Donderdag 26 april
Activiteit: vlucht Schiphol – Heraklion; wandeling Kritsa kloof; Geocaching event
Afgelegde afstand met de auto: ± 95 km
Overnachting: Panorama villas Agios Nikolaos

Oh wat is het vroeg als we opstaan. Toch zijn we blij dat we de vroege vlucht hebben. Nu kom je bij daglicht aan op Kreta, kun je rustig naar je appartement rijden bij daglicht en nog allerlei activiteiten ondernemen.

Deze reis hebben we geboekt bij “Eliza was here”. We zijn liefhebbers van wat landelijk gelegen en ruime appartementen. Het nadeel was wel dat we niet van te voren wisten op we op de avond of op de ochtend vlucht zouden zitten. We hadden wel als wens opgegeven dat we liever op de heenreis de vroege vlucht wilden en op de terugreis de late vlucht. We hadden geluk. Het ging precies zoals we gewenst hebben.

Maar ja, dan moet je wel vroeg uit bed. Om kwart over drie zijn we opgestaan en om 4 uur arriveren we bij onze dochter Anita. Zo vroeg zijn er nog geen treinen en Anita wil ons wel naar Schiphol brengen. Onze kat logeert deze periode bij Anita en wordt weer ongelofelijk verwend.

Aangekomen op Schiphol is het al een drukte van belang. Hoe zo? Pas morgen begint toch de meivakantie? Wij konden gelukkig een dagje eerder weg, maar we zagen meerdere kinderen van schoolgaande leeftijd die al op reis gingen.

Vliegensvlug lopen we langs de bagage afgifte. Ineke had 1 extra koffer bijgeboekt, en we hebben 1 handbagage koffer ingepakt voor het ruim. Als je daar van te voren rekening mee houdt, is dat wel zo prettig en hoef je niet op Schiphol nog bagage over te hevelen, wat we ooit in het verleden een keer hebben gedaan. We hadden dus alleen een rugzak bij ons in de cabine met daarin Inekes heuptasje. Maar dat heeft dus nooit in de rugzak gezeten. Maar goed ook, want we zaten helaas niet bij elkaar. Toen Ineke gisterochtend probeerde in te checken leek het wel alsof er op rij 27  twee stoelen naast elkaar beschikbaar waren, maar het lukte niet om beide te reserveren. Dus is Ineke maar voorin gaan zitten. Nu dus wel handig dat we allebei een tasje bij ons hebben. Overigens krijg ik geen hoogte van die handbagage. Je ziet mensen met een handbagage koffer en een handtas en zelfs erg grote rugzakken meegaan in de cabine. Ons lukt dat nou nooit.

Ook bij de security check gaat het zeer geolied. We worden direct doorverwezen naar de juiste rij. De meeste tijd gaat zitten in het uittrekken van de wandelschoenen en uitpakken van alle computerapparatuur.

En dan is er koffie. We zijn natuurlijk zo dom om direct naar de eerste de beste Starbucks te gaan, waar een lange rij voor staat. Maar ach, we hebben de tijd. Als je slim bent loop je direct door naar de gate. Want vlak bij de gate is ook koffie te krijgen, en daar was het rustig.

Zelfs het boarden ging super snel. Om 6 uur konden we al aan boord en volgens mij waren we voor 6:40 uur al in de lucht. De vlucht duurde slechts 3,5 uur. We landen vroeger dan verwacht op Kreta. We kunnen direct doorlopen naar de bagage. Geen moeilijke check met paspoort balies, die altijd zoveel tijd kosten.

We dachten nu eens slim te zijn. Johan wacht op de bagage, terwijl Ineke naar de Hertz balie gaat om alvast alles met de auto te regelen. Maar dat mislukt. We hebben voor de auto al online ingecheckt, dus in principe kan het dan snel, maar omdat Johan de chauffeur is, moet hij aanwezig zijn om zijn rijbewijs te laten zien. Dus toch wachten op Johan,  terwijl er geen rij is. Überhaupt zijn er weinig tot geen rijen bij de balies voor autoverhuur. Heel anders dan bij onze reis naar Madeira in 2014. Alles was lekker dicht bij elkaar. Direct na de bagagehal was al de balie van Hertz. Gelukkig was Johan  snel ter plekke en kunnen we naar onze auto.

Op naar de dichtstbijzijnde winkel. In dit geval een Lidl. Dichtbij, maar toch veraf. Om er te komen moeten we wel behoorlijk omrijden. Maar ach, de auto doet het werk. Na de eerste levensbehoeften zoals water ingeslagen te hebben, gaan we op pad.

M.b.v. Googlemaps geeft Ineke de route in en de mobiele telefoon is vanaf nu ons navigatie systeem. Vaak voor de lange ritten handiger dan de GPS.

Halverwege Agios Nikolaos, onze bestemming voor de komende dagen, stoppen we langs de weg, om wat te eten en te drinken. En om van kleding te wisselen. Wandelschoenen voor sandalen. Lange broek voor korte broek.

We hebben nog een druk programma voor de middag gepland. Vandaar dat we rechtstreeks naar de wandelparkeerplaats rijden van de Kritsa Kloof. Dit zou een niet al te moeilijke wandeling zijn van slechts 3,5 km met 150 hoogte meters en te doen in 90 minuten. Beschreven in de Rother wandelgids Kreta als wandeling 47 Kritsakloof (topwandeling)/ rood). Rood betekend in dit geval:

Nou dat viel goed tegen. Onze lichamen zijn nog niet gewend aan de hoge temperaturen. Het was al in de middag, dus zo wie zo is de temperatuur al aan de hoge kant. Het was klimmen over rotsen, omhoog trekken langs touwen en Johan moest zelfs Ineke een keer naar boven trekken met de wandelstok. Vooral het eerste deel van de wandeling was prachtig maar ook erg zwaar.

Het tweede deel van de wandeling vanuit de kloof naar boven op de berg was ook zwaar, maar hier was al weer een echt pad te ontdekken, dus om die reden al weer een stuk eenvoudiger. Hier konden we een beetje het wandeltempo verhogen. Het laatste deel bovenlangs terug was het eenvoudigste deel van de wandeling. Met prachtig uitzicht over de omgeving. Kortom: een fantastische wandeling, alleen hadden wij ons even verkeken op de moeilijkheidsgraad. Even na 4 uur arriveren we weer bij de auto. Onze route is te vinden op wikiloc: Kritsa Kloof. Zoals je kunt zien hebben wij er 2 uur en 20 minuten over gedaan. Een afstand van 4 km met een hoogte verschil van 241 hoogtemeters.

Ineke wil eigenlijk nog naar een Geocaching event hier in de buurt. Het event startte om 2 uur. Volgens de organisator zouden ze er om 5 uur nog wel zijn. Wij gaan dus toch nog even kijken. Het event vindt plaats op het terras van Taverna Stavrakakis in Exo Lakkonia, gelukkig dichtbij. Bijna iedereen was er nog, maar al snel ging iedereen weer huiswaarts. We hebben helaas niet zo lang met de anderen geocachers kunnen praten. We zijn nog wel even blijven zitten, omdat het er heerlijk toeven was. Johan heeft Raki en bier gedronken en Ineke heeft een soort yoghurt met dadels gegeten en natuurlijk een glas frisdrink.

Om een uur of 5 zijn we naar ons appartement afgereisd, na een tweede bezoek aan de Lidl. Ditmaal een Lidl aan de rand van Agios Nikolaos. We kopen nu de bederfelijke producten zoals vlees, die we eerder op de dag niet hebben gekocht, omdat we wisten dat het dan de hele tijd in de auto zou moeten liggen.

Ineke reed, omdat Johan bier gedronken had. Nu is dat niet zo erg, want Ineke rijdt normaliter heel veel, maar in Nederland hebben we tegenwoordig een automaat. De huur auto is een schakelauto. Tijdens de route naar het appartement was dat geen probleem en wende dat snel,  maar het appartement ligt bovenaan een zzeeeer stijl weggetje. Ineke had even de verkeerde versnelling te pakken. Dat ging dus niet echt prettig. Maar we zijn er gekomen en vanaf nu weet ook Ineke dat je hier in zijn 1 naar boven en naar beneden moet afleggen.

Voor de komende 5 nachten zitten we in een prachtig appartement met zicht op zee: Panorama villas in Agios Nikolaos. Alles ziet er keurig uit. Ineke wijd het zwembad even in door een verfrissende duik te nemen. Johan maakt een eenvoudige maaltijd klaar en we gaan vroeg op bed. We hebben tenslotte een lange dag achter de rug.