Zondag 29 april
Activiteiten: Wandeling Spinalonga circuit; bezoek Agios Nikolaos
Gereden afstand met de auto: 55 km
Overnachting: Panorama villas Agios Nikolaos

Het is ons eindelijk gelukt om weer lekker vroeg op te staan. Om 6 uur staan we allebei buiten ons bed. Johan wil graag de zon op zien komen. Daar hoeven we geen lange autoritten voor te maken maar gewoon ontbijten op het balkon aan de zeezijde is al voldoende. Omdat het wat heiig is, is het geen mooie zonsopgang, maar de luchten zijn toch erg mooi.

Als je zo vroeg opstaat, kun je ook vroeg op pad en dat gaan we dan ook doen. Mede omdat de wandelroute van vandaag geen of weinig schaduw heeft is het prettig om vroeg te starten. We hebben ook nog geluk dat het in het begin van de route wat heiig en bewolkt is.


Vandaag gaan we de Spinalonga circuit lopen. Beschreven in Sunflower east, wandeling 6: ‘Big’ Spinalonga Island. Een route van 10 km. Ineke is blij dat hier ook deels een geocaching trail loopt. Die geocaches kunnen met een bezoek worden vereerd tijdens de wandeling. Wederom een leuke route. Afwisselender dan verwacht. Met mooie uitzichten over Elounta en de zee. Aan het eind is zelfs een klein kerkje dat we helaas niet kunnen bezoeken.
We lopen ook langs een dorsvloer. Nu midden in de wildernis, maar aan het aantal huisjes (die niet bewoonbaar meer zijn) kun je wel zien dat hier veel mensen hebben gewoond.


Volgens de wandelgids zou deze eenvoudige wandeling best lastig zijn, omdat het er erg heet kan worden en omdat het pad vaak overgroeid is. Daar hebben we niets van gemerkt. Het pad was prima begaanbaar. Voor de zekerheid hadden we lange broeken bij ons, maar die hebben we niet gebruikt. Misschien is dat nodig later in de zomer, als de planten weer lekker gegroeid zijn? Nu was het pad prima te volgen en we hadden weinig last van stekelige planten.

De wandeling start aan het begin van het schiereiland (na het hoge bruggetje) en wat oude windmolens zonder wieken. Daar is ook de verzonken stad te zien: Olous. De stadmuren kun je nog onder water waarnemen.

Details van onze gelopen route: Spinalonga Circuit. Een route van 8,2 km met een hoogte verschil van 141 meter. Na 4 uur en een kwartier staan we weer bij het begin punt.

Het is net 12 uur geweest als we klaar zijn met de wandeling en rijden direct terug naar huis voor een rustig middagje. We zwemmen, typen dit verslag, lezen wat, eten en drinken, kortom we keutelen wat aan. Met de bedoeling om om een uur of 5 naar het centrum van Agios Nikolaos te gaan.

We gaan stukje bij beetje de zuidkust van Agios Nikolaos langs. We parkeren de auto aan de rand van de stad en lopen langs de boulevard om twee geocaches te vinden. De eerste ligt een beetje akelig en Ineke heeft moeite om hem te pakken. Ineke heeft hoogtevrees. Van de eerste twee geocaches hebben we een fotolog gemaakt omdat we geen pen bij ons hadden. Vooral de 2de geocache is erg leuk: Votsalo. We moeten hiervoor over het terras van het café naar een heel leuk baaitje, dat voor iedereen toegankelijk is. Details van deze cache en de kleine baai. Echt een leuk plekje om naar toe te gaan.


Daarna parkeren we de auto op de parkeerplaats aan de haven. Dat bleek zelfs op zondag gratis te zijn. Vandaar lopen we via de kust naar de haven. Onderweg wat geocaches scorend, nadat we ergens een toeristische pen hebben gekocht. Waar mogelijk, want we hebben geen bergschoenen aan en dan ga je geen heuvels beklimmen. We lopen via de winkelstraten (waar de winkels gewoon open zijn) naar Lake Voulismeni. Daar lopen we een multi geocache (waarbij je op meerdere plaatsen de gegevens moet verzamelen om de uiteindelijk geocache te kunnen vinden), die toevallig uitkomt bij het restaurant waar we willen eten. Chez George had goede reviews op internet. Maar eigenlijk heeft het restaurant een andere naam (Gioma Meze). Maakt niet uit, de bediening was erg goed en het eten super lekker. We hebben allebei lamsvlees gegeten. Last but not least is het een super locatie. Klaarblijkelijk is het gebruikelijk dat je brood en water krijgt zodra je gaat zitten. Later blijkt dat je dat brood op je rekening terugziet. En dat je achteraf gewoon een toetje krijgt aangeboden. En dat die dan weer niet op de rekening staat. Voor Ineke is het erg prettig dat er overal gewoon water wordt geserveerd. Daar houdt je het het langs bij uit. i.p.v. allerlei drankjes als Seven-up.


Na het eten, het is ondertussen gewoon fris geworden, lopen we terug naar de auto. Eerst dalen we af via de trappen en langs het water lopen we naar de haven. Een leuk stadje.