Vrijdag 11 mei
Activiteiten: Wandeling naar Preveli Beach
Afgelegde afstand met de auto: ± 76 km
Overnachting: Villas Lefkothea bij Rethymno

We staan om half 7 op en ontbijten met cornflakes, altijd makkelijk. Ineke had de dag ervoor boodschappen gedaan bij de Lidl in Rethymno, vlak bij ons huisje.

Daarna op pad naar Preveli beach. Deze wandeling is beschreven in de Rother wandelgids 31: Een rode wandeling van 7,3 km; 200 hoogtemeters en geschatte wandeltijd van 2 uur en 40 minuten.
Voor dat we bij Preveli beach zijn, moet er nog wel gewandeld worden. We starten de wandeling bij de “Venetiaanse brug” die niet Venetiaans is en drinken daar eerst een kopje koffie. Dit had een prachtige en rustige plek kunnen zijn, maar de restauranthouder, van het restaurant aan de overkant van de rivier, vond het nodig om zijn straatje schoon te vegen met een bladblazer. Van de rust bleef dus weinig over.

Na de koffie starten we met de wandeling. De eerste kilometers zijn erg eenvoudig over een goed pad dat niet te stijl is. Volgens de classificering van de Rother wandelgids is het een rode wandeling dus ergens moet een addertje onder het gras zitten. Dat zal dan wel bij de afdaling en stijging zijn naar Preveli beach.


De afdaling naar Preveli beach is dan wel 120 meter, maar hij viel eigenlijk wel mee. Hier waren af en toe rode stipjes te zien als wegbegeleiding. Als we op het strand aankomen is het rustig. Onderweg zijn we niemand tegen gekomen. We kleden ons om en gaan heerlijk zwemmen. Handig dat we de waterschoenen meegenomen hebben, want anders is het toch lastig om het water in en uit te komen. We zwemmen en koelen goed af door het koude water. Ondertussen komen er steeds meer mensen op het strand en als we het water uit zijn, komen er zelfs 2 bootjes die ladingen mensen uitspuwen: het is gedaan met de rust.
Na een klein uurtje hebben we het wel gezien en maken we ons klaar voor de terugreis. We kleden ons deels aan, maar laten de waterschoentjes nog even aan, omdat we de rivier nog door moeten. Het water in de rivier staat niet hoog en komt niet verder dan onze kuiten. We nemen een detour die niet is vermeld in de beschrijving van de wandeling. Raar, want het is juist zo’n mooi stuk. Op en neer door de palmenoase met bloeiende Oleanders. Gelukkig wisten wij dit omdat er een geocache ligt. We zijn doorgewandeld tot aan de geocache, die bijna aan het eind van het pad ligt. Maar later zien we dat mensen nog verder de gorge in zijn gelopen. Dan moet je waarschijnlijk door het water, terwijl het pad dat wij gelopen hebben keurig is aangelegd met zand. We lopen terug naar de zee, vervangen ondertussen de waterschoenen voor degelijke wandelschoenen en kleden ons waar nodig verder om. Johan blijft gewoon in zijn zwembroek lopen.


Dan komt de zware stijging naar de hoogte door de hete zon. Maar ach, die is ook zo genomen. Daarna wandelen we over een mooi pad met fantastische uitzichten over de palmenoase terug naar de auto. Echt een aanrader deze wandeling en echt niet zo moeilijk. Natuurlijk hebben wij er wel veel langer over gedaan.
Details van onze wandeling: 8,6 km en 316 meter.

Daarna rijden we terug naar ons huisje.

Ineke gaat ’s middag geocaches zoeken in haar eendje met de Honda.

’s Avonds kookt Johan een simpele maar creatieve maaltijd van de restjes die we nog in huis hebben.