetgangers ingang aan boord.
Volgens zeggen is dit de voormalige boot naar Vlieland, maar daar is niets van terug te vinden. Johan kwam het interieur wel bekend voor. De zee is erg rustig en het waait nauwelijks. Dus dat is erg prettig en comfortabel.

Een leuke boottocht, waarbij men ook nog even aanmeert bij het eiland Flatey. Een leuk detail: Je kunt zelfs de auto op de boot achterlaten richting Stykkisholmur en dan zelf in Flatey van boord gaan. Je moet dan je sleutels afgeven bij de cafetaria aan boord, dan rijden zij je auto van boord en parkeren die in de haven. Zelf blijf je dan een aantal uren op Flatey om verder te reizen met de volgende boot. Dat kan dus alleen als je de eerste boot neemt en zowel vanuit het noorden als het zuiden.

Dat wisten we niet, hoewel dat wel in de reisgids bij Flatey vermeld stond. Lijkt me leuk om te doen als we ooit weer naar IJsland gaan.
In Stykkisholmur gaan we eerst naar de Bonus om een paar inkopen te doen. Veel hebben we niet nodig. Nog drie nachten dan zijn we weer in Reykjavik.

Daarna rijden we naar de kerk op de heuvel. Een oer lelijke kerk maar met een mooi uitzicht en een geocache.
We rijden terug naar de haven en beklimmen daar het heuveltje met fraai uitzicht en vinden ook daar een geocache.
Dan rijden we door naar Helgafjell. Voordat we deze berg beklimmen leest Ineke eerst voor hoe je deze berg moet beklimmen:
Je moet zonder te praten en zonder om te kijken de berg beklimmen. Op de top naar het oosten kijken en dan mag je drie wensen doen. Die mag je niet aan anderen vertellen. Dus op pad. Na de beklimming en de drie wensen gaat Ineke nog op zoek naar een geocache die ze niet kan vinden. Als anderen zien dat we zoeken gaan zij ook zoeken, omdat zij ook geocachers zijn. Maar klaarblijkelijk is het een premium geocache, want zij hadden niet gezien dat hier een geocache was. Ondanks de gezamenlijke zoektocht werd de geocache niet gespot.

Dan gaan we op weg naar onze overnachtingsplek langs weg 56. Dit is geen toeristische attractie, maar wel een parkeerplaats langs een asfalt weg met een geocache. Zodoende had Ineke deze plek gevonden. Deze locatie met foto’s op Geocaching.com: Geocaching coordinaten overnachtingsplek. Gisteren had Ineke, toen we nog internet hadden, gecontroleerd of de geocache er nog lag. Dat bleek niet het geval. Sterker nog, de Cache Owner had een verzoek of iemand er weer een cachecontainer neer kon leggen. Dat verzoek heeft Ineke ingewilligd.

We hebben een bakje bij ons dat veel gebruikt wordt als geocache behuizing. Die hebben we dus vanochtend omgetoverd in een cachecontainer met een mooi leeg logpapiertje + mijn eigen geocaching naam. Nadat de andere parkeerders weg waren ging Ineke de geocache verstoppen.

Een prachtplek. Dat dit niet in de reisgidsen staat vermeld, verbaasd ons. We hebben prachtig uitzicht op het meer Selvallavatn. Er zijn zelfs bussen die stoppen. We zien dat de mensen afdalen naar het water. Later ontdekken we ook waarom. Daar is het landschap nog mooier met een mooie waterval: Selvallafoss. Het speciale van deze waterval is dat een schaap (of een mens op de hurken?) er onder door kan lopen. Vandaar de bijnaam Sheep’s Waterfall. Johan is er zelfs nog onder door gelopen.