Maandag 20 juli
Afgelegde km: ± 194 km
Activiteiten: Stöng; wandeling naar Gjain; Selfoss; wandeling Seljalandsfoss & Gljúfráfoss
Overnachting: campsite Skogafoss

Vannacht rustig kunnen slapen. De rumoerige jongelui van gisternacht zijn verdwenen.
We zijn vroeg wakker. Het is tenslotte al licht. Voor de koffie gaan we eerst met de auto naar Stöng en Gjain. Stöng hebben we dan ook helemaal voor ons alleen. Er is ook helemaal geen bewaking. Dat dat tegenwoordig nog kan. Het geeft een leuk beeld van een boerderij uit het verre verre verleden. Vroeger hebben mensen hier gewoond, maar door vulkaanuitbarstingen zijn de mensen verdreven. Echt een community, allemaal onder 1 groot dak. Vanaf daar wandelen we naar Gjain.

Een leuke wandeling naar een leuke gorge. Helaas kunnen we daar niet een rondwandeling maken, omdat de brug verdwenen is. We lopen dan ook gedeeltelijk via dezelfde weg terug. Het is een dal met veel watervalletjes en mooie rotsformaties. Onze wandeling is te vinden op wikiloc: Stöng Gjain. Een korte wandeling van 2,7 km en 82 meter hoogteverschil waar we een dik uur over hebben gedaan.

Terug op de camping drinken we koffie in het zonnetje in de luwte voor de caravan.
Dan gaan we op weg naar Selfoss. Ineke logt hier een aantal caches terwijl Johan naar de supermarkt gaat, wederom een Kronan.
Daarna tanken we nog wat Diesel. We raken inmiddels bedreven in het selfservice tanken m.b.v. de creditcard.
De volgende stop is bij de watervallen Seljalandsfoss en Gljúfráfoss. De parkeerplaats bij de Seljalandsfoss is helemaal vol en het is daar moeilijk manoeuvreren met een caravan, dus rijden we de weg verder af tot vlak bij de Hamragarðar campsite. Daar is ruimte genoeg om te parkeren.

We lopen over de campsite naar het pad dat langs de bergwand loopt. Vanaf hier loop je eenvoudig naar de Seljalandsfoss. Net als alle anderen willen wij natuurlijk ook achter de waterval langs lopen. Het is inmiddels al wat begonnen te sputteren, dus de regenjas hadden we al aan. Die is hier ook wel nodig. De ruimte achter de waterval is groter dan verwacht. Het is misschien wel glad en je moet zeker voorzichtig lopen, maar eng is het nergens.

We lopen langs het zelfde pad terug naar de Gljúfráfoss. Hier is het aanmerkelijk rustiger. En dat is wel fijn, want het is ook maar een kleine ruimte vlak bij de waterval. Ineke gaat ook hier kijken. Voor dat doel had ze de waterschoenen al bij zich. Een korte wandeling door een kleine kloof brengt je dan in een mooi gat, waar de waterval naar beneden stort. Op zich niet gevaarlijk of moeilijk. Je ziet ook veel mensen gewoon met hun wandelschoenen de kloof in lopen, maar dan moet je dus wel door het water lopen. Ineke maakt nog een paar leuke plaatjes van vlak bij de waterval. Dat is echt de moeite waard.

Deze eenvoudige wandeling van 3 km hebben we gelopen in 1,5 uur. De gelopen route kun je vinden op wikiloc: Seljalandsfoss & Gljúfráfoss.

We rijden naar onze overnachtingsplek waar we even na 3 uur aankomen: de campsite bij Skogafoss. Hier genieten we van de vele mensen die af en aan lopen en hun tentjes opzetten. Johan wilde eigenlijk wat lezen, maar buiten was zo veel te zien, dat er niet veel van lezen komt. Ook nu regent het af en toe en we zetten de verwarming aan. We hebben elektriciteit, dus dit typ ik op mijn laptop. We kunnen alle apparaten opladen en de koelkast aanzetten. We blijven hier twee nachten.