Dinsdag 1 mei
Activiteiten: Reisdag; strandwandeling Istron; rondwandeling Ierapetra; bezoek strand Mirtos; wandeling Gortys – Agii Deka
Afgelegde afstand met de auto: ± 150 km
Overnachting: Eleonas country village in Zaros

Vandaag gaan we verkassen. Onderweg maken we er een leuke afwisselende dag van. Ondanks dat de receptie pas om 9 uur open gaat, kunnen wij al ruim voor die tijd vertrekken. We staan op om een uur of 7 en voor 8 uur rijden we weg van de locatie.

Na enkele kilometers stoppen we bij Istron voor een korte wandeling: een beach walk. We hebben op 1 enkele hondenuitlater het strand voor ons alleen. Op het strand staan ook een aantal bunkers. Dit was vast een goede plek voor een invasie. Deze strandwandeling brengt ons bij een soort diepte met daarin de mooiste planten. Nieuwsgierig? Details zijn te vinden op de geocache pagina van Rudakis’ Little Paradise. Details van onze korte strand wandeling bij Istron. Slechts 2 km met nagenoeg geen hoogteverschil.

Daarna vervolgen we onze rit naar een kapelletje vlak bij Gournia. Omdat Ineke ten oosten van Ieratpetra een speciale cache wil scoren rijden we deze weg opnieuw heen en weer, en gaan dan ook direct maar daar aan het strand zitten voor een koffie pauze. In Ierapetra bezoeken we de haven, en maken een korte rondwandeling door het oude stadje met zijn smalle straatjes.

Ten westen van Mirtos is een leuk strandje, waar we nogmaals gaan koffie drinken en Ineke nog een frisse duik neemt en een cache vindt.

Onze poging om het stadje Ano Viannos te bezoeken valt in het water, het is 1 mei en alle dorpsbewoners zijn inmiddels naar het centrum getogen om daar op de terrasjes te gaan zitten, met als gevolg dat wij geen parkeerplaats meer kunnen vinden. Bij Gortys hebben we wederom pech dat het 1 mei is. De opgravingen zijn gesloten. Wel maken we, in de bloed hitte, een wandeling door de olijfgaarden naar het stadje Agii Deka. Onderweg zien we achter hekken wat van de opgravingen. Details van onze wandeling van Gortys naar Agii Deka. Een wandeling van 1,5 uur over 3,5 km.

De laatste etappe naar onze eindbestemming voor vandaag: Eleonas country village in Zaros, blijkt toch even wat lastiger. We komen uit op een kleine dirt road, die gewoon niet te berijden is. De ouderwetse kaart moet eraan te pas komen. Nu blijkt de weg die op de kaart staat nog niet klaar te zijn. Uiteindelijk vinden we de correcte weg. Hèhè. Ineke heeft drie dingen op schoot. De gps, de telefoon met Googlemaps en een kaart. We rijden eerst helemaal terug naar de hoofdweg en rijden dan nog een stuk door. Gelukkig komen we dan wel op de juiste weg uit. We moeten gewoon nog wat verder doorrijden.

Aan het eind, vlak bij ons nieuwe onderkomen, passeren we nog een kudde geiten die terug gaat naar het dal. Altijd makkelijker om ze tegemoet te komen dan erachter te zitten. Deze geiten horen we elke dag naar boven en naar beneden gaan. Bij Eleonas is het een drukte van je welste, terwijl wij dachten op een afgelegen en rustige plek aan te komen. Blijkt dat het terras van het restaurant overvol zit met locals. Het terras is best groot, dus de smalle weg staat ook vol over een grote lengte. De locals hebben geluncht bij Eleonas omdat het 1 mei is.

Volgens de eigenaar keert straks de rust weer terug. Hij neemt het stuur van onze auto over en rijdt de auto naar ons huisje: huisje 8 (Polyhymnia, één van de negen muzen uit de Griekse mythologie). Nadat de auto geparkeerd is, moeten we nog een trap op. De eigenaar is zelfs zo vriendelijk om onze grote tas te dragen.

Wat een leuk huisje: echt een paradijsje, met twee terrassen. Eén terras vanuit onze slaapkamer en één terras op de eerste verdieping, waar nog een slaapkamer is. Vanaf het boven terras heb je prachtig uitzicht over Zaros en het dal.
Dit huisje heeft echt alles. Shampoo, douche gel, Koffie & suiker. Alleen kun je er niet zelf koken.

Na bijgekomen te zijn en een verfrissende douche genomen te hebben en genoten te hebben van ons huisje gaan we om een uur of 7 eten. We nemen allebei lamsvlees, met vooraf tzatziki. Ineke neemt verder nog een salade met kip. We hebben heerlijk gegeten. Nadat we weer omhoog geklommen zijn, genieten we van ons terras alvorens we naar bed gaan.