Zaterdag 12 mei
Activiteiten: Wandeling Patsos kloof; Stadswandeling Rethymno
Afgelegde afstand met de auto: ± 73 km
Overnachting: Villas Lefkothea bij Rethymno

Om een uur of half 8 gaat Ineke weer naar het bakkertje in Pigi, om brood te halen en een lekkere koek. De geur komt je in het straatje al tegemoet.

Na het luxe ontbijt met sinaasappelsap en een eitje gaan we een korte autorit maken met als einddoel de Patsos kloof.

We gaan eerst langs de Potamodam. We hebben nog geen zin om hier al koffie te drinken, we hebben nog maar net het ontbijt achter de kiezen, dus rijden we na het vinden van de cache alhier door naar de parkeerplaats van de Patsoskloof. We vinden daar erg veel parkeerruimte voor het restaurant, maar onze GPS geeft aan dat je ook na het restaurant kan parkeren wat we dus ook doen. Hier drinken we eerst koffie en gaan dan op pad. Eigenlijk met de bedoeling om maar zo’n 300 meter te lopen naar het kerkje met de achtergelaten stokken en het viewpoint. Na het bezoek aan het kerkje, waar inderdaad een paar stokken staan, gaan we de brug over naar de andere kant van de kloof. Het pad is eigenlijk veel beter dan verwacht en we merken dat we de cache al voorbij zijn. We hadden na het kerkje dus toch direct rechtsaf gemoeten. Geeft niet, we lopen door tot aan de volgende cache. Die is ook vlakbij, maar zoals later zal blijken, onbereikbaar.

We lopen eerst tegen de west helling op. Dat had helemaal niet gehoeven, je kunt ook gewoon laag blijven lopen. Daar is ook een goed pad dat we dan ook nemen voor de terugreis. Op de locatie van de cache zoeken we lang, maar waarschijnlijk zijn we niet ver genoeg doorgelopen. Verder op het pad hangen touwen, waar je waarschijnlijk gebruik van kunt maken om je pad te vervolgen. Tja dat gaan we dus niet doen. We gaan uiteindelijk terug en gaan nu bij het kerkje het pad rechts omhoog lopen naar het uitzicht punt. Daarna lopen we terug naar de auto. Een leuke, avontuurlijke route.
Details van onze korte wandeling door de Patsos kloof: 2,7 km met een hoogteverschil van 141 meter. In totaal hebben we dik anderhalf uur rondgelopen in deze kloof.

Voor ons tweede kopje koffie gaan we terug naar het stuwmeer. Terwijl we daar koffie aan het drinken zijn begint het ineens te regenen. Snel de koffie op gedronken en in de auto. De regen is eerst niet echt hard, maar later drupt het toch behoorlijk. Maar dan zijn wij al weer onderweg terug naar ons huisje.

Ineke had gisteravond gewassen en het wasrek met de was aan de rand van het terras gezet. Precies op de plek waar de regen gevallen is, dus was de was inmiddels weer lekker nat. Geeft niet, droogt vanzelf weer.

We rusten uit op ons terras omdat het inmiddels weer droog is. Wel heeft Ineke een sjaal om en een trui aan, omdat het erg waait. We lunchen met de restjes van gisteravond. Rijst, wortel, worstjes, paprika en wat restjes ham.

Om een uur of drie gaan we Rethymno verkennen. We parkeren bij het stadspark: lekker centraal. We lopen door de nauwe straatjes met winkeltjes en terrasjes en langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Daarna om het fort heen langs de kust naar de ingang van het fort. Ook het fort verblijden we met een bezoek. Een grote kale vlakte met af en toe een gebouwtje. Maar toch leuk om even gezien te hebben. Daarna gaan we naar restaurant Alana. Dat was ons aangeraden door de huiseigenaar als één van de twee goede mogelijkheden. Op Tripadvisor hadden we even gekeken en kwam hij goed uit de cijfers. We waren de eerste gasten en het was net 6 uur. We hebben hier heerlijk gegeten. Johan een Kretenzer salade met warme groente en Ineke een Griekse salade. Daarna allebei een lamsgerecht met gekookte lam. Allebei wel anders. Ineke met gebakken aardappelschijfjes en Johan met pasta en kaas. Daarna heef Johan nog een Limoncello gehad. Als afsluiter kregen we allebei nog een glaasje dessertwijn en een klein glaasje fruit. We hebben heerlijk gegeten voor ongeveer 56 euro.

We vervolgen onze wandeling door de oude haven, wederom langs kleine straatjes naar de kerk en het beeld van de onbekende soldaat om uit te komen in de haven. Daar lost Ineke nog een multi geocache op. De cachecontainer van deze cache is verdwenen en Ineke heeft afgesproken om die te vervangen. De meegenomen cache box is echter te groot voor het gat, dus doet Ineke de cacherol in een klein plastic zakje. Als we door de haven lopen ziet Ineke een stalletje waar ze voor € 1,50 een chocolade kinderei koopt. Dat was ook de oorspronkelijk de cache container. Dus eet Ineke de chocolade eraf en haalt de kleine spulletjes uit het ei en stopt het cache papiertje er weer in.haven Cactus in bloei in Rethymno

Daarna lopen we terug naar de auto.
Details van onze stadswandeling Rethymno: 8,2 km met een hoogteverschil van 75 meter.

Om kwart over 9 zijn we weer bij ons huisje.