Dinsdag 21 juli
Afgelegde km: ± 67 km
Activiteiten: wandeling Skogarfoss; Solheimajokull; Dyrholaey
Overnachting: Campsite Skogarfoss

We willen vroeg starten met de wandeling. We kunnen starten vanaf de campsite. Het eerste deel van wandeling 1 uit de Rother wandelgids: Skogarfoss. Het is nog rustig als we op pad gaan. We lopen tussen een zee van kleine tentjes door. Tussen onze caravan en de waterval staan tientallen kleine trekkerstentjes in alle kleuren van de regenboog. Grappig gezicht. De klim naar boven is redelijk zwaar. Omdat hier een trap met leuning is, wordt het ons wel gemakkelijker gemaakt.

Aan de top van de waterval begint de echte wandeling. Door een prachtige vallei met om de zoveel honderd meter een mooie waterval of stroomversnelling. We zijn de tel kwijt geraakt over het aantal. Op de heenreis van alle watervallen een foto gemaakt. We lopen door tot punt 1 van de wandeling van Rother. Deze wandeling had Ineke ook op wikiloc zo gevonden en we zien meer mensen die op dit punt uitrusten en terugwandelen.

We pauzeren, Johan bouwt een steenmannetje en Ineke vindt een geocache. Dit zijn natuurlijk de leukste caches om te vinden. Gelukkig lag hij er. Bij de waterval was ook een geocache, maar die lag te dicht bij het pad en het is daar ook veel te druk. Die was helaas verdwenen. We lopen dezelfde route terug. Moe maar voldaan komen we terug bij de caravan. Onze wandeling was in totaal 7,1 km en 317 meters hoogteverschil. We hebben 3,5 uur gedaan over de mooie wandeling. De route is terug te vinden op wikloc: (Skogarfoss).

Het was mooi weer en droog, dus de regenjas was niet nodig tijdens deze tocht. Natuurlijk lopen we dergelijke wandelingen wel met volledige bepakking. D.w.z. met regenjas en regenbroek, muts, sjaal en handschoenen in de rugtas. Omdat Ineke niet graag met een rugzak loopt hadden we tot voor deze vakantie maar 1 rugzak. Maar voor IJsland hebben we toch maar een extra rugzak gekocht speciaal voor Ineke. Zodat we genoeg ruimte hebben om al deze spullen, voor alle weersomstandigheden, mee te sjouwen.

Terug bij de caravan gaan we binnen zitten. Buiten is het helaas te koud om te zitten. We nemen een paar uur rust om te lezen en naar de komende en gaande mensen te kijken. Ook wij hebben bekijks met onze mooie kleine caravan. Die is echt ideaal voor IJsland.
Om vier uur gaat Johan een maaltijd bereiden en na het eten om een uur of 5 gaan we een autotochtje maken. Eerst rijden we naar de gletsjer Solheimajokull. Daar gaat tegenwoordig een asfaltweg naar toe. Het wordt ons in dit geval wel heel gemakkelijk gemaakt.

Dat waarderen we wel. Het rijdt toch net wat lekkerder en rustiger. Dit is een zwarte gletsjer. Heel apart. Ineke loopt nog door tot aan de gletsjer om een vraag te beantwoorden voor een Earthcache. Het is een leuke korte wandeling van 2,4 km en 1 uur met nauwelijks hoogtemeters. Onze route op wikiloc: Solheimajokull glacier.

Daarna rijden we door naar Dyrholaey. Eerst slaan we het ongeasfalteerde pad af naar rechts richting de vuurtoren. Daar heb je het beste zicht op de arch Dyrholaey. Puffins zien we hier alleen vliegen en in zee, dus van een grote afstand. Het is regenachtig en het waait hard. Vandaar dat we er niet veel voor voelen om over de Arch heen te lopen. Van een afstand lijkt dat pad erg smal en je ziet er niemand over heen lopen.

In plaats daarvan rijden we naar het onderste deel. Daar zien we wel puffins. Maar nog altijd veel te veraf om goed te kunnen fotograferen. Ook hier is een soort arch van gekronkelde lava. Heel anders, maar wel heel mooi. Het zeewater en de golven spatten door deze arch heen. Dyrholaey is vanuit hier weer nauwelijks te zien. Daarna rijden we rechtstreeks terug naar onze kleine huis op wielen.