Vrijdag 27 april
Activiteiten: Wandeling bij Epano Pines; rondrit Katharo plateau
Afgelegde km per auto: ± 90 km
Overnachting: Panorama villas Agios Nikolaos

We moeten duidelijk acclimatiseren en op gang komen. We verslapen ons. Iets wat ons eigenlijk nooit overkomt. De slaapkamer is totaal verduisterd. Ook al is het al ochtend en licht buiten, het blijft pikkedonker in de slaapkamer. Waarschijnlijk omdat we zo moe waren heeft Johan te weinig bewogen tijdens zijn slaap. Johan heeft een horloge dat zichzelf opwind als zijn hand beweegt. Normaal ook ’s nachts, maar nu dus duidelijk niet. Waarschijnlijk is de batterij ook aan het eind van zijn Latijn. Want een goede batterij had hier vast wel tegen gekund.

Maar in dit geval hebben we ons verslapen. Het was half negen toen we wakker werden. Zelfs toen hebben we erg rustig aan gedaan. Johan moet even wennen aan het nieuwe ritme. Voordat we het ontbijt genuttigd hebben, de koffie hebben gezet en gereed waren voor vertrek was het al erg laat.

Vandaag gaan we een mooie geocache wandeling maken. Op basis van de wandeling: Walled Trails around Pines. Deze wandelroute is beschreven in de wandelgids: „Circular Walks & Gorges in East Crete“ by Caris Gallos & Anne Boura. Wij hebben deze wandelgids niet, maar wel alle geocaches van deze wandeling en kunnen op basis daarvan prima de route volgen. Je kunt onze trail gebruiken voor de tocht. Wij hadden bij één van de logjes een GPX bestand gevonden, wat erg handig is, want we zijn toch een keer verkeerd gelopen. De wandeling start in het dorpje Epano Pines. Vanuit het dorp loop je in het begin aardig stijl omhoog via een weggetje tussen muurtjes. Het grootste deel van de wandeling is op paden tussen muurtjes. Maar omdat deze paden niet meer zo veel gebruikt worden groeien er de nodige planten op het pad. Onder andere een heerlijk geurende plant. We hebben een takje mee genomen en denken dat het Oregano is, maar weten het niet zeker. Onderweg zoeken we de nodige geocaches, drinken erg veel water en genieten van het mooie uitzicht en de mooie wandeling. Halverwege komen we een boer tegen die ons verteld dat we niet verder kunnen op dit pad. Hij heeft net het hek gesloten met een slot. Hij wil ons wel de weg wijzen. We lopen even met hem mee, maar ontdekken dat het geen goed plan is om zijn route te gaan volgen. Hij wijst ons de kortste route terug naar het dorp over de heuvel. Wij willen graag om de heuvel heen lopen inplaats van erover heen. We willen graag deze geocache route verder aflopen. We vertellen hem dat we wel over het hek heen klimmen. Overigens hebben we nooit een hek gezien waar we niet doorheen kunnen. We vervolgen onze route en komen uit bij een perfect uitzicht op het Lepra eiland Spinalonga. Hebben we die ook even gezien, want we zijn niet van plan om daar met een bootje naar toe te gaan.

Het is even zoeken naar een schaduwplekje waar we kunnen uitrusten en wat kunnen drinken. We komen bij een hek dat we met wat meer moeite dan de voorgaande hekken kunnen open maken en vinden dan een plekje in de schaduw. Daar ontdekken we dat we niet door dit hek hadden gehoeven en we dus weer terug moeten. Toch een voordeel dat Ineke de trail van andere geocachers gedownload had. We moeten dus weer terug door het hek, maar dat doen we natuurlijk niet. We klimmen gewoon over het stenen muurtje. We doen net alsof we nog 20 zijn. Daarna lopen we nogmaals verkeerd, maar na een 100 tal meters, en dat is veel in de hete zon, ontdekt Ineke dat we bij een T-splitsing niet rechts af hadden gemoeten, wat logisch leek, maar links af. Wij dus weer terug. Al snel komen we op een landweggetje uit.

Uiteindelijk komen we weer uit in het dorp met zijn schattige kerkje. Kortom een prachtige wandeling. Maar omdat het toch weer erg warm is en we zo laat begonnen zijn, was het voor ons toch nog een zware tocht. Maar dat geeft niet. Een beetje werken aan de conditie kan nooit kwaad. We hebben in totaal bijna 3 uur gedaan over deze route, maar dat komt natuurlijk ook omdat je af en toe een geocache wilt zoeken en vinden. Onze route van 4,8 km met 140 hoogtemeters kun je vinden op wikiloc: Walled trails around Pines. Als je geïnteresseerd bent in geocaching verwijs ik je naar de eerste cache van dit trail: de eerste cache van dit trail.

We vervolgen onze weg naar de Minoïsche opgraving Lato. Daar arriveren we 2 minuten na 3 uur, om te horen dat men net is gesloten. Jammer maar ach, we zien er vast nog wel een paar andere. Daarna rijden we in Kritsa echt door de wandelhoofdstraat! Waar het niet druk is, maar wel overal winkeltjes zijn die graag aan de toeristen iets willen verkopen. Daarna rijden we zigzaggend naar de het Katharo plateau. Eerst langs olijfbomen. Vervolgens langs geel bloeiende brem. De brem wordt gevolgd door allemaal kleine boompjes in allerlei vormen en het eindigt met de grote en hoge bomen. Een erg mooie route. Op weg naar boven gaat het in eerste instantie erg langzaam want er is een kudde geiten & schapen voor ons.

Die worden waarschijnlijk naar een andere weidegrond gebracht. Eén schaap raakt van de route af en daardoor komen we helemaal niet meer voorruit. Totdat de boer even zijn auto aan de kant zet en we kunnen passeren. Vlak voordat het asfalt ophoudt en de laatste cache is gevonden, rijden we terug naar de supermarkt (Lidl) om wat boodschappen te halen.

‘s Avonds doen we rustig aan en zitten heerlijk op ons balkon totdat het te donker wordt en de muggen ons beginnen te zien als hun avondmaal. We gaan weer vroeg op bed.
‘s Avonds doen we rustig aan en zitten heerlijk op ons balkon totdat het te donker wordt en de muggen ons beginnen te zien als hun avondmaal. We gaan weer vroeg op bed.