Zaterdag 1 augustus
Afgelegde km: ± 137 km
Activiteiten: Wandeling eiland van Eyan; walvissafari Husavik
Overnachting: Op een parkeerplaats op een bergpas langs weg 1

Vroeg op. Afgelopen nacht was het weer lang druk op de campsite. We hadden wel het dak van de caravan naar beneden gedaan, maar Johan had tot 3 uur muziek gehoord.

We wandelen om half negen vanaf de campsite omhoog naar het eiland van Eyan. Een wat saaie wandeling. We zijn wat verwend geraakt de afgelopen weken. Aan het eind toch een mooi uitzicht en als bonus twee caches. Volgens de boekjes zouden hier veel planten groeien, maar dat viel wat tegen.

Aan het eind van de canyon bedoelen ze zeker. Hier zijn voornamelijk veel niet bloeiende bosbessen en heide. Onze route op wikiloc: Eiland van Eyan. Wij hebben 1,5 uur gedaan over deze 4,6 km. Vanwege het geringe hoogteverschil is dit een eenvoudige wandeling.

Om een uur of 10 zijn we weer op de campsite en drinken koffie. Ineke maakt nog gebruik van de douches. Het is daar nu erg rustig. Om een uur of 11 gaan we op pad naar Husavik. Omdat we ruim op tijd zijn gaan we eerst tanken en boodschappen doen. We komen morgen wel in Akureyri maar we weten niet of de winkels dan wel open zijn. Het is een lang weekend voor de IJslanders. Vandaar ook dat wij twee nachten in de bush gaan kamperen.
Ruim op tijd gaan we op weg naar de Whalewatching maatschappij. Deze maatschappij heeft alles prima geregeld. Even betalen en dan naar de haven. Op de boot hijsen we ons in een soort warme regen/skipakken. Lekker warm. We hadden geen wandelschoenen aan.

Dat zou handiger zijn geweest maar gelukkig hebben we het niet koud gehad. Ineke had een trui en winterjas aan en Johan zijn Gaastra trui en regenjas. Met mutsen en handschoenen en sjaals bleven we goed warm. En nu maar hopen dat we veel walvissen zien. Ineke kreeg nog een drankje tegen zeeziekte. Het had gister erg gewaaid en daardoor waren vandaag de golven erg hoog. Nou dat was een goed drankje. Volgens Johan hebben diverse mensen overgegeven. Eén zelfs midden in het gangpad terwijl je toch heel makkelijk overboord kunt overgeven, maar mensen generen zich daar zeker voor.

Men laat het liever over de kleren lopen!? Had onderdeel van de informatieverstrekking moeten zijn. Ineke had nergens last van. Al snel wordt de eerste walvis gespot. Daar bleven we even wat rondvaren. Daarna gingen we naar de overkant van de baai waar ook een walvis gespot was. Die hebben we ook goed op de foto kunnen krijgen. Maar hij kwam niet erg hoog uit het water, alleen zijn rugvin. De diepte was ongeveer zijn eigen lengte. Om die reden kun je hier alleen maar kleine walvissen spotten.
Uiteindelijk zijn we nog verder van de kust af gegaan en hebben nog een Minke whale gespot. Helaas moesten we toen weer terug. 3 uur is snel voorbij. Op de heenreis waren de golven best hoog. Maar je went er wel aan. Zeebenen hadden we echter niet. Als je je probeerde te verplaatsen zwalkte je over het dek. Johan en ik waren op het eind de enigen, die voor op de boeg stonden, lekker genietend van het meters op- en neer gaan. De IJslandse Walibi. Een leuke ervaring. Op de terugreis kregen we nog warme chocolademelk met een soort IJslandse oliebol/donut.
Weer voet aan vaste wal, rijden we door naar Goðafoss, waar het erg druk is. We blijven hier dan ook kort en gaan op zoek naar een plekje om de nacht door te brengen.

Dat wordt op een parkeerplaats aan weg 1 ergens op een bergpas (N65° 48.762′ W17° 59.126′). In het begin rijden er nog wel veel auto’s langs, maar dan ben je zelf nog druk bezig met eten koken en staat de radio aan, dus heb je er weinig last van. Ons uitzicht is prachtig. Een kleine privé waterval en mooie bergen.
We gaan vroeg op bed. We zijn moe en maken zelfs niet eens een wandeling naar onze privé waterval.