Zaterdag 25 juli
Afgelegde km: ± 236 km
Activiteiten: IJschotsenmeren Fjallsarlon en Jokulsarlon; Djupivogur
Overnachting: Langs weg 1 aan de oostkant van de Berufjörður 

Als we wakker worden is het droog. YES! Na het ontbijt gaan we eerst maar eens een kijkje nemen bij het meer met de ijsschotsen. De gletsjer achter het meer kunnen we helaas nog steeds niet zien. Het is nog steeds zo mistig dat het net lijkt of het nog regent. We maken dan ook foto’s van onder de paraplu.

Omdat we rustig aan doen zijn we pas laat op pad. De eerste stop is bij het meer Jokulsarlon. We beginnen aan de zuid kant van de brug. Daar liggen erg veel ijsschotsen in het water. Mooi om te zien. Hier is het wel droog en minder mistig. En druk.

We maken een korte wandeling langs het water en over een natuurlijke dijk, vanwaar je een mooi zicht hebt op het meer en de vele ijsschotsen. Deze route op wikiloc: Jokulsarlon zuid. Een wandeling van zo’n 1,6 km en 3 kwartier.

We verkassen de auto naar de parkeerplaats aan de nog drukkere oostkant. Johan gaat koffie zetten, terwijl Ineke op zoek gaat naar een cache. Dat is wel even lopen, maar dat geeft niet. Er is veel te zien. Weer ijsschotsen, maar ook mensen die met een amfibievoertuig het water op gaan om dicht bij de schotsen te komen of auto’s die vast zitten in het zand.

Deze route op wikiloc: Jokulsarlon oost. Een wandeling van zo’n 2 km en 3 kwartier.

Na de koffie gaan we op pad naar Höfn. Een klein stadje. Hier tanken we en doen boodschappen in een winkel met een ruim assortiment. Ze hebben zelfs champignons. Tijdens het zoeken naar wat geocaches zien we de leuke plekjes in Höfn.

We vervolgen onze weg voor ongeveer 100 km naar Djupivogur. Onderweg stoppen we nog bij een vuurtoren en om af en toe een foto te maken van het landschap. Een zeer afwisselende weg. In Djupivogur gaan we eerst de oude gebouwen bij de haven bekijken. Omdat we er ook naar binnen willen en het museum al is gesloten, gaan we er maar een kopje thee met gebak nuttigen. Die is er te kust en te keur. Ineke heeft een Earl tea cake en Johan een biercake. Daarna klimmen we nog naar een uitzichtpunt vanaf waar we het gehele dorp en de haven kunnen overzien en een cache vinden.

Dan rijden we de laatste kilometers. We gaan niet weg 939 op. Dat vertrouwt Johan niet met de caravan. Dus blijven we weg 1 volgen, waarvan zelfs een stuk niet geasfalteerd is. Kort daarna vinden we op de oostoever van de Berufjörður een schilderachtig en rustig plekje om te overnachten (N64° 44.366′ W14° 21.296′). Helemaal alleen, ongeveer 100 meter van de weg. Maar de weg is hier heel stil, omdat de meeste mensen de 939 nemen.

We zijn laat voor ons doen. Om ongeveer 6 uur arriveren we op onze bestemming. Op deze manier hebben we een dag ingehaald op het reisschema.
We genieten ‘s avonds van de rust en het uitzicht. Met steeds wisselende beelden door de mistflarden over de heuvels en bergen, die het landschap steeds veranderen.