Maandag 10 augustus
Afgelegde km: ± 315 km
Activiteiten: Borg á Mýrum; Deildartunguhver; Hraunfossar & Barnafoss; Reykholt
Overnachting: Langs de weg aan het begin van het pad naar de Glymur waterval

Vandaag wordt een reisdag. Afgewisseld met wat activiteiten en geocaches. Die bouwen we om tot korte wandelingen.
De eerste stop is op de camping bij de start van de Eldborg wandeling. Die gaan we niet doen, maar Johan gaat even het vuilnis weggooien en water tanken want onze watervoorraad is op, terwijl Ineke een kort stukje van de wandeling aflegt naar een geocache.

De tweede stop is leuker. Bij een kerkje vlak bij Borgarnes. Een leuke cache die je uiteindelijk brengt naar een heuveltje achter de kerk met leuk uitzicht op Borgarnes. Als je eens wilt ervaren wat geocaching is, is dit een heel goede optie om het eens te proberen. Info over deze geocache is te vinden op: Geocaching Borg á Mýrum. Voordat je de cache kunt gaan vinden moet je eerst ter plekke een puzzel oplossen. Wil je toch genieten van het mooie uitzichtspunt zonder te geocache dan kun je gebruik maken van de route op wikiloc, die wel een klein beetje is ingekort om de locatie van de cache niet te verklappen: Borg á Mýrum.
We bekijken ook het kerkje, dat door een mevrouw wordt opengedaan zo gauw ze ons aan zag komen rijden. We drinken hier koffie in de caravan. Helaas geen foto’s, maar die kun je vinden op de geocache pagina.

In Bogarnes gaan we tanken en boodschappen doen in een Netto. Een erg grote, prima winkel, maar wij hebben alleen skyr nodig voor de laatste avond en pakjes kaneelkoekjes om mee te nemen naar huis.
We rijden Borgarnes op en neer maar dat stelt niets voor.
Via weg 1 en weg 50 rijden we naar het noorden naar Deildartunguhver, waar we de warme bronnen bekijken, van waaruit een aantal stadjes van heet water worden voorzien. Leuk om even te zien. We zijn hier niet alleen. Tegelijkertijd is er ook een buslading Japanner en/of Chinezen.

We vervolgen onze weg via weg 50 en 518 naar de waterval Hraunfossar, waarbij het water direct uit de rotsen komt zonder dat er een rivier te zien is. En naar de ernaast gelegen waterval Barnafoss.

Hier maken we een leuke wandeling. Deels op paden die in de GPS staan, deels aangevuld door gewoon tussen de rotsen door te lopen. Verwacht dus geen gebaande wegen. Een leuk klein wandelingetje door de lava velden om de benen te strekken. Onze wandeling op wikiloc: Hraunfossar and Barnafoss.

Ondertussen zijn we al weer aardig het binnenland in gereden. We rijden terug via dezelfde route naar Reykholt. Waar we het oude kerkje, de waterbron en het badje bekijken en ook een leuk wandelingetje rondom het dorp maken om weer even de benen te strekken en de conditie op peil te houden. Hier wordt de aardwarmte ingezet om kassen te verwarmen.

Onze wandeling door het kleine dorpje Reykholt op wikiloc: Reykholt.

De laatste etappe van vandaag brengt ons naar Glymur. We nemen nog even een kijkje op de parkeerplaats bij Glymur, maar daar mogen we niet kamperen. Op de parkeerplaats is het nog druk als wij er om een uur of 4 langs rijden en tot 6 uur gaan er nog mensen naar boven. Een geliefde wandeling. We rijden een stukje terug en vinden dan rechts bijna aan het begin van de weg een pracht plek. Tussen de bomen zodat we vanaf de weg niet zichtbaar zijn. Nou ja, bijna niet. Links bij de rivier mag je helaas niet kamperen vanwege vissers. Morgen willen we de Glymur wandeling doen. Dit is een zwarte wandeling volgens de normering van Rother. Dus erg moeilijk. Een stijle beklimming en bovenaan een doorwading door de rivier. We bespreken ‘s avonds uitgebreid of we deze wandeling wel of niet gaan doen.
We eten de laatste restjes voedsel en maken de tassen alvast klaar voor de thuisvlucht. Dat scheelt morgen weer tijd. Ook maken we nog een kleine wandeling van een paar minuten om de rust van de omgeving op te snuiven.