Maandag 3 augustus
Afgelegde km: ± 179 km
Activiteiten: Hólar; Sauðárkrókur; Hrafnagil; Hrutey iceland Blonduos; Hvammstangi
Overnachting: Kirkjuh
vammur camping site in Hvammstangi

Het is voor IJslanders een nationale feestdag. Het enige dat wij hiervan merken is dat de winkels dicht zijn. Dat wisten we, dus hadden we zaterdag al voldoende boodschappen ingeslagen. Na de gebruikelijke ochtendrituelen gaan we vroeg op pad richting Hólar. Aangekomen in Hólar is het nog maar kwart over negen als we bij de kathedraal aankomen. Overigens moet je hier niet te veel van voorstellen. Het is meer te vergelijken met een klein dorpskerkje in Nederland.

Vanwege de historische waarde, willen we het toch graag even bekijken. Om de tijd te doden maken we een korte rondwandeling. Dat is hier prima te doen. Op basis van wat geocaches die hier liggen en de paden die in de GPS staan, stelt Ineke een korte wandeling op. We lopen naast de geocaches langs een bron, het huis van één van de eerste bisschoppen, de kathedraal en de campsite door het Holar Forest terug naar een oude plaggenboerderij. Hólar is erg klein, maar je kunt hier wel erg leuk wandelen. Onze wandeling van 2,5 km en dik 1 uur is te vinden op wikiloc: Hólar.

Even na tienen zijn we weer bij de kathedraal die ondertussen open is en die we met een kort bezoek vereren.
We drinken koffie in de caravan.
In plaats van verder naar het noorden te rijden, rijden we terug naar Sauðárkrókur, waar we een kijkje nemen bij de vissen en vissenkoppen die te drogen hangen in de haven. Overigens hangen er niet veel vissen meer te drogen. Het merendeel is vissenkop.

Via weg 744 gaan we richting Blonduos.
Halverwege wil Ineke nog even een geocache opzoeken bij een leuke waterval. Maar dat blijkt toch nog lastiger te zijn. De parkeerplaatsen zijn vaak te klein om even te draaien. We moeten dan ook een eindje doorrijden om de auto de kunnen draaien. Ineke gaat alleen de geocache en de waterval (erg leuk overigens) bezoeken terwijl Johan in de auto een boek gaat lezen. Een korte wandeling van 15 minuten en minder dan 1 km op wikiloc: Hrafnagil canyon. Voor kleine campers is dit overigens ook een leuke overnachtingsplek.

In Blonduos gaan we een wandeling maken over het eiland Hrutey. Een leuk eiland dat we helemaal alleen hebben, echt de moeite waard en de wandeling is eenvoudig. Onze route op wikiloc: Hrutey Blonduos.

Dan rijden we in één keer door naar de Kirkjuhvammur camping site in Hvammstangi, waar we redelijk vroeg aan komen. De campsite (campingcard Hvammstangi) is weer aangenaam leeg, en we zoeken een beschut plekje op met elektra. Een beetje beschutting is wel nodig want het waait ontzettend. We hebben zelfs internet, dus Ineke gaat nog even wat opzoeken op internet. We besluiten om via de Westfjorden te gaan. M.b.v. road.is bekijken we de wegen en wat er zoal geasfalteerd is. De planning is om via weg 59 en weg 60 te rijden.
Ineke boekt telefonisch de ferry voor komende zaterdag van Brjanslaekur naar Stykkisholmur via Seatours.is. Dat gaat super eenvoudig. Even een telefoontje, je geeft je naam en het kenteken van de auto en het is geregeld.
Aan het eind van de middag gaat Ineke nog een kleine wandeling maken vanaf de campsite. Achter de campsite is een bosje op een heuvel waar ook een geocache ligt. Een leuke wandeling van een half uur en 1 km. De route hiervan op wikiloc: Hvammstangi woods.

Met de auto gaat Ineke een kijkje nemen in het dorp en de haven. Zo weet ze alvast waar de supermarkt is.
‘s Avonds stroomt de camping weer vol. Het blijkt een campingcard campsite te zijn. Tot nog toe hadden we die nog niet gehad.
Maar goed dat we geen camping card hebben aangeschaft. Dat was een bewuste keuze. Ineke had al gedacht dat we bijna geen campingcard campsites tegen zouden komen. Overigens is ons camping ritme erg gunstig. We zijn vaak vroeg op de campsite. Dan is er bijna nog niemand en kunnen we een goede plek uitzoeken. Ook hebben we al een paar keer halverwege de dag gedoucht. Lekker rustig want iedereen is dan weg of aan het inpakken. Ook nu zijn er maar twee douches op de camping terwijl de campsite helemaal vol is