Vrijdag 24 juli
Afgelegde km: ± 50 km
Activiteiten: Svartifoss; Sel; Hofskirkja; ijsschotsenmeer Fjallsarlon
Overnachting: Aan de oever van Fjallsarlon

Vroeg op vandaag. Gister was bij het visitor center regen voorspeld voor vandaag, dus nog een reden om vroeg te beginnen. Want het is nog droog als we op pad gaan. Om kwart over 8 gaan we aan de wandel. Er zijn hier erg veel wandelingen. We hebben besloten om toch een korte route te lopen. Uiteindelijk is de keuze gevallen op wandeling 12 van de Rother wandelgids: Watervalronde in het nationaal park Skaftafell. Helaas begint het al snel te sputteren. We trekken de regenjassen aan, maar het regent te weinig om de jas aan te hebben. Dus die gaat al snel weer uit. De wandeling leidt ons direct naar de Svartifoss. Het is nog heel rustig en we hebben dan ook de waterval voor ons alleen. Daarna lopen we door naar de top van onze wandeling. Het uitzicht punt Sjónarker.

Maar het uitzicht is erg beperkt vanwege de mist. De volgende attractie langs de route is Sel, een mooi boerderijtje die je ook van binnen kunt bekijken. Je kon goed zien hoe de bewoners sliepen, kookten en woonden. Erg leuk en echt de moeite waard om hier naar toe te wandelen. Horizontaal gezien is de wandeling zo klein dat we de andere wandelaars nu ook kunnen zien lopen. Ondertussen neemt het aantal wandelaars toe. Alleen zijn wij dan allang weg van het drukste deel. Na Sel lopen we langs een geocache op een prachtig plekje en naar de plek waar men vroeger de lammeren stalde. Een prachtige plek, waar ook hoge naald- en berkenbomen staan.

Inmiddels zijn we weer op de laagvlakte en lopen naar de caravan terug. Onze route op wikiloc: Svartifoss & Sel. Wij doen deze leuke wandeling van 6,2 km en 229 hoogtemeters in 2 uur en 3 kwartier. En dan is er koffie. Lekker warm en droog in de caravan.

Voordat we gaan verkassen maken we eerst gebruik van de douches. Nu is het rustig bij de douches en we willen de komende dagen in het wild kamperen. Alle apparatuur is weer aan de lader geweest. We hebben alleen nog vlees voor vanavond. Een werkende koelkast is niet meer zo nodig.
Op het moment dat wij vertrekken, vertrekken onze beide buren voor een wandeling. We lopen duidelijk voor op het schema van de rest.
Na enkele kilometers op weg naar onze volgende wildkampeerplek, gaan we een kerkje bekijken. Hofskirkja is nog één van de weinige plaggenkerkjes. Erg leuk. Ondanks dat de deur wat moeilijk opengaat, lukt dat toch, zodat we ook een blik naar binnen kunnen werpen. Van buiten is hij mooier dan van binnen. Daar is het alleen ruimer dan we dachten. Verder is alles erg eenvoudig. Ook zoekt en vindt Ineke nog een cache. Dank zij deze cache wisten wij het kerkje te vinden. We ontmoeten hier nl. andere Nederlanders die blij waren het kerkje eindelijk gevonden te hebben.

Bij de volgende stopplek gaat Ineke alleen op zoek naar een geocache. Het miezert ondertussen hevig, vandaar dat Johan in de auto blijft zitten. Ineke wordt van deze 5 minuten buiten lopen vreselijk nat. Het is een soort spray regen. Je moet er wel wat voor over hebben om een geocache te scoren.
Vandaag is de af te leggen afstand zeer kort. We willen overnachten aan de oever van het ijsschotsenmeer Fjallsarlon. Maar het is ondertussen zo mistig dat we het meer nauwelijks zien. Wij blijven dus lekker in de caravan. Terwijl de ene na de andere auto komt en gaat om het meer te bekijken. De kachel gaat af en toe even aan, want het is koud.

Wat hebben we tot nog toe een geluk gehad. Stel dat je de gehele vakantie dit weer hebt. Dan zie je erg weinig van IJsland.
Tot het moment dat we op bed gaan komen er af en toe nog mensen langs. Of ze komen kijken naar de mist of op zoek zijn naar een overnachtingsplek weten we natuurlijk niet. Uiteindelijk zijn we met drie andere campers die hier de nacht door brengen.