Donderdag 23 juli
Afgelegde km: ± 71 km
Activiteiten: Dverghamrar; Skaftafell National Park; gletsjer Vatnajokull; Svinafellsjokull gletsjer
Overnachting: campsite Skaftafell National Park

Terwijl ik dit schrijf zit ik buiten in mijn T-shirt koffie te drinken. Heel apart. Het is hier direct warm als het mooi weer is. Tenslotte is de zon ook al lang op. We hebben zelfs buiten ontbeten.
Het wordt wat saai, maar ook nu vandaag doen we het rustig aan. De af te leggen afstand met de auto+caravan is maar zo’n 70 km en de wandeling die gepland staat voor vandaag is horizontaal, maar 5 km en waarschijnlijk niet al te zwaar. En hier op de camping Kirkjubæ II zitten we prima. Wel is dit een drukke camping. O.a. met een Duits Das Rollende Hotel. Die zijn we in Namibië ook wel eens tegengekomen. Gelukkig waren zij al weer vroeg vertrokken. Ondanks de drukte was er vanochtend wel een douche vrij waar Ineke gebruik van kon maken. Wel voor 6 muntjes van 50 kr. Voor vertrek drinken we koffie in het zonnetje voor de caravan. Dan beginnen we aan de 70 km autorijden van vandaag. We stoppen bij Dverghamrar. Een leuk plekje om even de benen te strekken.

We arriveren erg vroeg op de campsite van het Skaftafell National Park. Tijd genoeg om een was te draaien en een droger in gebruik te nemen. Dit gaat echter niet zo soepel als op de vorige campsite. Maar de was wordt fris en redelijk droog. Tijdens het wachten op de was bekijkt Ineke de film in het bezoekerscentrum over de vulkaanuitbarsting in 1996 die tot een grote Jökulhlaup (gletsjer doorbraak) en overstroming leidde. Erg interessant om te bekijken. Je kunt er gratis binnenlopen. Na de was, het is ondertussen al 4 uur, gaan we vanaf de campsite een korte wandeling maken naar de gletsjer Vatnajokull. We moeten natuurlijk wel iets doen om onze conditie op peil te houden.

Een leuke wandeling. Je kunt niet vlak bij de gletsjer komen omdat ook hier een breed meer voor de gletsjer ligt. Onze wandeling van 5,8 km en 2 uur op wikiloc: Vatnajokull glacier.

Als we terug zijn bij de caravan, gaat Ineke nog een drie tal caches zoeken met de auto, terwijl Johan eten kookt. Deze caches brengen Ineke bij het monument voor de overstroming van 1996 en bij de Svinafellsjokull gletsjer. Bij de gletsjer stopt Ineke 145 meter voor de cache. Deze cache is iets te moeilijk en gevaarlijk. Het regent ondertussen en zonder goed schoeisel en met paraplu en in je eentje is dit geen goed plan.

De rest van de avond miezert het wat en we blijven lekker binnen zitten. Wel zit er net achter ons, achter de bosjes, een grote groep nog al luidruchtige kampeerders die een verjaardag vieren. Gelukkig is de herrie na een uurtje gestopt.