Woensdag 22 juli
Afgelegde km: ± 147 km
Activiteiten: Kirkjubæjarklaustur; Laufskálavarða; Kirkjugolf; Fjaðrárgljúfur; Skaftafoss
Overnachting: camping Kirkjubæ II 

De wandeling staat gepland later op de dag. Vandaar dat we de dag rustig beginnen. We vertrekken om half 10 en om half 12 zijn we al weer op de plaats van bestemming: Kirkjubæjarklaustur. We overnachten op camping Kirkjubæ II (Kirkjubaer.vpweb.com). Nog lang getwijfeld welke campsite we zouden kiezen. Maar deze campsite heeft een wasmachine en is erg verzorgd. Camping Kleifar was het alternatief. Een kleine campsite verder weg van de weg. Deze campsite ligt vlak bij de waterval Skaftafoss.

Onderweg pauzeren we bij Laufskálavarða. Grappig idee. Iedereen zet een steen op een steenmannetje omdat dit geluk brengt. Zo ook Ineke. En in één van die steenmannetjes ligt een cache. Ondanks het feit dat we heel subtiel en voorzichtig te werk gaan komt er toch iemand op ons af. Hij kent geocaching en had al het idee dat we een cache aan het zoeken waren. Deze Amerikaan was verbaasd dat er zelfs geocaches in IJsland lagen.

Op de camping is een wasmachine vrij, die we gaan uitproberen. We wachten de 1,5 uur door heerlijk in het zonnetje te zitten lezen.
We doen daarna de was niet zoals gebruikelijk in de wasdroger, die er wel is, maar Ineke hangt de was te drogen onder een afdakje. Op die manier kunnen we starten met de wandelingen.

Het is de bedoeling om twee losse wandelingen achter elkaar te lopen. Eerst wandeling 11 uit de Rother wandelgids: Kirkjubæjarklaustur. Een erg leuke wandeling. We passen hem aan om te kunnen starten en eindigen op de campsite. Volgens ons wel zo mooi, omdat je op die manier door de weilanden loopt in plaats van langs de weg.

De klim naar boven is weer heel anders dan tot nog toe. We lopen door een berkenbos. Op de hoogvlakte komen we naast twee andere mensen alleen schapen tegen. Voor de rest zijn we alleen. Ook dat is weer eens heel anders. Heerlijk rustig. Ondanks de regen van de afgelopen dagen, gaan we onderweg nog ergens in het gras zitten te genieten van de rust en het mooie uitzicht.

Dan dalen we weer af naar Kirkjugolf. Ach, dat moet je gezien hebben en lag op de wandeling, maar dat valt verder erg tegen. Onze wandeling van 4,6 km en 2 uur met een hoogteverschil van 135 meter op wikiloc: Kirkjubæjarklaustur & Kirkjugolf.

Bij de caravan aangekomen stappen we in de auto voor deel twee van de wandeling. Hiervoor rijden we enkele kilometers naar het westen naar de canyon Fjaðrárgljúfur. Fjaðrárgljúfur ligt aan weg 206. De weg ernaar toe is goed te doen. Eerst nog een stuk asfalt en het laatste stukje gravel.
Een prachtige canyon waar je bovenlangs loopt. Volgens ons waren er ook mensen die door de canyon zijn gelopen. Waarom zou je anders met waterschoenen de weg bovenlangs terug lopen? Dat lijkt ook wel een leuke wandeling. Waarschijnlijk hoef je niet steeds door het koude water te lopen.

We lopen helemaal tot het eind. Gelukkig hoeft Ineke niet de laatste 4 meter naar de afgrond te lopen voor de foto die gewenst is bij de geocache). Johan doet dat wel en kan dus veel mooie plaatjes schieten. Een aparte en bijzondere canyon die zeker een bezoek waard is..
Dan lopen we weer terug naar de auto. Deze plek is duidelijk veel toeristischer. Het is overvol op de parkeerplaats en er zijn zelfs toiletten. Je zou er zelfs kunnen overnachten. Onze wandeling van 2,3 km en 1 uur op wikiloc: Canyon Fjaðrárgljúfur.

Terug bij de caravan gaat Ineke naar de winkel die vlak bij is en een cache loggen bij de waterval achter in het dal bij de waterval Skaftafoss. Johan gaat alvast de barbecue aanzetten. Onder de luifel. Je weet maar nooit of het nog gaat miezeren. Inderdaad zijn er enkele druppels gevallen. De lamsvlees van de barbeque was heerlijk. Na het barbecueën, gaan we snel naar binnen, want inmiddels is het alweer behoorlijk koud geworden. We zetten een paar minuten de gas kachel aan om de caravan op te warmen.
Tot laat op de avond komen er nog andere kampeerders bij. We begrijpen niet goed waarom mensen zo laat op de camping aankomen. Of komt men hier alleen water halen? Dat zien we overigens op elke camping. Als wij al op bed liggen, en dat is erg laat af en toe voor ons idee, komen er nog kampeerders binnen. Deze campsite is overigens wel weer heel anders dan de voorgaande twee. Deze campsite is erg luxe in vergelijking met andere campsites. Met slechts enkele kleine trekkers tentjes. Hier zie je meer de grote campers, caravans en vouwwagens. Een heel ander publiek. Het toilet gebouw is verwarmd, maar ook hier zijn maar twee douches voor de dames en 2 voor de heren.