Woensdag 29 juli
Afgelegde km: ± 27 km
Activiteiten: Krafla; Viti; Krafla krachtcentrale; wandeling in de heuvels bij Reykjahlíð
Overnachting: camping Vogar ten zuiden van Reykjahlíð 

We doen vandaag rustig aan. We willen de krachtcentrale bezoeken met rondleiding en die begint volgens de reisgids pas vanaf 12:30 uur.
Vandaar dat we pas om half elf starten met onze wandeling. Wandeling Krafla (wandeling 34 van de Rother wandelgids; 1:30 uur; hoogteverschil 80 meter; lengte 4,8km; rood). Eigenlijk doen we de wandeling veel anders dan normaliter. Normaal gesproken ga je eerst stijl omhoog en daal je dan langzaam weer naar beneden. Bij deze wandeling stijg je heel langzaam, en daalt dan vanaf het hoogste punt snel naar beneden Een prachtige afwisselende wandeling over lava velden en langs sulfatoren. De aarde borrelt en stoomt. Het lijkt vandaag wel meer te stomen dan gister. Vandaar dat we ook nog even bij de wandeling van gister langsrijden om nog een foto te maken.

Na de wandeling drinken we koffie op de parkeerplaats. Het is ondertussen al half 1. We hebben de wandeling van 5 km in 2 uur gedaan. Niet slecht. Onze wandeling op wikiloc: Krafla.

Na de koffie rijden we met de auto via een uitzicht punt op de krachtcentrale naar de Viti krater. Daar gaan we omheen wandelen. Voor de Krafla wandeling hadden we geen stokken bij ons, ook niet nodig, maar we hadden afgesproken dat we elkaar voor elke wandeling eerst vragen of de stokken nog mee moeten. Zo ook nu. Gelukkig besluiten we om de stokken mee te nemen. Toch een hele klim en af en toe stijl naar boven of beneden. Op driekwart van de wandeling (tegen de klok in) zit zelfs nog een erg eng stuk waar je over een richel moet lopen. Gelukkig is het de laatste 2 dagen droog geweest, anders zou dit best link zijn geweest.

Een leuke wandeling. Onze wandeling op wikiloc: Viti. ook dit is een wandeling van 5 km waar we wederom 2 uur over doen. Naar ons gevoel is deze wandeling iets lastiger vanwege de gladde paden.

Inmiddels is het tijd om de krachtcentrale zelf te gaan bezoeken. Helaas ontdekken we daar dat de onze reisgids niet meer up-to-date is. Er is geen rondleiding. Vandaar ook dat op internet hierover niets was te vinden. De dame van de receptie van het visitor centre vraagt zelfs of we kunnen laten zien in welke reisgids het beschreven staat. Dus laten we even de regel en het boek zien, waar in staat dat er rondleidingen zijn. De belofte is dat zij de uitgever gaan informeren dat deze rondleiding niet meer wordt gedaan. Er is wel een leuke tentoonstelling met twee leuke videofilmpjes. Erg leerzaam en illustratief. We weten nu hoe ondergrondse stoom wordt omgezet naar elektrische energie.
Op de terugweg naar de camping gaan we langs bij de winkel voor een paar kleine boodschappen en Ineke koopt een softijsje. Dat is ook een echte IJslands lekkernij wat inderdaad erg lekker is.
Om kwart voor drie zijn we weer thuis bij de caravan. Johan maakt wederom een lekker stuk roggebrood met gerookte vis klaar als verlate lunch.
We zitten heerlijk in de luwte van de caravan in de zon. Af en toe wat wolken, maar warmer dan gister. Wel zijn de bergen voor ons in de wolken, dus hoe lang dit zo blijft is niet duidelijk. De lucht wordt steeds dreigender, dus Ineke besluit om nu al de wandeling te maken naar een cache die ze wil doen. Om bij de cache te komen moet je eerst een wandeling maken de heuvels in. Ineke start de wandeling vanaf het zwembad in Reykjahlíð. Een leuke wandeling met een cache op een heuvel onder een berg stenen. Op de cache locatie zijn de wolken wel erg donker geworden, dus Ineke trekt alvast de regenjas aan, voordat de terugweg wordt aanvaart.
Halverwege de terugweg begint het wat te miezeren. Maar erg harde regen is het niet. Een erg leuke wandeling. Vanwege de dreigende lucht is Ineke heen en weer gewandeld. Maar je kunt hier ook een leuke rondwandeling maken. Zeker een aanrader als je in het dorp overnacht en nog op zoek bent naar een avondwandeling. Ineke’s wandeling van 1 uur en 2,8 km op wikiloc: heuvels bij Reykjahlíð.

Bij aankomst bij de caravan zit Johan al binnen. Daar blijven we de rest van de middag en avond. We zetten een lekker muziekje op via de CD speler van de laptop. We hebben tenslotte stroom.

Na het eten maken we nog een kleine rondwandeling vanaf de campsite. Richting de lavarotsen, maar het lukt niet echt om hier een leuke wandeling te maken. Wat wel lukt, is het vinden van een tweetal mooie grote lavastenen. Die tijdens de reis gaan dienen als ballast voor de voorkant van de caravan. Vervanging van de wijn, bier en 6kg aan levensmiddelen die we uit Nederland hebben meegenomen .