Maandag 30 april
Activiteit: Rondrit Lasithi plateau
Afgelegde afstand met de auto: ± 135 km
Overnachting: Panorama villas Agios Nikolaos

We zien de zon opkomen vanuit ons bed. We zijn duidelijk wat lui vandaag. Er staat dan ook geen wandeling op het programma.

Vandaag is een wandelloze dag, wat betekend dat er natuurlijk best wel gewandeld wordt, maar geen echte routes. We gaan een autorit maken naar en over het Lasithi plateau.

Eerst nemen we tot Neapolis de oude hoofdweg. Best smal als je de huidige wegen van nu meemaakt. Er is duidelijk vooruitgang. Vlak voor het dorp Limnes gaan we een cache bezoeken met de naam oude en nieuwe irrigatie. En ja daar vind je bij elkaar een oude molen die niet meer in gebruik is en de plastic leidingen die je overal in het landschap tegenkomt.

Daarna bezoeken we het dorp Neapolis met de kerk. Maar zoals vaak, is ook hier de kerk gesloten. Dan rijden we door naar de hoogvlakte. Na een 2tal kilometers dirtroad parkeren we de auto op de wandelparkeerplaats van de Havgas cayon.

Deze wandeling gaan we niet lopen, maar wel een klein eindje in om een geocache te zoeken. Details van onze route door de Havgas canyon. De gehele route is beschreven in de Rotherwandelgids wandeling 46: door de Havgas canyon. Volgens de wandelgids een eenvoudige route (heen en weer) van 3,8 km, met aan het eind een mooie imposante rotsblok in de rivier. We drinken er uitgebreid koffie onder een boom. Wat een prachtige plek. Als ik met een camper was geweest had ik hem hier neergezet voor een overnachting. Ik weet niet of dat kan, maar het is er prachtig en rustig. Geen mens gezien, ondanks dat hier een wandeling uit een wandel gids start.

Via een detour tussen de akkers op het Lassithi plateau, rijden we naar de Μonastery of Vidiani. Johan koopt hier een icoon van de apostel Johannes, die door de daar aanwezige monnik is beschilderd. Ook kopen we Oregano, die hier wordt verbouwd. We vervolgen onze weg naar het stadje Tzermiado om het cirkeltje bijna rond te maken. Ineke had hier een wandeling gepland, maar die ging de berg op, en dat was toch wel weer een groot aantal uren lopen geweest door de brandende zon. We houden het nu bij een geocache. Eentje die niet lag op zijn plek, maar toen Ineke daar stond te zoeken kwam de bareigenaar al naar haar toe met de logrol.

Dan starten we met de terugreis. Het eerste bezoek is een ouderwets windmolenpark (Windmills of Seli Ambelou). De meeste windmolens zijn niet meer dan een ruïne, maar een enkele heeft nog wat raderwerk etc. Geen enkele molen is volledig intact en werkend. Vanaf hier rijden we via de snelweg en de kortste route via Malia terug naar de oost kust, waar we nog even een kijkje nemen bij de haven van Elounda en Kritsa. Waar we nog een kijkje nemen bij Panagia Kera.

Johan gaat ’s avonds eten koken en we genieten van het avondterras. We gaan vroeg naar bed, want Johan voelt zich niet lekker. Misschien gisteravond kou gevat? We hadden ons dan ook niet goed voorbereid en hadden geen vest of zo meegenomen. Omdat het vaak hard waait, kan het ‘s avonds fris worden.