Maandag 27 juli
Afgelegde km: ± 281 km
Activiteiten: Egilsstaðir; Dettifoss; Selfoss
Overnachting: camping Vogar ten zuiden van Reykjahlíð

Het blijft erg rustig op deze weg. Bijna niemand passeert ons. We slapen dus ongestoord uit.
Na het ontbijt dalen we af naar de vallei. Klaarblijkelijk zaten we boven de wolken, want als we terugrijden over de hoogvlakte komen we in de mist terecht. Pas in het dal zijn we onder de wolken. Om in het dal te komen, moeten we wel 8 haarspeldbochten nemen, die vreemd genoeg niet op de kaart staan. We rijden wederom langs het meer en de bossen zonder een wandeling te doen die Ineke hier gepland had. Een reden om nog eens terug te komen. We tanken in Egilsstaðir en drinken koffie bij een parkeerplaats vlak bij de kleine waterval Rjúkandifoss vlak voor Skjöldólfsstaðir, waar ook een cache is te vinden (N 65° 19.831′ W 015° 04.562′) . Omdat wij hier stoppen, stoppen er ineens ook veel andere auto’s die allemaal even een kijkje gaan nemen bij de waterval.

Via weg 268 rijden we naar de Dettifoss. Misschien is het via de 468 wel mooier, maar deze weg is geasfalteerd, en voor een auto met caravan is dat net even wat eenvoudiger. Hier gaan we de wandeling lopen van Rother, weliswaar de eenvoudige variant langs de Dettifoss en de Selfoss. Maar we maken de uiteinden wel iets langer dan in het boekje beschreven. Eerst bekijken, horen en voelen we de Dettifoss. Een indrukwekkende waterval. Maar ook de Selfoss was apart. Ineke heeft de Selfoss zelf niet van dichtbij gezien. Om de Selfoss goed te kunnen bewonderen moet je over vele riviertjes springen. Eén daarvan was voor Ineke te breed. Vandaar dat alleen Johan het laatste stukje heeft gelopen naar de Selfoss. Omdat het een beetje regent trekken we voor de verandering eens een regenjas aan.

Onze route is terug te vinden op wikloc: (Dettifoss & Selfoss). In totaal hebben wij 1 uur en 3 kwartier gelopen over deze 4,6 km met een hoogteverschil van slechts 50 meter.

We rijden dezelfde weg terug via weg 286 om verder te rijden naar camping Vogar ten zuiden van Reykjahlíð, om een mooi plekje in de zon te bemachtigen. Zeker als je zo vroeg aankomt, 4 uur, is er nog ruimte genoeg. Als je ’s avonds komt is het vol. Zeker ook omdat we een kampeerplaats met stroom willen gebruiken. We besluiten om hier 2 nachten te blijven.
Het zonnetje schijnt en dus gaan we voor de caravan in de luwte en in de zon zitten. Je moet direct van dergelijke momenten gebruik maken. Ze zijn vaak van korte duur.
Als Johan gaat koken, gaat Ineke er met de auto op uit om bij de overvolle supermarkt in Reykjahlíð skyr en kaneelkoekjes te kopen en om nog 2 caches te vinden.

Na het eten kan Ineke met veel warm water de afwas doen. Hier is tenslotte warm water in overvloed.
‘s Avonds maken we een korte wandeling naar het Myvatnmeer. Helaas kunnen we vanaf de campsite niet tot aan de oever van het meer komen, maar we nemen even een kijkje bij de pizzeria aan het begin van de campsite en bij het koeienstal restaurant, dat helemaal vol zit. En dat om 9 uur. Het koeienstal restaurant ziet er niet zo speciaal uit als gedacht. Dus waarschijnlijk gaan we over twee dagen pizza eten, voordat we weer verder rijden.