Woensdag 9 mei
Activiteiten: Reisdag; Bezoek Georgiopulis; Wandeling rond Argiroupolis
Afgelegde afstand met de auto: ± 62 km
Overnachting: Villas Lefkothea bij Rethymno

Vandaag is weer een reisdag. Zoals bijna gewoonlijk staan we op om een uur of half 7 (kwart over 6). We ontbijten met cornflakes met honing , thee en sinaasappelsap. Vanochtend zelf geperste sinaasappels, omdat we nog sinaasappels over hebben van het huisje in Zaros.

Om 8 uur had Ineke afgesproken met de eigenaar. We betalen haar nog de toeristenbelasting à 3 euro per dag. Verder kunnen we gewoon weggaan en de sleutel in het slot achterlaten.

We bezoeken eerst de bakker. Helaas zijn de lekkere Esclairs nog niet klaar, dus neemt Ineke een soort van croissant met pudding mee voor de koffie.

De vleeswaren en dergelijke werden tijdens de rit van het ene huisje naar het andere huisje koud gehouden door een fles water die we gisteravond in het vriesvak hadden gelegd. Dat werkte uitstekend.

We gaan eerst een tweetal cachelocaties bezoeken , waarvan Ineke dacht dat ze ook leuk zouden zijn voor Johan. Eerst Agia Eleousa. Dit kerkje is opgedragen aan Maria: Church in the rock. Wel aardig, maar niet zo spectaculair omdat we er al zoveel gezien hebben. De cache kunnen we niet vinden. Erger nog, omdat Johan ergens op klimt, glijdt hij uit op de natte ondergrond en valt akelig op zijn rug. Gelukkig blijkt hij er niet al te veel last van te hebben, maar het zag er akelig uit. We houden deze cache voor gezien en vervolgen onze weg naar een cache bij Kalyvaki beach met uitzicht op Georgiopoulis: Georgioupolis. Ook deze plek is niet zoals verwacht. We bevinden ons niet op een berg, met uitzicht over Georgiopoulis, maar bij de kust, bij een riviertje. Ineke gaat op zoek naar de geocache terwijl Johan allerlei Madurodam achtige gebouwtjes bekijkt bij het waterloze zwembad.


Georgioupolis bezoeken we met behulp van een Wherigo geocache, een korte wandeling die je gewoon langs de weinige bezienswaardigheden van Georgiopoulus leidt. Een Wherigo is een soort app op je telefoon, waarbij je vragen moet beantwoorden en dan de volgende locatie krijgt. Op de route hadden we wat problemen omdat men midden in het dorp bezig was om de weg te asfalteren. De Wherigo eindigt bij een restaurant. Omdat Ineke dacht dat het restaurant open was, konden we uiteindelijk geen logboek tekenen, omdat er niemand bleek te zijn. Als Ineke de laatste vraag met “gesloten” had beantwoord, had er vast ergens een doosje gelegen waar we de logrol hadden kunnen beschrijven. Maar we konden de cache gelukkig wel gewoon loggen.


Erg leuk is de geocache die ons leidt naar het kerkje Agios Nikolaos in de zee. Via een smalle pier kom je uit bij het witte kerkje. Voor deze multi geocache moet Ineke eerst vragen bij het kerkje beantwoorden. Omdat Ineke telfouten maakt hebben we de pier twee keer op en neer gelopen.

We gaan koffie drinken bij Kournas (één van de vele picknick plekken genoemd in de gids van Sunflower): het enige natuurlijke meer in de Middellandse Zee en het meest zuidelijke meer van Europa.


Daar is het al behoorlijk druk. Het meertje ligt vol met waterfietsen die je daar kan huren. Maar we vinden vlak bij de geocache een bankje in de schaduw. Na een heerlijk kopje koffie met gebak vervolgen we onze reis naar het stadje Argyroupolis. Onderweg naar Argyroupolis komen we langs Episkopi en bezoeken we een kleine rots kerk: “Agia Paraskevi” (Holy Friday).

Bij Argyroupoilis gaan we de blauwe (eenvoudige) wandeling 32 uit de Rother wandelgids lopen: Wandeling rond Argiroupolis, volgens het boekje een wandeling van 1 uur en 15 min., waarbij je 4,2 km aflegt over een hoogteverschil van 200 meter.
Wij doen er behoorlijk wat langer over. We dalen vanaf de toren eerst af naar het dorp in het dal met de watervallen.  Het dorpje in het dal bij de “watervallen” valt wat tegen. Overal stroomt wel water, maar overal is ook een restaurantje gemaakt. Dat maakt het geheel erg toeristisch.


Daarna lopen we via de asfaltweg en het laatste stuk op een gravel pad naar de oude Lappa met een mooie plataan, waar vrouwen de boom aan het knuffelen zijn bij de graven. We lopen het pad nog even verder af, omdat een geocache te zoeken, maar ook omdat het daar zo vredig is met vogelgezang, groen en een goede, waarschijnlijk zeer oude, weg. Daarna lopen we weer terug naar de verharde weg die we weer een stuk volgen om daarna weer via een klein weggetje terug te wandelen naar het dorp. Op het laatst moeten we wel weer eerst door een dal. Al met al veel dalen en stijgen. De laatste 200 meter van onze route is weer erg overgroeid. Gelukkig is dat voor ons het laatste deel, anders hadden we misschien weer gedacht dat de weg niet goed genoeg zou zijn om te belopen. Ineke bezoekt nog het mozaïek in het stadje terwijl Johan de plaatselijke super bezoekt voor wat wijn en ouzo.

Details van onze wandeling en rond Argiroupolis, waarbij we binnen een afstand van 6,3 km een hoogteverschil van 247 meter afleggen in bijna 3 uur.

Daarna rijden we door naar ons nieuwe onderkomen voor de komende 5 nachten in Adele, vlak bij Retyhmno: Villa’s Lefkothea.

Daar aangekomen bleek dat ze ons al hadden proberen te bellen. We hadden de telefoon wel gehoord, maar het was een anoniem nummer, vandaar dat we niet hadden opgenomen.

Weer een heel ander soort huisje. Alles gelijkvloers, modern, een vaatwasser en een zwembad dat we delen met het andere huisje. Kortom weer een prachtig huisje. We krijgen keurig uitleg van de eigenaar.


Johan kookt eten en we kunnen ditmaal op het terras ons eten opeten. Genietend van het mooie uitzicht. Wel lastig is dat we naast een soort meubelzaak zitten met neon reclame. Dus gewoon die kant niet uitkijken. Dat doe je toch niet, want het mooie uitzicht is de ander kant uit.