Woensdag 2 mei
Activiteiten: Odigitria monastery; wandeling Agiofarango gorge; wandeling Kali Limenes
Afgelegde afstand met de auto: ± 80 km
Overnachting: Eleonas country village in Zaros

Vandaag gaan we richting het zuiden. De eerste stop is bij de Minoïsche opgravingen bij Phaestos. Zo te zien zijn er erg veel bussen, dus slaan we dat maar over. De volgende stop is vele malen interresanter en leuker om te bekijken: de Odigitria monastery. Er lopen nog wat monniken rond en al lopend tussen de monniken, bekijken we de oude toren en het kerkje. Meer een museum dan een klooster.

Bij de Monestry houdt de verharde weg op. We rijden dan ook voorzichtig verder naar de wandelparkeerplaats voor de wandeling door de Agiofarago gorge. Deze wandeling is beschreven in de Rother wandelgids 41 Agiofarago gorge: 2 uur 10 min; blauw (= eenvoudig); 8 km met een hoogte verschil van 100 meter. Een prachtige wandeling die uitkomt bij het strand. De zwemkleding en waterschoenen gaan dus mee. Wel warm, maar prima te doen. Af en toe een lekker windje en het pad is niet zo stijl.

Het pad loopt voornamelijk naast de gorge en is deels met de auto te doen. Totdat je echt bij de gorge komt en het ook voor auto’s verboden is. De laatste 100den meters loop je echt over de bodem van de gorge. Onderweg klimt Ineke nog even in een oude olijfboom om een geocache te zoeken. Gelukkig op de heenreis, want op de terugreis liggen er bergbeklimmers, die de steile wand van de gorge hadden beklommen, onder de boom uit te rusten. Het kerkje dat vlak bij het eind staat is zelfs open om te bekijken. En er is een waterpunt voor de dorstigen. Aan het eind wacht ons een heerlijk strandje.

We zijn vandaag niet alleen op het strand. Maar als we bij het strand aankomen vinden we links bij de rotsen een mooi plekje waar anderen net weg gaan. Ineke kleed zich om, om een lekkere verfrissende duik te nemen. De waterschoenen blijken toch wel heel erg handig. Anders is het moeilijk om over het keien strand te lopen en in het water te komen. Het water is al heel snel erg diep, dus je kunt er lekker zwemmen. Nou ja, een beetje bewegen. De golven zorgen er wel voor dat je niet echt lekker zwemt. Maar het is wel verfrissend.

Na ons komen er nog veel meer mensen en het strand wordt druk. Er worden zelfs mensen met een truck afgezet door een taxichauffeur, die lekker in de schaduw gaat zitten als zijn gasten zwemmen.

Na een rustpauze van zo’n 40 minuten, lopen we dezelfde weg weer terug. Het is inmiddels bijna 13:00 uur. Verbazingwekkend hoeveel mensen we nog tegenkomen op de terugweg. Allemaal onderweg naar het water, soms zelfs gewoon zonder degelijke wandelschoenen, wat ons lastig lopen lijkt. Het pad is niet moeilijk te lopen, maar toch. Details van onze wandeling door de Agiofarango gorge.

Weer bij de auto vervolgen wij de de route naar Kali Limenes. We rijden hiervoor eerst zo’n 450 meter terug naar de wegsplitsing, om daarna rechtsaf te slaan om zo via de dirtroad verder richting het zuiden te rijden, naar de kapel waar een multi geocache is over Paulus die daar aan land is gekomen. Vooral Johan is geïnteresseerd in dit plekje. Goede Havens heet het plaatsje dan ook. Hier wordt nu olie aan land gebracht.

Dat Paulus hier aan land gekomen is wordt gebaseerd op de tekst uit Handelingen 27 vers 8:

We bekijken eerst de grot, waarvan men denkt dat Paulus daar heeft gewoond. Voor het vinden van de cache, moeten we zelfs nog een heuveltje beklimmen. Maar het uitzicht is dan ook geweldig. Details van onze wandeling op de heuvel bij Kali Limenes. Een korte wandeling van ruim 1 km waarbij je wel een heuveltje van 30 meter hoog moet beklimmen voor het mooiste uitzicht.

Na deze wandeling gaan we via de verharde weg terug naar ons huisje.

’s Avonds eten we weer heerlijk bij het restaurant van Eleonas. Op die manier hoef je alleen maar even af te dalen. Vandaag kiest Johan voor een lokale specialiteit: Rabbit en Ineke voor Tagliatelle met zalm. Er is vanavond live muziek met een dansgroep. Ze weten zelfs ons (ja Johan ook) te bewegen om mee te dansen. Helaas hebben we daar geen foto’s van omdat we allebei aan het dansen waren.

Daarna genieten we op ons terras van de vallende nacht.