Zondag 26 juli
Afgelegde km: ± 228 km
Activiteiten: Hengifoss; Litlanefoss; badje bij Laugarfell Highland hostel
Overnachting: langs weg 910 aan een meertje

Als we wakker worden schijnt de zon volop. Nu kunnen we pas echt de bergen rondom ons met de sneeuw zien. Ontbijt met een pracht landschap.
Via een lange omweg gaan we op weg naar Egilsstaðir. De kunst is om alleen gebruik te maken van asfalt wegen. Eerst nog een stukje weg 1. daarna via weg 96 langs Breiðdalsvík en Stöðvarfjörður. Door een 5,9 km lange tunnel die uitkomt bij Reyðarfjörður en weg 92. Hier ligt een cache die Ineke wil zoeken. Dat was bijna niet gelukt. Hoog op de heuvel en niet te vinden op de beschreven locatie. Ineke was al op pad naar beneden toen ze hem toch zag. Eigenlijk een cache die veel gevaarlijker is dan gedacht.

6 km verderop bij een wandelparkeerplaats ligt ook een cache. Daar gaan we koffie drinken. Dit landschap heeft wel wat weg van Zwitserland.
Daarna dalen we af via wederom mooie wegen en mooie landschappen via Egilsstaðir richting de Hengifoss. Op de parkeerplaats valt de drukte mee. Ook de wandeling valt mee. De klim is niet echt moeilijk. Mooie gorge en waterval.

Halverwege zien we de Litlanesfoss, die zeker niet onder doet voor zijn bekendere broertje. Alleen jammer dat je niet tot aan de voet van de Hengifoss kunt klimmen. Geeft een beetje een onbevredigend gevoel.
Altijd weer apart om te merken dat je heerlijk alleen aan het wandelen bent, maar als je dan bij het eindpunt bent, is het daar gewoon druk. Zeker als er niet veel parkeerplaatsen zijn. We lopen via het zelfde pad terug. Onze route op wikiloc: Hengifoss & Litlanefoss. We doen deze 5 km lange route in net iets meer dan 2 uur. Dus eigenlijk maar een klein wandelingetje. We overbruggen dan wel een hoogteverschil van 248 meter.

Terug bij de auto gaan we weg 910 proberen. Een asfaltweg die ons de binnenlanden in moet brengen. Daarvoor gaan we wel eerst behoorlijke haarspeldbochten nemen naar de hoogvlakte. Gelukkig vindt Johan het nog wel mee vallen. Op de hoogvlakte is het landschap weer glooiend, maar wel kaal. We rijden door tot Laugarfell Highland hostel. Daar hebben we een uurtje zitten weken in de twee badjes. We hebben ze helemaal voor ons alleen. Het kleinste bad is 40 graden. De grotere iets minder warm. In het warme bad hield je het ook niet lang uit.

Na het douchen, gaan we wat drinken in de caravan. We blijven hier omdat we hier gaan eten, maar dat kan pas om 7 uur.
Als we om 7 uur de eetzaal binnen komen zijn er nog twee andere gasten. Blijkt dat het ook Nederlanders zijn. We komen met hen aan de praat en besluiten gezellig samen te eten. Tijdens het aan elkaar voorstellen blijken zij familie te zijn van bekenden uit ons dorp. Hilarisch toen we daar achter kwamen.
Na het eten rijden we weer terug. Onderweg haalt Johan nog wat ijs op bij een sneeuwvlakte om te gebruiken in de koelbox. Op de terugreis is het af en toe erg mistig. De mistlampen begeleiden ons op de weg.

Op de heenweg hadden we al gezien dat er geen of weinig plaatsen zijn langs weg 910 om te overnachten. Alleen aan het begin, net op de hoogvlakte. Maar gelukkig vinden we nog een plekje iets eerder, waar we de caravan van de weg af kunnen rijden.
Daar overnachten we op een prachtplek aan ons eigen privé meertje. Helaas hebben we vandaag geen rendier gezien. Coördinaten van onze overnachtingsplek: N65° 01.255′ W15° 07.724′.