Zaterdag 18 juli
Afgelegde km: ± cc km
Activiteiten: Eurasia meets America; Þingvellir; Geysir & Strokkur; Gullfoss; Brúarhlöð
Overnachting: Sandártunga/ Þjórsárdalur campsite

Ik schrijf dit vanaf Camping Sandártunga (Tjalda.is Sandártunga / Thjorsardalur). Volgens sommigen één van de mooiste campsites van IJsland. Inderdaad is het hier mooi. Mooie kampeerplekken tussen het struikgewas (boompjes). Helaas is het weekend en wordt de campsite ook bevolkt door veel IJslanders. Het is dus vol op de campsite. En omdat het ook nog eens mooi weer is, scholen IJslandse jongeren samen met veel bier en luidruchtige muziek. Wij zitten na aankomst op de campsite nog even buiten om te genieten van de zon. Op deze camping is geen elektra of warme douche. Dus eigenlijk vergelijkbaar met in het wild kamperen. Maar we willen hier 2 nachten blijven om te proberen om bij Landmannalaugar te komen zonder caravan. Ik schrijf overigens weer gewoon in mijn schrift. Eigenlijk ook wel prettig, maar de echte reden is natuurlijk dat de accu van de laptop leeg is en we de autoaccu tijdens het rijden gebruiken om de koelbox een beetje koel te krijgen en te houden.

Maar laat ik beginnen bij het begin. Vanochtend zijn we eerst teruggereden richting Þingvellir. De eerste stop was bij de geocache: “Eurasia meets America”. Ook voor niet Geocachers een leuke plek omdat hier de twee aardschollen slechts één meter van elkaar liggen. Daar lag zelfs nog sneeuw in de spleet. Bij Þingvellir hebben we een rondwandeling gemaakt om deze historische plek en de mooie natuur te bekijken. Maar wat is het hier druk. Zelfs al vroeg op de dag om een uur of 9.

We drinken koffie aan de hoofdweg met zicht op het meer. Vervolgens rijden we terug langs onze overnachtingsplek naar Geysir waar we ook met vele anderen, met de camera in de aanslag, wachten op een spuitende Strokkur. Er zit geen regelmaat in, dus je moet altijd op je qui-vive zijn. Ook leuk dat als hij heel hoog spuit de omstanders daar massaal enthousiast op reageren.

Dan nog de laatste van de Golden Circle: Gullfoss, die we met een bezoek vereren. Vergelijkbaar met de Victoria watervallen in Zimbabwe, erg indrukwekkend.

We rijden door het mooie landschap met veel veeteelt en boeren en een stukje weg 30 dat niet geasfalteerd is (vlak in het begin) naar de campsite langs weg 32.

Onderweg stoppen we nog bij Brúarhlöð (aan weg 30). Een canyon met een erg grote parkeerplaats. De canyon stelt niet veel voor. Hier ligt ook een cache, maar om bij de cache te komen moet je gevaarlijk capriolen uit halen en over een hek klimmen langs de afgrond. Dat wordt hem dus niet.

Bij Camping Sandártunga is geen receptie. Eigenlijk hebben we dat nergens in IJsland gezien. Je gaat gewoon ergens staan en op een gegeven moment komt er iemand het geld innen: In dit geval 1000 Kr. Pp per nacht.