Donderdag 16 juli
Afgelegde km: ± 95 km
Activiteiten: Ophalen van de auto+caravan – Syðristapi – Seltun
Overnachting: gratis camping omgeving Strandarkirkja 

Weer een spannende dag. Zou de auto er zijn? Is hij in goede staat gearriveerd?
We staan rond kwart over 7 IJslandse tijd op. Ineke neemt nog een douche. Je weet tenslotte nooit wanneer je weer een douche tegenkomt. We denken dat we vroeg zijn, maar als we om kwart voor 8 in het restaurant aankomen, zit dit al helemaal vol. Het ontbijtbuffet is gewoon. Niet echt speciaal, maar van alles is voldoende. Het is een mengelmoesje van American en Continental breakfast.

Na het ontbijt pakken we in. Honderd meter achter het hotel is een soort busstation. En al snel komt bus 12 voorgereden. Zo snel hadden we geen gepast geld (400 Kr. p.p.), dus maar met 1000 Kr. betaalt. Je krijgt nl geen wisselgeld in de bus. We stappen uit bij de halte Vogar bij de haven en lopen de laatste kilometer naar het kantoor van Samskip. Bij Samskip worden we direct geholpen en binnen 5 minuten staan we weer buiten: met een douane formulier en een kaartje voor de route naar het kantoortje waar we de auto en caravan kunnen ophalen. Zonder koffer. Ze vroegen of we die daar wilden laten, omdat het nog ongeveer 1 km lopen is.
Het haventerrein waar we naar toe lopen is vlak bij de bushalte Sund. En als we afdalen richting de zee, zien we onze caravan al staan. Sterker nog, er stopt een auto (wij dachten van de douane maar dat bleek niet zo te zijn) bij onze auto die even later het hek voor ons open maakt . We kunnen echter nog niet direct naar de auto, we moeten ons eerst melden bij een kantoortje ongeveer 50 meter voor het hek. Daar worden we weer super snel geholpen: direct dus. En het meisje loopt met ons (met de sleutel van de auto) mee naar de auto. Die start meteen. We controleren de lichten van de caravan en ook dat werkt. Johan vult nog de watercontainer bij het kantoortje en dan rijden we het bewaakte terrein af . Ons IJsland avontuur kan beginnen.

We rijden eerst wel wat verkeerd. Het lijkt wel of nergens borden staan, maar uiteindelijk komen we m.b.v. de Nüvi en de in geprogrammeerde Kronan even na 10 uur aan bij deze grote supermarkt.
Hier slaan we heel wat boodschappen in. Helaas het boodschappenlijstje vergeten uit te printen, maar we hebben niets vergeten. Dan echt op weg met onze eigen auto. Bij Syðristapi aan het meer Kleifarvatn gaan we pauzeren en van het uitzichtpunt genieten en beneden bij het water kijken. Helaas hebben we de geocache die hier ligt niet gevonden.

Als we weer verder willen rijden ontdekken we tot onze schrik dat de koelkast het niet doet op gas. Dat is pech. We hebben nl. veel vlees gekocht.
We vervolgen onze weg richting Seltun. Daar gaan we eerst een kijkje nemen bij de warmwaterbronnen. Het blijft niet bij kijken. Ruiken doen we ook. De stank valt eigenlijk wel mee. Halverwege het rondje, waar Ineke nog een cache blootlegt, begint het te regenen. Dus gaan we eerst lekker in de caravan de bui afwachten en een enquêteformulier invullen van de Universiteit van Reykjavik over de aanleg van een eventuele Hydro-elektrische centrale en de gevolgen daarvan voor de toerist. Als het na een kwartiertje weer droog is, starten we alsnog de wandeling Rother wandelgids 55: Thermisch gebied van Krýsuvik (1.45 uur; 5,6 km; hoogteverschil 160 meter).

Het is heerlijk rustig op deze wandeling. Ineens hebben we de wereld voor ons alleen. Het eerste stuk is stijl omhoog en dan een stuk over de hoogvlakte. Ondertussen is het weer beginnen te regenen, maar we hebben voor de wind, dus we hebben er niet veel last van. Gelukkig heeft Ineke de route gedownload die bij het boekje wordt geleverd. Anders was het moeilijk geweest om te bepalen tot hoe ver je moet lopen. Nu was dat een peulenschil. We lopen dezelfde weg terug. Op de terugweg, als we tegenwind hebben, is het gelukkig droog. Een leuke eenvoudige (kleur blauw) wandeling om de vakantie te beginnen. Wij doen deze wandeling in 3 uur en lopen slechts 5,9 km. Zie de route en nog enkele foto’s op wikiloc: Wikiloc Seltun Krýsuvik.

Voordat we onze overnachtingsplek gaan opzoeken is er nog tijd om een kleine detour te maken naar Krusivik Church.
Er was geen kerkje meer te zien, maar gelukkig lag er wel een geocache en liepen er schapen, zoals overal in IJsland. Dan aanvaarden we de laatste etappe voor vandaag. Naar de gratis campsite bij Strandarkirkja.

Wat een prachtplek. Net zo mooi als een gewone campsite. Zelfs mooier, omdat we hier een prachtig uitzicht hebben. We zijn de eerste gasten als we om een uur of 5 aankomen. Er volgen nog meer. Je hebt hier zelfs een douche, hoewel je daarvoor moet betalen. We kunnen niet goed buiten zitten. Het is wel droog, maar de wind is erg koud. Maar ook in de caravan kunnen we alles goed overzien. Leuk om de boeren actief te zien, het kerkje in de verte en de zee achter de dijk. Als Johan gaat koken gaat Ineke nog bij en in het kerkje kijken en een stukje langs de dijk lopen waar een cache verborgen is.

Daarna gaat ze nog bij een andere cache langs bij het meer Hlíðarvatn. Daarvoor moet ze wel een herdershond trotseren. Die blijft, alsof zijn leven ervan afhangt, voor de auto staan blaffen en blokkeert zo de weg. Gelukkig zit Ineke veilig achter glas en lukt het haar uiteindelijk voorbij de “trouwe viervoeter” te komen. Gelukkig ligt de cache zo, dat Ineke de andere toerit neemt om weer naar de camping te rijden. Als ze net weer op het asfalt komt, komt ze nog een volkswagenbusje met een Nederlands stel tegen. Ze kan dus melden dat er inderdaad een leuk plekje is om de auto een nachtje neer te zetten. Precies ruimte genoeg voor 1 auto. Dus niet voor ons, want met een caravan heb je net iets meer ruimte nodig.
Na het eten genieten we nog van het mooie landschap.