Zondag 9 augustus
Afgelegde km: ± 128 km
Activiteiten: Saxholl; Dritvik & Blueberry labyrint; Londrangar; Arnarstapi
Overnachting: op de parkeerplaats bi
j het kerkje van Búðir 

Na het ontbijt van cornflakes, honing en melk, gaan we stipt op de normale tijd op pad. Een druk programma vandaag om de Snæfellsnes te bekijken. Te druk blijkt later vandaag, want we zijn aan het eind zo moe, dat we de laatste twee attracties overslaan.
We rijden een klein eindje terug om dan links af te slaan richting Olafsvik, waar we een korte stop maken bij een uitzicht punt op de berg Kirkjufell.

Daarna rijden we door twee andere dorpen die totaal verlaten zijn. Iedereen slaapt zeker nog omdat het zondag is. De volgende stop is bij de archeologische opgraving Gufuskálar. Dat stelt niets voor, maar levert wel een geocache op. We zijn ondertussen volgens mij in het nationale park, dus dit is geen optie meer voor een overnachting, anders was dit wel een mooie plek geweest. Meer info over deze plek is te vinden op Geocaching Gufuskálar Archaeology. Dat hier al heel lang geleden mensen woonden blijkt ook uit een oude waterput die kort geleden is ontdekt.

We proberen om voorbij Hellissandur de afslag te nemen naar het uiterste puntje van dit schiereiland, maar we komen maar halverwege. Halverwege weg 579 stopt het asfalt. Gelukkig is daar wel een parkeerplaats. We lopen even naar de kust en gaan daarna terug naar de hoofdweg.
Wat langer spenderen we bij de Saxholl. We beklimmen deze kleine berg en hebben zo een mooi zicht op het omringende landschap. Na de afdaling zijn we toe aan een kop koffie. Onze route op wikiloc van deze beklimming: Saxholl. Een klein bergje van 55 meter hoog. Het kost ons dan ook slecht een kwartier om deze berg te beklimmen.

Op naar de eerste super attractie van vandaag. Bij weg 572. We gaan daar stenen optillen, door gaten kijken, scheepsresten bekijken, wandelen en uiteindelijk uitkomen bij Dritvik en een Blueberry labyrint. Een erg leuke en afwisselende wandeling. Zeker gezien het feit dat alle toeristen niet verder komen dan het scheepsschroot.

Onze route op wikiloc van deze leuke wandeling die net iets verder gaat dan menig tourist: Dritvik & Blueberry labyrint. Voor diegene die zich afvragen hoe wij aan deze wandeling zijn gekomen? Aan het eind lag een geocache, die je doormiddel van allerlei vragen onderweg kon vinden. Een leuke wandeling van 2,8 km. Wel doen we 1,5 uur over deze wandeling.

Dan nemen we een kijkje bij Londrangar, een hoge rots vlak aan zee. Niet eens in zee. Dat hebben we dan ook snel bekeken. Hiervoor hebben nog wel een korte wandeling van 1 km en 15 minuten ondernomen. We zien Londrangar alleen vanaf een afstand. De details zijn te vinden op wikiloc: Londrangar.

De volgende grote attractie is Arnarstapi. We doen hier de wandeling van Rother. Wandeling 48: De basaltkust van Arnarstapi. Een mooie kust wandeling, die uiteindelijk uitkomt bij Hellnar, waar we warme chocolade melk en skyr gebak eten bij restaurant Fjoruhusid: Tripadvisor Fjoruhusid Hellnar. Overigens kun je hier ook gewoon met de auto komen, en de wandeling kun je hier ook starten. We hadden dat beetje energie ook wel nodig. Onderhand hebben we er toch al heel wat kilometers en hoogtemeters opzitten vandaag.

We lopen dezelfde weg terug. Als we terug zijn bij de trol neemt Ineke nog even een plaatje en een geocache mee. Onze wandeling van 7,2 km en 3 uur op wikiloc: Arnarstapi.

Dan zoeken we een overnachtingsplek. Een mogelijke overnachting had Ineke gevonden bij het kerkje van Búðir. En daar strijken we dan ook neer. Het kerkje kunnen we helaas niet bezoeken.
We slaan de volgende twee attracties over: Sönghellir en Rauðfeldsgjár. Misschien voor een volgende keer? Omdat we al onze reserve dagen hebben gebruikt, moeten we morgen in één keer doorrijden naar Glymur.

Bij Búðir staan we heerlijk in het zonnetje maar wel op de wind. We zetten de auto zo gunstig mogelijk neer, met de neus van de auto in de wind. Dan kan de kachel ook nog even aan. En alleen het achterdeel van het dak gaat omhoog, zodat Johan wel goed kan koken. Er staan nog twee andere campers.
‘s Avonds na het eten hebben we toch nog een beetje energie kunnen vinden om in de omgeving, een duingebied, een korte wandeling te maken. Weer eens heel wat anders. Het lijkt meer op een wandeling in de Nederlandse duinen, met helmgras, duinen en een zandstrandje.