Vrijdag 7 augustus
Afgelegde km: ± 196 km
Activiteiten: Wandeling Vatnsdalur; Dynjandi waterval
Overnachting: Tálknafjörður camping 

Vandaag een drukke dag. We willen een lange afstand afleggen en veel wandelen. Het weer valt gelukkig mee. Het is droog en het waait niet erg hard. De zon laat zich zelfs af en toe even zien.
Zoals gebruikelijk starten we ons rondje een uur of half negen. We rijden terug via de asfaltweg naar de haven Brjánslækur waar we morgen met de boot verder gaan. Iets verderop gaan we een wandeling maken die we een paar dagen geleden hebben overgeslagen. Eerst zoeken we nog een plekje om van de weg af te komen. Dat lukt gelukkig. De afritten zijn vaak erg stijl, en zo ook hier. De echte start van de wandeling nemen we dus niet, maar we parkeren de auto op het pad waar de wandeling eindigt. Hier zijn allerlei inhammen in de weg waar je ook goed zou kunnen overnachten, ware het dat dat niet is toegestaan.
We lopen de Rother wandeling 43 Rondwandeling door het Vatnsdalur. Een mooie wandeling. Weer eens wat anders. Vooral omdat we bijna niemand tegenkomen.

Het eerste deel van de wandeling is moeilijk, klimmen en klauteren over rotsen langs de waterkant en af en toe door het struikgewas. De route is overigens goed aangegeven. Bij een zwart strandje verlaten we het meer en gaan het hoger op zoeken. Hier gaat het echter fout. We volgen trouw de rode paaltjes, maar de rode paaltjes geven twee routes aan. We zoeken wat en denken bijna dat we dezelfde weg terug moeten lopen, maar dan lukt het toch om het goede pad te vinden. Op de plek, die bij de route hoort (GPS bestand van Rother) staat een dubbel rood paaltje. Hier moet je scherp naar rechts lopen in plaats van rechtdoor. Vanaf daar is het klimmen omhoog. Maar dat valt ook eigenlijk wel mee. Eenmaal bovenaan is het een pad dat langzaam weer naar beneden loopt.

Op een gegeven moment kom je in een ander dal met een meertje. Van daar loop je weer terug naar de weg. Volgens de Rother wandelgids zijn aan het eind van de wandeling nog cascades en watervallen. Maar daar gaan we niet meer naar toe. Onze route op wikiloc: Vatnsdalur. We doen 3 uur en een kwartier over deze wandeling van 7,3 km en 199 hoogtemeters. Volgens Rother een rode route, waarschijnlijk vanwege het eerste deel van de wandeling. Het deel over de rotsen. We zijn best nat geworden van het natte struikgewas, en ook onze schoenen zijn nat van het lange gras. Die houden we dus maar aan, want dan kunnen ze nog wat drogen.

We rijden verder via de dirtroad naar de Dynjandi watervallen door een mooi landschap. Hoog in de bergen is het mistig, maar deze weg is beter dan de weg van gisteren.

Dit is een doorgaande weg. Bij Dynjandi op de zeer kleine campsite starten we opnieuw een wandeling. Dit is eigenlijk geen echte wandeling. Je loopt gewoon met de meute mee naar boven. Wel een zeer mooie waterval, die zich als een sluier uitspreidt over de onderliggende rotswand. Pas als je er dichtbij staat zie je hoe groot hij is. We hebben dan ook de nodige foto’s genomen. Onze route van deze wandeling op wikiloc: Dynjandi. Uiteindelijk blijkt het een wandeling te zijn van 2 km en 114 hoogte meters waarover we 1 uur en een kwartier hebben gedaan.

Op de terugweg met de auto is het iets minder mistig, dus kunnen we nog goed om ons heen kijken. De terugweg gaat via weg 63 via Bildudalur. Een prima asfaltweg. Onderweg nemen we nog een kijkje bij het hete badje Reykjafjarðarlaug, maar dat zit bijna vol met Fransen(!), dus we nemen zelf geen bad. Overigens is het een pracht locatie. Dus als je het rijk hier alleen hebt, is het vast erg leuk. Naast het warme badje is ook een gewoon zwembad, maar daar is niemand aanwezig.
Om een uur of 5 zijn we weer in Tálknafjörður. We maken hier nog wat foto’s van de moderne kerk en het oude schip, We tanken diesel en Ineke koopt creme van een bedrijfje dat hier zit.

s Avonds gaan we uit eten bij het restaurant naast de camping: Cafe Dunhagi. Volgens Tripadvisor het beste restaurant in het dorp: Tripadvisor Cafe Dunhagi. We zijn de enige gasten. We merken dat het al naseizoen wordt. Het eten is heerlijk. We nemen lamssoep, een lamsboutje en een merengue-skyrcake na.