Donderdag 20 augustus
Activiteiten: Ophalen van de auto + caravan uit de haven van Rotterdam

Gister gebeld met Samskip. We kunnen de auto vandaag ophalen, maar niet voor 10 uur.
De laatste dag van onze vakantie en ook de slechtste. Was alles tot nog toe prima gegaan, deze dag kan echt beter. Maar eerst maar het verhaal:

De dag start voorspoedig. Lopend de 11 minuten naar het metrostation met aansluitend de Metro naar station Zuidplein. Dit keer nemen we een bus naar het hoofdkantoor van Samskip aan de Waalhaven Oostzijde 81 te Rotterdam.
Daar aangekomen, nog voor 10 uur, komt er al snel iemand van Samskip bij ons met de juiste papieren. Helaas is die persoon wat gehaast en we krijgen wat snel uitleg over de te volgen route naar de Douane (zonder een adres). De uitleg is niet erg duidelijk, dus nu begint de ellende. We dachten begrepen te hebben dat we rechtdoor konden lopen en dan bij een kruispunt rechtdoor en dan zouden we het direct zien. Een gebouw met groen en geel: het douane kantoor. Dus wij die kant uit lopen. Ondertussen begint het erg warm te worden, terwijl we veel te veel kleren aan hadden, geen wandelschoenen dragen. En Ineke zelfs panty sokjes draagt. We lopen de Albert Plesmanweg op en gaan daar op zoeken naar een gebouw in de juiste kleuren. Helaas niet te vinden. Dus gaan we op de mobiel op zoek naar ” douane” . Maar bij dat zoeken gaat iets fout. We vinden: Waalhaven Douane Service aan de Waalhaven Westzijde 62. Achteraf gezien hadden we het tweede adres dat genoemd wordt (ministerie van Financien) moeten nemen.

Wij opweg naar de Waalhaven Westzijde. Daar aangekomen krijgen we het idee dat dit niet de plek is waar we moeten zijn. Navraag leert dan ook dat we verkeerd zitten. Even gebelt met Samskip, die ons verwijst naar een ander adres. Ook de aanwezigen in het pand weten ons nu te vertellen waar we moeten zijn. Dus wij weer op pad. Ditmaal naar Reeweg 16. Dit is inderdaad het gebouw waar we moeten zijn. Daar komen we rond half twaalf aan. Men heeft hier een beetje last van ambtelijke traagheid, met als resultaat dat we heel lang moeten wachten. Na meer dan een half uur worden we te woord gestaan, terwijl niemand veel blijk geeft van activiteit.
Dan drijgt er nog een kink in de kabel te komen. We moeten bewijzen wat het chassienummer is van onze auto. Wat we dus niet bij ons hadden. Gelukkig heeft Ineke de nodige papieren bij zich, waaronder ook het formulier van de douane van IJsland. Dat bleek ineens ook voldoende te zijn.
Eindelijk, na de begeerde stempel op onze formulieren, konden we naar de laatste halte. Er wordt ons verteld dat we de auto kunnen ophalen aan de overkant van de weg. Dus wij daar naar toe. Dit is een groot haven complex, met een klein kantoortje. Daar weten ze ook geen raad met ons. Dus uiteindelijk gaan we Samskip maar weer bellen. Die melden ons dat we de auto kunnen ophalen bij de loods waar we de auto oorspronkelijk ook hebben afgeleverd. En die weten we gelukkig te vinden. Dus wij weer op pad om nu echt de laatste kilometers af te leggen. Inmiddels heeft Ineke blaren op haar hakken. Tja wie had nu verwacht dat we zo lang zouden moeten lopen op verkeerde schoenen met verkeerde sokken?

Aangekomen bij de loods van Samskip aan de Den Hamweg 3 is het lunchpauze. We wachten daar dan ook tot dat die voorbij is samen met nog tien andere vrachtwagenchauffeurs. Na de lunchpauze zijn we dan ook niet als eerste aan de beurt. DIt keer gaat het ook hier niet meer zo snel. Maar uiteindelijk krijgen we de formulieren weer mee en kunnen we de auto + caravan ophalen uit de loods. Daar is niemand te zien. Maar gelukkig zien we de auto al wel staan. Na even wachten komt er iemand aan, die een snelle blik op de papieren werpt en we mogen wegrijden nadat we de sleutel hebben ontvangen. Niemand die ook maar iets uit de auto + caravan controleert.

Als afsluiting rijden we met ons eigen kleine huisje de laatste kilometers naar huis. Waar we eerst een kop (de eerste van vandaag) nemen om bij te komen.

TIP voor als je besluit om je auto + caravan te verschepen naar IJsland: huur een auto voor de dag dat je je eigen auto+caravan weer ophaalt. Of laat je even brengen. Maar vraag in iedergeval naar welke adressen je moet gaan.