Maandag 11 augustus
Afgelegde km: ± 81 km
Activiteiten in Reykjavik: Perlan, Muziekcentrum Harpa, Höfði, Vulcano house en de oude haven. Uit eten bij restaurant Grillmarkaðurinn.

Overnachting: 4th floor hotel Reykjavik

‘s Nachts heeft Ineke toch besloten om niet de Glymur wandeling te gaan lopen. Die is toch te zwaar en risicovol. Zeker als onderdeel van de laatste reisdag, waarbij we op tijd bij allerlei instanties moeten zijn.
‘s Ochtend slapen we daarom eerst maar eens een half uurtje uit. Ineke wil nu een andere reisplanning maken voor de dag. Net als anders rijden we om half 9 weg van deze pracht plek. Nadat we op bed zijn gegaan is er nog een camper bij ons in de buurt komen te staan. We hadden geen last van hen en zagen alleen het dak hun camper. Maar we waren er natuurlijk wel wakker van geworden. Om kwart over 11 nog een plekje zoeken, dat kunnen wij ons niet goed voorstellen. Deze tijd van het jaar is het dan ook al donker. De laatste dagen wordt het al vroeg donker en hebben we ’s avond ook een lamp aan in de caravan.
We besluiten om in Reykjavik naar Perlan (“de parel”) toe te rijden. Vier gigantisch grote heet watertanks met daartussen een compleet gebouw geïntegreerd met restaurant en souvenir shops en een fantastisch uitzicht over Reykjavik. Onderweg daar naar toe proberen we op een campsite en bij een benzine station onze toilet te legen, maar dat lukt nergens. Dus laten we het maar zo.
We drinken koffie op de parkeerplaats van het Perlan.
Perlan bezoeken we van binnen en bekijken Reykjavik vanaf de 4de verdieping. Daarna maken we nog een wandeling rondom Perlan door een mooie omgeving met veel bomen. Ineke vindt hier nog 3 geocaches.
Als we terugkomen bij de auto+caravan en we op het punt staan om de laatste 6 km af te leggen naar Samskip, ontdekt Johan een langzaam leeglopende linker achterband. Er zit een stuk metaal in. Kun je je voorstellen. Net een paar 1000 km dirt road achter de rug en nergens last van. Rijden we in Reykjavik door een stuk metaal. Johan probeert de band nog op te pompen, maar hij hoort dat de band langzaam leeg loopt. Dus pakt hij het instructieboekje er bij en gaat de band vervangen.

Deze auto, een Skoda Octavia, hebben we nog maar net via de leasemaatschappij. Eigenlijk niet handig om net voor je vakantie een nieuwe (wel tweede hands) auto te krijgen, maar helaas kon dat niet anders. De vorige leaseauto was aan vervanging toe.
Wat we echter niet wisten, is dat de Skoda Octavia hier een zeer veel voorkomende auto is. We kwamen die onderweg heel vaak tegen. Onze vorige wagen, een Ford C-Max, zie je hier niet veel.
Johan verwisselt de band binnen een half uurtje en dan rijden we naar Samskip, waar we om 1 uur aankomen. Daar verloopt alles weer gladjes. Ineke moest een formulier laten zien en op basis daarvan kreeg ze een formulier voor de douane. Daarna rijden we de auto naar de douane plek (waar we de auto ook hadden opgehaald). Er staan daar al 3 andere Nederlandse campers. Die van ons kan er dus nog wel bij.
Daarna lopen we naar de bushalte. De bus komt binnen 5 minuten om ons vervolgens af te zetten bij busstation Hlemmur. Dat is slechts enkele minuten lopen van het hotel. Deze keer hebben we een kamer zonder balkon (vinden we eigenlijk ook prettiger) maar wel aan de straat kant.

Het geluid valt mee, maar tot 3 uur ’s nachts is er af en toe toch geschreeuw in de straat. We bestellen het breakfast dat we om 10 uur vanavond kunnen ophalen (uiteindelijk brengen ze het om 9 uur naar onze kamer) en zij bellen Reykjavik Excursions dat wij om 3:30 am klaar staan om naar het vliegveld gebracht te worden. Ja, erg vroeg, maar het is niet anders. We nemen eerst een verfrissende douche. Daarna kleden we ons om en gaan een lange stadswandeling maken. Om kwart over 3 pm starten we met de wandeling.
Langs Höfði, een abstract kunstwerk van een Viking schip, muziekcentrum Harpa en de oude haven.
Het muziekcentrum is fantastisch. Echt een must. Ook van binnen met de aparte glaspartijen een schitterend gezicht. We wilden naar de Vulcano show en zagen aan de haven het Vulcano house. Ineke had het net op internet opgezocht en had ook hun website gezien. Het is bijna 5 uur pm, dus nemen we deze maar (kaartjes bijna 2000Kr p.p.). Een leuke film over twee vulkaan uitbarstingen in 1976 op de Vestmannaeyjar of Westmaneilanden en de vulkaanuitbarsting van 2010. Wij zijn duidelijk niet de enige die even het verschil niet zagen met de andere show. Vandaar even de link naar aanleiding van de opmerking van iemand die alle drie de shows heeft gezien: lonelyplanet.com volcano-shows-in-reykjavik. Hier kunnen onze voeten uitrusten en hoeven we ons niet zo te haasten voor het restaurant Grillmarkaðurinn.

Hierna lopen we naar dit bekende restaurant toe. Een beetje moeilijk te vinden. We lopen er helemaal omheen. Het staat achter de straat. Maar uiteindelijk vinden we het. We nemen het SMAKK MATSEÐILL een soort probeer menu van de chef. We krijgen van alles voorgeschoteld: wit vis, walvis, lamsvlees, puffin om maar even wat te noemen. 4 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en een super nagerecht. Heerlijk! Een prachtige afsluiting van de vakantie. Ook de sfeer in het restaurant is heel apart. Lampen in scheidingswanden van visvellen. Muren van basalt en lage muurtjes van lavasteen. Donker, vooral als je naar het toilet gaat. De kraan in het toilet is een waterval. Niet goedkoop maar wel een aanrader. Veel personeel en allemaal in het zwart.
Nadat we volgegeten zijn, lopen we via de drukke winkelstraat naar de kerk, waar we zelfs binnen nog een kijkje kunnen nemen. Er is een koor aan het oefenen voor een voorstelling komend weekend. Klinkt erg goed. Maar net als we binnen komen hebben ze pauze. Verder stelt de kerk niet veel voor.
Dan lopen we terug naar onze hotelkamer. Onderweg kopen we nog Angelica siroop (voor onze schoonzus Angelica). Ons ontbijt wordt boven bij ons gebracht: Twee boterhammen met kaas, vlees en tomaat, een bakje yoghurt en een pakje sinaasappelsap.
Op de kamer lezen we nog wat voordat we naar bed gaan. Het blijft rumoerig in Reykjavik.
We zetten met beide mobiele telefoons het alarm op 3 uur. Om half 4 moeten we buiten op de stoep staan.