Woensdag 5 augustus
Afgelegde km: ± 289 km
Activiteiten: Autorit langs de zuidelijke kust van de Westfjorden
Overnachting: Tálknafjörður camping

Vandaag is een reisdag. We willen in 1 keer naar Tálknafjörður rijden.
Tijdens de eerste kilometers op weg 59 waait het nog steeds erg hard. Omdat het nog vroeg is, zoals gebruikelijk rond kwart over 8, is er nog niemand op pad. De eerste stop en tevens koffiestop is bij hotel Bjarkalundur langs weg 60 bij een cache. Ondertussen hebben we al besloten om geen wandelingen te maken.

Het waait echt te hard. Langs de kant van de weg staan altijd borden. We hadden hier nooit echt goed naar gekeken, maar nu werd dat toch wel belangrijk. Vlak voor onze koffie pauze was een dergelijk bord, met daarop iets van 14 en een cijfer in het rood aan de rechterkant. Wij zijn gewend in windkracht en Beaufort te rekenen. In IJsland dus duidelijk niet. Dit betekent nl m/sec. Op de camping op internet even de relatie achterhaalt.

Windkracht (in Bft)Betekenism/s 
0windstil0,0 t/m 0,2
1zwakke wind0,3 t/m 1,5
2zwakke wind1,6 t/m 3,3
3matige wind3,4 t/m 5,6
4matige wind5,5 t/m 7,9
5vrij krachtige wind8,0 t/m 10,7
6krachtige wind10,8 t/m 13,8
7harde wind13,9 t/m 17,1
8stormachtige wind17,2 t/m 20,7
9storm20,8 t/m 24,4
10zware storm24,5 t/m 28,4
11zeer zware storm28,5 t/m 32,6
12orkaan32,7 en hoger


Het was onderweg dus windkracht 7 en later hebben we nog hogere waarden tot 24,5 m/s gezien. Voor meer details: is.sixt onder het kopje: Weather and seasonal road conditions.
Het waaide dus behoorlijk en de caravan trok wat aan de auto, maar een Eriba blaas je niet zomaar van de weg. Na de koffie op de parkeerplaats van het hotel gaat Ineke nog een geocache loggen, terwijl Johan een boek leest. Een leuke wandeling langs het riviertje rechts naast het hotel. Een tip om eenvoudig bij de geocache te komen: ga naar het bruine houten huisje en steek daar de rivier over. Dan loopt er een pad naar de geocache.

Na de cache gevonden te hebben, gaat Ineke bij het hotel navragen of het veilig is om verder te rijden. Er rijden nauwelijks auto’s op de weg. Volgens de aardige jongeman van het hotel is dit vrij normaal, en konden we prima verder. Alleen niet te hard rijden. Wel zetten we de watercontainer in de caravan als verzwaring.
Al snel komen we bij het gravel deel van de route. Er zitten behoorlijke hobbels in de weg met een stijging van 18%. Met slippende banden halen we de top. Nadat we weer op het asfalt zijn aangeland nemen we een korte rustpauze en lezen in de auto, waar het lekker warm is, een boek. Daarna ondernemen we de laatste etappe.
Als we in het dal van de camping arriveren, zien we ineens dat het water in deze fjord bladstil is. In de fjorden eerder op de dag waren er steeds hoge golven. En ja hoor, op de vrij wel lege camping, waar we even na 2 uur aankomen, is het gewoon windstil. Toch zoeken we voor de zekerheid een plekje waar we uit de wind staan. Wederom een campingcard camping: Campingcard.is Talknafjordur.

’s Avonds na het eten maken we een avond wandelingetje naar de fjord. Tijdens het lopen worden we aangevallen door sterntjes. Vanuit een Stuka-duikvlucht krijgt Johan een lading vogelpoep op zijn jas. De terug weg nemen we via een pad langs het bos, ver weg van de sterntjes, dat weer uitkomt bij de campsite.
Voor de rest is dit dorp echt een gat. Ineke is er nog even doorheen gereden, omdat je er een fabriekje van cremes vindt. Dat is een leuk souvenir. Maar de fabriek was dicht. Je kunt het overigens ook kopen bij het zwembad annex receptie van de campsite.
Een leuke en rustige camping, met voor ieder wat. Voor de kinderen een luchtkussen en een zwembad (waar je wel apart voor moet betalen). Voor de mannen een leuke barbecue waarop Johan vanavond een lamsbout klaar maakt. Voor de vrouwen de leuke crèmes en een ideale afwasplaats: binnen met warm water, in een leuke keukenruimte voor de tentjeskampeerders. En voor iedereen die dat wil ook nog eens gratis internet.