Donderdag 10 mei
Activiteiten: wandeling Mili gorge; uit eten met uitzicht bij Taverna Katarina
Afgelegde afstand met de auto: ± 32 km
Overnachting: Villas Lefkothea bij Rethymno


We waren gister vergeten om brood of melk te kopen, dus moet er eerst nog wat gekocht worden voor we kunnen ontbijten. Volgens Google is er een bakker in het nabijgelegen dorp Pigi. We starten met een kop thee met een koekje alvorens Ineke op pad gaat. Om een uur of half 8 hebben we het er op gewaagd. Zou hij al open zijn? De bakker is al open en heeft echt heerlijk brood en een lekker broodje (soort bladerdeeg met pudding).

Bij het huisje ontbijten we en gaan dan op pad naar de Mili gorge. Vandaag staat wandeling 33 uit de Rotherwandelgids: Van Mili naar Xiro Chorio (blauw/ 250 meter/1 uur 50 minuten/5,1 km) op het programma. Deze wandeling staat ook in de Sunflowergids wandeling 9: 4 km/ 1 uur 20 min.

We starten boven aan, omdat de Rother wandelgids dat aangeeft. Je ziet ook dat mensen de wandeling omgekeerd doen. Geen idee wat prettiger is. Het is niet zo’n moeilijke wandeling, al hoewel wij er wel weer behoorlijk lang over doen.


Een prachtige wandeling. Er is veel begroeiing, dus je loopt vaak in de schaduw. De vogels zingen en het water kabbelt. Erg leuk. Het is voor ons doen een drukke wandeling die ook vaak door gezinnen met kinderen wordt gedaan.

Als we beneden aan komen gaan we koffie drinken in de kafeneon die genoemd is in de Rother wandelgids. Daar wacht ons een oud vrouwtje dat geen Engels begrijpt. Maar Ineke ziet een potje Nescafé en probeert haar duidelijk te maken dat we graag koffie willen. Toevallig komt er dan één van de buren voorbij die de oude vrouw gaat helpen. Zij vraagt ons wat we willen drinken en Ineke verteld dat we graag koffie willen. Maar uiteindelijk krijgen we koude opgeklopte koffie met ijsklontjes. Niet echt lekker, maar ach, je moet het gewoon proberen.

Daarna ondernemen we de terugreis naar boven. We zien bij de gorge nog een restaurant aangegeven: Bananabar. Het lijkt wel alsof die wel aan de gorge ligt. Misschien een betere keus. Overigens hadden we gewoon onze koffie mee kunnen nemen. Er zijn erg veel leuke plekjes om koffie te drinken.

Uiteindelijk was onze wandeling door de Mili Gorge naar Xiro Chorio een wandeling van 6 km met een hoogteverschil van 265 meter. In totaal (inclusief de koffie, een wandeling van dik 3 uur.

Als we weer bij de auto zijn moeten we een plek zoeken om te keren. In plaats daarvan rijden we naar boven naar het militaire museum. Daar staan vliegtuigen en is een geocache. Hebben we allebei wat om te bekijken. Daarna gaan we terug naar huis waar Ineke nog een echte kop Nescafé neemt en het heerlijke broodje. Johan gaat aan het bier met worst. Ineke gaat ’s middag een rondje rijden en geocachen en koopt o.a. Raki bij een lokaal restaurant. En gaat een cache op het strand bezoeken en dus nog even pootje baden.

Daarna duiken we beide in het zwembad dat we delen met het andere huisje.


Na een zeer goede tip van de eigenaar van ons huisje, gaan we om 6 uur naar Taverna Katarina op de heuvel bij Maroulas. Wat een prachtig uitzicht. Tijdens ons voorgerecht , een salade, zitten we op het terras buiten. Binnen eten we ons hoofdgerecht van twee varianten lamsvlees, gekookt (=traditional) en gegrilld. Heerlijk. Het waaide best aardig hier boven op de berg en dan is het toch te koud, ondanks de vesten die we bij ons hadden. Na de prachtige zonsondergang boven Rethymno dalen we weer af over het kleine weggetje door Maroulas naar ons huisje waar we met vesten aan thee drinken op het terras.

‘s Avonds bij het huisje genieten we van het vogelgezang en het uitzicht.